Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind secretizarea procesului de semnare a Convenţiei cu privire la micul trafic la frontieră dintre Republica Moldova şi România

|versiune pentru tipar||
PCRM / 13 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu secretizarea procesului de iniţiere a negocierilor şi semnare a Convenţiei cu privire la micul trafic la frontieră dintre Republica Moldova şi România. Pînă în prezent nu sînt cunoscute conţinutul, condiţiile şi angajamentele ce rezidă din prevederile acordului. În acest context, PCRM aminteşte de asemenea faptul că pînă în prezent nu sunt cunoscute condiţiile impuse Republicii Moldova ca rezultat al negocierilor cu FMI.

PCRM salută şi întodeauna s-a arătat în favoarea semnării convenţiei sus menţionate, dar că în condiţiile în care în convenţie se face referinţă la frontiera de stat şi la punctele de trecere a frontierei de stat, PCRM a insistat şi consideră şi în prezent important şi absolut obligatoriu, semnarea şi ratificarea convenţiei după sau concomitent cu semnarea acordului cu privire la frontiera moldo-română, la fel ca şi a tratatului politic de bază între două ţări. Partea română nu a acceptat acest lucru în timpul guvernării precedente şi vedem că nu acceptă semnarea în pachet a acordurilor nici în prezent. E firească întrebarea cum să ai mic trafic la frontieră în condiţiile în care nu ai recunoscută frontiera de stat între ţări?

PCRM aminteşte că în conformitate cu prevederile Legii cu privire la tratatele internaţionale, acordurile internaţionale specificate la art. 11 al legii, la etapa iniţierii negocierii şi sau semnării urmează a fi supuse examinării de către comisia parlamentară pentru politică externă, iar ulterior ratificate de Parlament. Pînă în prezent acest document nici nu a fost prezentat Parlamentului RM, la fel ca şi altor instituţii de stat sau societăţii civile.

PCRM declară că actuala guvernare prin acţiunile sale de tăinuire a deciziilor de importanţă majoră pentru Republica Moldova, creează unele precedente periculoase care ar putea duce la subminarea intereselor statului şi a cetăţenilor săi.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii PCRM în Parlament la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (referitor la salarizarea în sectorul bugetar) Declaraţia fracţiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova