Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM în Consiliul Municipal Chişinău solicită demisia Primarului General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 9 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în Consiliul Municipal Chişinău îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că Primarul General şi majoritatea liberal-democrată din CMC tergiversează în continuare, se pare în mod intenţionat, soluţionarea problemelor cu care se confruntă mun. Chişinău.

Fracţiunea PCRM aminteşte că datorită faptului că Primarul General s-a aflat în campanie electorală timp de 8 luni pe parcursul anului curent, după care timp de 3 luni a cumulat funcţiile de deputat cu cea de primar, înterbările urgente cu care se confruntă municipiul au rămas a fi nesoluţionate.

Ţinem să menţionăm că deja al treilea an consecutiv furnizarea agentului termic în mun. Chişinău se face întîrziat din cauza activităţii haotice şi iresponsabile a reprezentanţilor administraţiei Primăriei, şi nemijlocit a Dlui Ghimpu în calitatea sa anterioară de preşedinte de consiliu municipal şi evident a Primarului general Dl. Dorin Chirtoacă. În acest an acest lucru a fost cu atît mai iresponsabil cu cît avem o situaţie dificilă în ceea ce ţine de dinamica răspîndirii infecţiilor respiratorice şi nemijlocit a gripei de tip nou Ah1n1. Suntem ferm convinşi şi am pledat pentru acest lucru, că o soluţie în vederea furnizării agentului termic la timp se putea găsi cel puţin două-trei săptămîni în urmă, pentru a evita situaţia în care mai mult de jumate de oraş pe parcursul a două săptămîni au îngheţat în apartamentele lor, fiind supuşi suplimentar pericolului de îmbolnăvire cu infecţii virale.

Fracţiunea PCRM este profund îngrijorată de faptul că în condiţiile avansării pericolului de epidemie de gripă, primarul general al mun. Chişinău nu a considerat nici important nici necesar să convoace săptămîna trecută şedinţa consiliului municipal Chişinău pentru a prezenta informaţii cu privire la situaţia din municipiu şi acţiunile care se impun în acest sens, şedinţa 6 noiembrie fiind organizată extraordinar la solicitarea consilierilor comunişti. Fracţiunea PCRM constată cu regret că autorităţile municipale, la fel ca şi Guvernul RM, sunt insuficient sau deloc pregătite pentru a face faţă eventualelor provocări de agravare a situaţiei sanitar-epidimiologice. Nu există o analiză a situaţiei în municipiu la nivel de pregătire a instituţiilor la fel şi a unui plan de acţiuni privind măsurile de prevenţie, combatere şi intervenţie în cazul de extindere a gripei pandemice.

Fracţiunea PCRM, de asemenea, aminteşte că pe agenda CMC astăzi s-au acumulat cîteva sute de întrebări care necesită examinare urgentă şi aprobare de decizii, care sunt tergiversate de luni sau chiar ani de zile, dar se pare că primarul general Dorin Chirtoacă şi majoritatea liberal-democrată are cu totul alte priorităţi decît problemele cetăţenilor şi municipiului propriu zis.

Mai mult decît atît, Fracţiunea PCRM constată cu regret, că aflîndu-ne deja în prima decadă a lunii noiembrie, pînă la momentul de faţă autorităţile municipale nu au prezentat încă nici cel puţin în primă lectură proiectul bugetului capitalei pentru anul 2010. După informaţiile pe care le deţinem procesul de planificare bugetară nici nu a fost iniţiat deocamdată.

Toate cele menţionate mai sus, alături de politica anti-socială promovată de autorităţile municipale demonstrează o dată în plus gradul de incompetnţă şi iresponsabilitate a Primarului General Dorin Chirtoacă şi a majorităţii liberal-democarate din CMC. Fracţiunea PCRM din CMC condamnă acţiunile acestora şi solicită Primarului General să-şi prezinte necondiţionat demisia.

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţia mitingului de protest împotriva fărădelegilor criminale, împotriva umilirii sociale şi atacului asupra drepturilor democratice ale cetăţenilor Republicii Moldova Declaraţia fracţiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova