Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin s-a întîlnit cu Carl Bildt

|versiune pentru tipar||
PCRM / 16 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Suediei, Carl Bildt, aflat în vizită în ţara noastră în fruntea delegaţiei Troicii Uniunii Europene.

Vladimir Voronin l-a salutat pe Carl Bildt în ţara noastră, exprimîndu-şi satisfacţia în legătură cu ocazia oferită de a continua dialogul bilateral stabilit de mai mult timp. În context a fost menţionată vizita lui Vladimir Voronin, în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, în Regatul Suediei din aprilie 2007, eveniment care a impulsionat în mod simţitor dezvoltarea relaţiilor moldo-suedeze. A fost specificat, în particular, faptul adoptării de către Guvernul Regatului Suediei a Strategiei de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada anilor 2007–2010, în baza căreia ţara noastră a beneficiat de importante proiecte din domeniul social-economic finanţate de Guvernul suedez.

În acest sens Vladimir Voronin a mulţumit oficialului suedez pentru sprijinul constant oferit de către ţara sa Republicii Moldova, referindu-se în mod special la aportul consistent adus de către Regatul Suediei la realizarea obiectivului de integrare europeană a ţării noastre.

Preşedintele PCRM a subliniat importanţa menţinerii şi pe viitor a unor raporturi foarte bune de cooperare între Republica Moldova şi Regatul Suediei, exprimîndu-şi speranţa că dialogul fructuos, inclusiv la cel mai înalt nivel, stabilit cu Suedia de către autorităţile precedente ale ţării noastre, vor constitui o premisă bună în acest sens.

Ministrul de externe suedez de asemenea s-a referit la întrevederile anterioare cu Vladimir Voronin, inclusiv în cadrul vizitei sale în Chişinău, remarcînd că actuala întîlnire vine să reconfirme aprecierea eforturilor depuse şi realizărilor obţinute de către ex-Preşedintele Republicii Moldova pe calea avansării ţării spre UE. Carl Bildt a afirmat că Guvernul ţării sale este disponibil să susţină în continuare Moldova, la fel cum a făcut-o în toţi aceşti ani.

Un alt subiect al discuţiilor l-a constituit situaţia politică din ţara noastră. În context, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele acţiuni ale alianţei aflate la guvernare care vin în contradicţie cu valorile şi standardele europene declarate de aceasta. S-au menţionat tentativele de întimidare a mass-media incomode puterii, precum şi încercările de a institui, peste noapte, un control total asupra instituţiei publice a audiovizualului prin modificarea Codului Audiovizualului. Potrivit liderului Partidului Comuniştilor, formaţiunea politică pe care o conduce nu va tolera o asemenea atitudine cinică faţă de principiile democratice şi va apăra interesele cetăţenilor, în calitatea sa de cea mai mare fracţiune parlamentară, pe toate căile legale. Vladimir Voronin a declarat totodată că PCRM va susţine orice iniţiativă a actualei puteri care va avea drept obiective integrarea europeană, menţinerea statutului de neutralitate, soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, democratizarea internă a ţării conform standardelor europene.

În altă ordine de idei, părţile au abordat problematica transnistreană, efectuînd o retrospectivă a evoluţiei procesului de reglementare a conflictului transnistrean. A fost apreciată activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontiera Moldo-ucraineană, implementarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol, alte acţiuni întreprinse în ultimii ani de autorităţi în vederea soluţionării paşnice durabile a problemei trasnistrene. Vladimir Voronin a ţinut să evidenţieze în context că cea mai mare realizare în acest sens a constituit faptul că în toţi aceşti ani s-a reuşit neadmiterea escaladării situaţiei, menţinerea liniştii şi siguranţei cetăţenilor.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Comuniştii din Căuşeni şi Cantemir cheamă la opunerea regimului antipopular al coaliţiei radicale de dreapta