Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În ultima perioadă de timp, pe parcursul mai multor ani, în pofida unor dificultăţi periodice ale situaţiei politice, indiferent de combinaţiile forţelor politice, totuşi niciodată nici o forţă politică pînă în prezent nu a recurs la o asemenea remodelare a legislaţiei ţării, reieşind din propriile interese de moment. Niciodată, într-o asemenea perioadă scurtă de activitate a Parlamentului — mai puţin de două luni — nu au fost comise atîtea încălcări grave şi evidente ale legii, ale principiilor democratice şi morale. Într-o perioadă atît de scurtă, majoritatea parlamentară a reuşit nu doar să-şi extindă cu jumătate de an posibilitatea de a cumula mandatul de deputat cu alte funcţii, ci şi încearcă să legifereze pentru deputaţi posibilitatea de a nu participa personal la şedinţele propriu-zise, de a nu participa la dezbateri pe marginea hotărîrilor Parlamentului. Un asemenea proiect de lege este elaborat de către deputatul reprezentant al majorităţii parlamentare, Veaceslav Untilă. Sensul acestui proiect se rezumă la oferirea deputaţilor a posibilităţii de a vota la distanţă, în baza unei cereri scrise, în lipsa reală a acestora de la şedinţă. Fără a face referire la aspectul juridic al problemei în cauză, la faptul că această hotărîre nu corespunde Constituţiei şi principiilor democratice, putem constata că Alianţa a ajuns la limita unei degradări profesionale şi morale totale. Oare pentru asemenea legiuire au votat alegătorii care au susţinut, în ultimele alegeri, partidele ce fac parte din Alianţă?!

Astăzi, am devenit cu toţii martori ai încă unei “fapte eroice” a actualei majorităţi parlamentare.Amînarea de către Alianţă a şedinţei speciale a Parlamentului pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, programată pentru 23 octombrie, nu poate fi calificată decît o ruşine. Camuflîndu-se cu nişte pretexte confuze şi slab argumentate, Alianţa pur şi simplu recunoaşte că aşa şi nu a mai reuşit să ajungă la o opinie consolidată vizavi de alegerea Preşedintelui. Dumneavoastră, stimaţi deputaţi ai Alianţei, vă temeţi să recunoaşteţi că candidatul Dumneavoastră poate să nu acumuleze mîine nici măcar cele 53 de voturi. Aceste este adevărul. Dumneavoastră, de facto, confirmaţi faptul că un candidat unic, înaintat de comun acord de toată Alianţa pentru Integrare Europeană nu există, că aceasta nu este decît un mit. Probabil, amînînd alegerea stabilită a Preşedintelui, Alianţa încearcă să-şi consolideze cel puţin propria poziţie, să garanteze cel puţin 53 de deputaţi ai săi. Şi în asemenea condiţii Dumneavoastră îi propuneţi fracţiunii noastre să voteze pentru candidatura lui M. Lupu, care nici în interiorul Alianţei nu este susţinută de toţi. Este o propunere cel puţin bizară.

Pentru toţi este evident că, în disperare, Alianţa pur şi simplu încearcă să tragă din timp. Nu trebuie să trageţi din timp şi nu trebuie să minţiţi pe nimeni. Dumneavoastră, reprezentanţii majorităţii, înseşi aţi recunoscut caracterul provizoriu al puterii pe care o deţineţi, Dumneavoastră înseşi v-aţi fixat termenele de existenţă a Alianţei — cel mult 6 luni. Dumneavoastră din start aţi ales un Guvern de facto provizoriu. De aceea, vă propunem să încetaţi să vă minţiţi pe Dumneavoastră şi să-i minţiţi pe cetăţenii ţării noastre. Oamenii rîd deja de perversiunile Dumneavoastră legislative. Fiţi oneşti şi amintiţi-vă de promisiunile făcute alegătorilor de fiecare dintre Dumneavoastră.

Vă îndemnăm să daţi dovadă de bun simţ, să încetaţi fărădelegile legislative, să readuceţi activitatea parlamentară într-o albie firească. Cerem majorităţii parlamentare să respecte legea, să nu-şi bată joc de ea, remodelînd-o zilnic în funcţie de propriile ineterese. Cerem ca toate procedurile prevăzute, inclusiv alegerea Preşedintelui, să se desfăşoare în conformitate cu legea, în termenele stabilite de lege şi de Hotărîrea Parlamentului.

Sursa: www.pcrm.md

Deputaţii PCRM au contestat actele ilegale ale majorităţii parlamentare Întrevederea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu Ambasadorul Republicii Cuba