Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM cu privire la tentativele CCA de a refuza prelungirea licenţei postului de radio “Ploaia de Argint”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu informaţiile apărute recent în mass-media, potrivit cărora Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) intenţionează să respingă prelungirea de drept a licenţei eliberate postului de radio “Ploaia de Argint”, scoasă recent la concurs.

Informaţiile apărute în mass-media din Republica Moldova, au fost confirmate în cadrul şedinţei ordinare a CCA din 13 octombrie curent, în cursul căreia CCA intenţiona să transmită frecvenţele ce aparţin postului “Ploaia de Argint” altor radiodifuzori, în pofida faptului că legislaţia în vigoare presupune prelungirea de drept a licenţei pentru frecvenţele vizate. În cadrul şedinţei nominalizate chestiunea cu privire la postul de radio “Ploaia de Argint” a fost amînată pînă pe data de 27 octombrie 2009, însă numai din motivul unor divergenţe considerabile apărute pe marginea procedurii înregistrării unuia dintre candidaţii pentru participare la concurs care pretindea la frecvenţele postului de radio “Ploaia de Argint”. De menţionat că, potrivit informaţiei apărute în presă, frecvenţele respective urmau să fie transmise unor surse mass-media proguvernamentale afiliate politic, printre care postul de radio “Vocea Basarabiei”.

Deciziile în cauză ale CCA vin după ce instituţia dată a întreprins un şir de alte acţiuni similare, refuzînd să aprobe noul program al postului de radio “Antena C” şi sistînd transmisiunea buletinului de ştiri TOP News al Agenţiei de ştiri multimedia “Omega” la postul de televiziune “Ren TV”.

Toate acestea ne fac să credem că acţiunile Consiliului Coordonator al Audiovizualului confirmă odată în plus tendinţele noii guvernări din Republica Moldova de întimidare a mass-media incomode, lipsind cetăţenii de surse alternative de informare în masă.

Reieşind din cele menţionate mai sus, dar şi luînd în consideraţie presiunea continuă a autorităţilor moldoveneşti asupra presei de opoziţiei, asupra Companiei Publice “Teleradio-Moldova”; refuzul majorităţii parlamentare de a-l invita pentru audieri parlamentare pe Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, în scopul examinării situaţiei create în CCA şi a deciziilor aprobate de instituţia în cauză; refuzul de a-l invita în Parlament pe ministrul afacerilor interne Catan pentru examinarea cazului cu incendierea microbusului ziarului regional din Găgăuzia “Ceas Pik”, pe 2 octombrie 2009, constatăm că angajamentele interne şi cele externe vizînd ataşamentul Alianţei pentru Integrare Europeană faţă de valorile europene nu sînt decît declaraţii.

Apelăm către misiunile diplomatice, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în Chişinău, către instituţiile europene şi internaţionale interesate de procesele de democratizare a societăţii moldoveneşti, cu solicitarea de a acţiona în vederea atenţionării autorităţilor moldoveneşti nou-formate de toată gravitatea eventualelor consecinţe ale acţiunilor sus-menţionate.

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţia adunării generale a Organizaţiei raionale Nisporeni a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Intervenţia deputatului PCRM, Valentin Guznac, făcută în plenul Parlamentului