Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Rezoluţia adunării generale a Organizaţiei raionale Nisporeni a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 13 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Rezoluţia adunării generale a Organizaţiei raionale Nisporeni a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova din 12 octombrie 2009, cu participara Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin

Audiind discursul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu privire la situaţia social-politică din Republica Moldova, creată în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi 29 iulie 2009, comuniştii din raionul Nisporeni adoptă următoarea Rezoluţie avînd drept temei evenimentele politice din perioada postelectorală.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut o victorie impunătoare într-o competiţie cinstită şi democratică, obţinînd 60 din 101 de mandate parlamentare.

În raionul nostru pentru PCRM şi-au dat votul 7670 de alegători sau 27,18% din numărul total.

Majoritatea alegătorilor au susţinut PCRM în ultimii 8 ani în realizarea cursului echităţii sociale, democraţiei, stabilităţii şi solidarităţii etnice.

Dar, începînd cu 7 aprilie, ţara noastră a fost pusă la încercări dramatice. Partidele “liberale” care au fost învinse, sub pretextul dezacordului cu rezultatele alegerilor au promovat dezordini în masă în centrul capitalei, care mai apoi au luat amploare şi s-au transformat în acte de vandalism cu distrugerea clădirilor instituţiilor administrative. În lunile următoare din partea acestor forţe politice distrugătoare au urmat acţiuni care au creat în populaţie atmosfera de teamă, au paralizat activitatea guvernării de depăşire a crizei economice, au blocat alegerea Preşedintelui ţării, provocînd astfel alegeri parlamentare anticipate din 29 iulie.

În pofida tuturor acestor fapte, în condiţiile dificile în care am fost impuşi să mergem la alegeri anticipate şi în situaţia social-politică creată, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova din nou a obţinut o victorie convingătoare asupra tuturor celorlalţi concurecţi electorali.

Rezultatele alegerilor parlmentare din 29 iulie în raionul Nisporeni s-au dovedit a fi mai joase faţă de cele din 5 aprilie: pentru PCRM au votat 7670 alegători din 28215 sau 27,2 la sută, faţă de 36,1 la sută — pe 5 aprilie.

Sarcina pusă în faţa întregului partid — obţinerea majorităţii parlamentare — nu a fost atinsă.

Acumulînd majoritatea parlamentară — 53 mandate, celelalte partide s-au unit într-o coaliţie anticomunistă, aceasta fiind antisocială şi antidemocratică; şi-au ales conducerea Parlamentului şi a ţării, ignorînd totalmente cea mai mare fracţiune — cea a comuniştilor.

Acele 5 principii propuse de fracţiunea PCRM, în baza cărora putea fi formată o coaliţie largă de centru-stînga în conducerea statului, au fost ignorate. Drept urmare, în ţară au luat amploare realizarea aşa-numitelor reforme liberale îndreptate spre frînarea acelor concepte sociale care au fost acumulate pe parcursul a 8 ani de zile.

Majorarea tarifelor la apă şi a costului călătoriilor în transportul public urban, anularea îndemnizaţiilor pentru pensionari şi studenţi, conservarea majorării salariilor la bugetari — sînt doar primii paşi ai noii guvernări îndreptaţi împotriva societăţii.

A nu permite ca acţiunile antisociale să ia amploare, a evita o catastrofă socială, a crea un viitor decent pentru Republica Moldova şi poporul ţării — aceste obiective au fost stabilite drept sarcini principale pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi pentru fiecare membru al partidului în cadrul Plenarei a XII a CC al PCRM, din 26 septembrie 2009.

Comuniştii din raionul Nisporeni îşi asumă angajamentul pentru îndeplinirea Deciziei Plenarei:

Adunarea consideră că pe parcursul desfăşurării campaniei de dare de seamă şi alegeri, în cadrul adunărilor organizaţiilor primare este necesar de a efectua o analiză minuţioasă a reuşitelor şi neajunsurilor organizaţiei şi a fiecărui comunist în parte în contextul alegerilor parlamentare ce au avut loc. Adunarea îşi exprimă ferma convingere că comuniştii din raionul Nisporeni vor depune toate eforturile pentru victorie în următoarele alegeri.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA Asif J. Chaudhry Declaraţia PCRM cu privire la tentativele CCA de a refuza prelungirea licenţei postului de radio “Ploaia de Argint”