Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Rezoluţia mitingului de protest împotriva fărădelegilor criminale, împotriva umilirii sociale şi atacului asupra drepturilor democratice ale cetăţenilor Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Mai bine de două luni ţara se adînceşte în întunericul şi frigul anilor 90, în societate revine frica şi neîncrederea în ziua de mîine.

La putere au revenit personajele din trecut, aducînd cu ei din anii 90 ura naţională şi socială, atitudinea batjocuritoare faţă de popor şi ţară.

Partidele Liberal, Liberal-Democrat, Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”, obţinînd fiecare în parte, în cadrul scrutinului parlamentar, o încredere nesemnificativă din partea poporului, s-au unit creînd o majoritate parlamentară antipopulară. Politicieni iresponsabili iarăşi au creat în Republica Moldova o “societate politică pe acţiuni” de jefuire a poporului şi a ţării. Rezistenţa Moldovei şi a poporului ei iarăşi este supusă unei încercări cumplite.

Chiar din primele zile de guvernare, majoritatea liberal-democrată antipopulară a început să distrugă totul ce a fost restabilit în ultimii opt ani de zile.

Astăzi, 7 noiembrie, în ziua care simbolizează lupta poporului pentru drepturile sale sfinte la libertate şi dreptate, noi, participanţii la mitingul de protest spunem NU acţiunilor antipopulare ale guvernării liberal-democrate!

Spunem NU violării legislaţiei şi hărţuirii poporului!
Spunem NU distrugerii păcii şi a liniştii societăţii noastre!
Spunem NU revenirii criminalităţii!
Spunem NU distrugerii Patriei noastre — Republica Moldova!

Îndemnăm întreaga societate, toţi cetăţenii ţării noastre, reprezentanţii sindicatelor, ai organizaţiilor de veterani, de tineret, de femei şi alte structuri obşteşti să ni se alăture în această luptă pentru drepturile noastre, în lupta pentru viitorul copiilor noştri, pentru viitorul ţării noastre — Republica Moldova!

Îndemnăm Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în calitate de cea mai puternică şi influentă formaţiune politică de opoziţie din ţară, să unească în jurul său toate forţele sănătoase ale societăţii şi să ţină ferm în mîini drapelul de luptă împotriva regimului antipopular!

A venit timpul să spunem NU!

Discursul rostit de către deputatul fracţiunii PCRM, Iurie Muntean

Stimaţi compatrioţi, stimaţi tovarăşi, dragi prieteni!

Permiteţi-mi să Vă felicit călduros şi din tot sufletul cu ocazia sărbătorii noastră mari şi să Vă asigur că întîlnirea noastră de azi este doar un început.

De regulă, Guvernul nu este supus criticilor în primele 100 de zile de activitate. Problema noastră este că după expirarea celor 100 de zile am putea să nu mai avem nevoie de a critica, deoarece am putea pur şi simplu să pierdem totul.

Timp de două luni actuala guvernare n-a făcut nimic pentru a apăra interesele ţării, ba mai mult ca atît, construirea unui stat social nu mai este un obiectiv al Guvernului, ce prin acţiunile sale a reuşit să profaneze şi integrarea europeană, împărţind societatea şi persecutînd cetăţenii, care au votat Partidul Comuniştilor, partid egalat recent de Ghimpu cu partidele fasciste. Notaţi că niciun discurs al reprezentanţilor actualei guvernări nu s-a referit la interesele poporului ţării în ansamblu. Ei nici măcar nu au pomenit în declaraţiile sale cele mai numeroase şi vulnerabile pături ale populaţiei precum sînt ţăranii, muncitorii, studenţii, iar pensionarii au fost calificaţi de guvernanţi drept extremişti.

Ce avem noi la moment? Ghimpu — preşedintele parlamentului, un radical primitiv şi analfabet din Coloniţa, care în viaţa sa nu a făcut nimic util. Guvernatorul Băncii Naţionale — o persoană care, în cel mai bun caz, are o impresie foarte vagă despre sistemul bancar. Ministrul transporturilor — un aşa numit “specialist în medicină preventivă”. Ministrul ecologiei — un zootehnician. Ministrul tineretului — un specialist în evacuarea deşeurilor etc.

Fiind copleşiţi de oroare, urmărim ultimele iniţiative ale Alianţei pentru Euro, cum ar fi: majorarea tarifelor pentru apă şi transport, amînarea achitării majorărilor salariale pentru profesori, îngheţarea salariilor în sistemul bugetar, anularea înlesnirilor locative pentru tineri specialişti şi alte categorii de angajaţi, precum şi alte iniţiative.

Şi în aceste condiţii noi suntem acuzaţi de faptul că am provoca alegeri anticipate. Însă nu noi, ci ei sînt acei care au pus ţara în faţa alegerii — moarte sau renaştere? Nu ne poate speria nimeni! Jos camarila liberală! Jos taraful celor patru muzicanţi care în afară de marşul morţii n-au învăţat nimic!

Fiecare zi devine încă un pas spre prăpastie. Cele mai urîte pronosticuri din zi în zi devin realitate. În asemenea împrejurări Partidul Comuniştilor din Republica Moldova rămîne singura forţă politică fidelă nu doar alegătorului său, ci şi întregii societăţi. Suntem uniţi, tineri şi puternici! Avem un lider care continuă să apere interesele societăţii în ansamblu şi ale fiecărui cetăţean în parte. Un lider care a consolidat o echipă de patrioţi, profesionişti, plini de forţe şi o duce spre o nouă victorie.

JOS BĂDĂRĂNIA LUI GHIMPU!
JOS FĂŢARNICIA LUI FILAT, URECHEAN ŞI LUPU!

Discursul rostit de către Sergiu Sîrbu, juristul PCRM, reprezentant la Curtea Constituţională

Stimaţi cetăţeni, dragi prieteni!

Manifestarea noastră de astăzi are un scop bine determinat — protestul împotriva instaurării dictaturii liberale în Republica Moldova.

Istoria statului nostru tînăr nu a cunoscut niciodată o astfel de bătaie de joc faţă de toate principiile democratice, bătaie de joc fără precedent faţă de Legea Supremă — Constituţia Republicii Moldova.

În pofida promisiunilor şi afirmaţiilor partidelor liberale din campania electorală privind apărarea principiilor democratice şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova, ce vedem noi acum, după două luni de guvernare pseudodemocratică?

În loc să vină în faţa poporului care i-a ales cu măsuri concrete în vederea atenuării crizei social-economice din ţară, noua guvernare a mers pe altă cale — adoptarea actelor legislative reieşind din situaţii concrete şi în vederea apărării intereselor sale personale şi de grup.

  1. Preşedintele Parlamentului a fost ales în funcţie cu sfidarea Constituţiei şi cu ignorarea intereselor a peste 700 mii de alegători.
  2. Conducerea Parlamentului încălcă flagrant şi deliberat toate drepturile legale ale deputaţilor şi Regulamentul Parlamentului prin: restrîngerea dreptului de ieşi cu luări de cuvînt şi declaraţii; neacordarea şi retragerea neîntemeiată a cuvîntului; insultarea deputaţilor; falsificarea actelor şi multe alte încălcări ale legii şi principiilor unui stat de drept.
  3. Legislaţia modificată pînă la acest moment de noua guvernare, nu numai că s-a efectuat cu grave încălcări legale şi de procedură, s-a bazat şi pe următoarele scopuri meschine:
    • punerea în practică a algoritmului de împărţire a funcţiilor în stat şi efectuarea disponibilizărilor în masă pe criterii politice;
    • legiferarea dreptului deputaţilor să deţină, în acelaşi timp, şi funcţia de membru al Guvernului cu încălcarea flagrantă a principiului de separaţie a puterilor în stat;
    • supunerea politică a televiziunii publice;
    • manipularea opiniei publice cu minciuni şi calomnii, atacuri asupra mass-media etc.
  4. Totodată, actuala guvernare continuă să producă precedente extrem de periculoase. Nici într-o ţară din lume exceptînd Republica Moldova, sub conducerea actualei majorităţi parlamentare, nu sînt schimbate regulile în timpul jocului. Numai la noi este posibil ca Legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova să fie modificată în timpul demarării acestui exerciţiu constituţional bazîndu-se pe situaţia şi interesul de moment.

Acestea sînt doar cîteva exemple din activitatea “prodigioasă” a noii guvernări care, deja, a reuşit să calce în picioare peste 30 de articole din Legea Supremă a ţării.

Ţin să remarc că potrivit art. 2 din Constituţia Republicii Moldova nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este unica forţă politică capabilă să apere interesele cetăţenilor şi normele democratice şi va depune toate eforturile pentru a contracara avalanşa de fărădelegi ale actualei guvernări.

JOS UZURPAREA ŞI DICTATURA GHIMPO-LIBERALĂ!!!

Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlamentul Republicii Moldova Fracţiunea PCRM în Consiliul Municipal Chişinău solicită demisia Primarului General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă