Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind iniţiativele de revizuire a Constituţiei RM şi legislaţiei electorale

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova dezaprobă şi condamnă intenţiile majoriăţii liberal-democrate de a revizui Constituţia Republicii Moldova şi legislaţia electorală reieşind, în exclusivitate, din interese de grup de moment.

Lansarea intenţiilor de adoptare a unei noi Constituţii şi de optimizare a legislaţiei electorale nu are nimic comun cu necesitatea perfecţionării cadrului juridic în vigoare ci este direct proporţinal cu interesul politic şi electoral al unor formaţiuni politice în vederea obţinerii unui avantaj şi satisfacerea propriilor ambiţii politice.

Considerăm că propunerile unor pseudosavanţi, avocaţi şi membri activi ai noii majorităţi parlamentare, de a adopta o nouă Constituţie, iniţiativă lansată de savantul nr. 1 domnul Mihai Ghimpu, contravine tuturor principiilor democratice şi practicii internaţionale.

Nu există nici o premisă, nici un argument, la momentul actual, de a schimba Legea Supremă în stat.

Practica internaţională nu cunoaşte astfel de precedente cînd Constituţia este schimbată ca rezultat al vre-unei crize politice.

Asemenea minuni pot avea loc numai în RM sub conducerea actualei guvernări.

PCRM condamnă conceptele lansate de Comisia privind optimizarea legislaţiei electorale care a pus în discuţii posibilitatea modificării întregului sistem electoral, introducerea votului la distanţă (prin internet, poştă sau procură), revizuirea modalităţilor de formare a organelor electorale, etc. Aceste idei contravin direct normelor constituţionale şi practicii europene.

Anume din aceste considerente, PCRM a refuzat să participe la această farsă. Încă o data declarăm, că reprezentanţii fracţiunii PCRM nu vor participa, în continuare, la activitatea Comisiei pentru aşa numită optimizare a legislaţiei electorale.

PCRM condamnă orice atentat la cadrul juridic în stat şi vine cu un îndemn faţă de societate de a opune rezistenţă dură încercărilor de a submina autoritatea Constituţiei RM.

Toată responsabilitatea faţă de distorsionarea întregului cadru legal în vigoare va fi pusă pe seama majorităţii liberal-democratice.

PCRM în continuare va monitoriza situaţia şi va depune toate eforturile pentru a apăra Legea Supremă, şi principiile democratice în RM faţă de atentatele fără precedent din partea dictaturii liberal-democrate instaurate în ţara noastră.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova Raport nr.1 al PCRM cu privire la situaţia postelectorală şi încălcările admise de către noua putere politică de la Chişinău