Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlamentul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor în Parlamentul Republicii Moldova este profund indignată de persecutarea jurnaliştilor şi mass-media incomode guvernării liberal-democrate. Şantajul, ameninţările, insultările, incendierea automobilelor, numeroasele acţiuni în judecată, retragerea licenţelor de emisie, achitarea agresorilor şi instigarea la răfuială — toate acestea reprezintă arma utilizată astăzi împotriva presei incomode. Fracţiunea PCRM regretă că startul acestei campanii murdare îndreptate împotriva presei a fost dat de către reprezentanţii majorităţii liberal-democrate care de facto a îndemnat de la tribuna parlamentară la răfuială împotriva mass-media incomode.

Un semnal îngrijorător este faptul că nici reprezentanţii partidelor Alianţei pentru Integrare Europeană, nici reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, nici reprezentanţii societăţii civile şi nici reprezentanţii presei proguvernamentale nu au luat vreo atitudine în legătură cu amploarea agresiunii împotriva mass-media independente. Jurnaliştii rămîn singuri în faţa maşinăriei liberal-democrate represive.

Nu ne miră faptul că o asemenea situaţie provoacă o stare de disperare în mediul jurnalistic. Iată că deja mai bine de o săptămînă cunoscutul editorialist al cotidianului “Moldova Suverană”, Mihai Conţiu, se află în greva foamei în semn de protest împotriva fărădelegilor liberale în privinţa sa, dar şi a colectivului de redacţie al publicaţiei independente “Moldova Suverană”. Această formă extremă de luptă pentru dreptate a rămas, probabil, singura posibilitate pentru o persoană care respectă legea.

Lipsind jurnalistul de legalitate şi dreptate, noua guvernare îl lipseşte şi de o elementară atitudine umană. În pofida caracterului public al acestei acţiuni de protest, în pofida unui pericol ameninţător pentru sănătatea sa, lui Mihai Conţiu pînă în prezent nu i-a fost acordată nici asistenţa medicală, nici sprijinul necesar. Guvernarea dă dovadă de indiferenţă totală faţă de soarta ziarisului, faţă de soarta unui cetăţean.

Atitudinea făţarnică şi cinică a guvernării liberal-democrate faţă de asemenea noţiuni precum sînt democraţia, libertatea de exprimare, drepturile cetăţeneşti, actualmente devine evidentă ca niciodată.

În legătură cu acest fapt, fracţiunea parlamentară a PCRM se declară solidară cu ziaristul Mihai Conţiu şi cu întreg colectivul publicaţiei independente “Moldova Suverană” în lupta dreaptă împotriva totalitarismului şi fărădelegilor liberale. În acelaşi timp, ne adresăm cu un apel către Mihai Conţiu să renunţe la o formă de protest atît de dură şi periculoasă pentru sine precum este greva foamei. Pentru toţi a devenit deja clar că este imposibil să fii auzit de actuala guvernare. Noii guvernanţi nu au suflet, ei au gheare puternice, care constrîng tot mai puternic pîrghiile puterii.

Sîntem siguri că o eventuală agravare a stării de sănătate a editorialistului cauzată de continuarea grevei foamei ar fi în interesul inamicilor săi, pentru actuala guvernare scopul principal fiind să-l impună pe jurnalistul incomod să tacă.

Fracţiunea PCRM se adresează către Mihai Conţiu cu un apel să continue lupta utilizînd o armă mai eficientă şi anume — condeiul său ascuţit de jurnalist talentat şi liber.

La rîndul nostru, asigurăm colectivul cotidianului “Moldova Suverană”, întreaga comunitate ziaristică supusă persecuţiilor de faptul că fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova va depune toate eforturile pentru stoparea represiunilor asupra jurnaliştilor, încetarea presiunii asupra presei libere din partea actualei guvernări.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea PCRM în Consiliul Municipal Chişinău a solicitat convocarea şedinţei extraordinare a Consiliului Municipal Rezoluţia mitingului de protest împotriva fărădelegilor criminale, împotriva umilirii sociale şi atacului asupra drepturilor democratice ale cetăţenilor Republicii Moldova