Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Jaromir Kvapil, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehia în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 16 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Marţi, 16 februarie 2010, liderul PCRM, ex-preşedintele Republicii Moldova, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu ES Dl. Jaromir Kvapil, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar ar Republicii Cehia în Republica Moldova.

Părţile au discutat diverse subiecte, inclusiv cele ale cooperării bilaterale dintre Moldova şi Cehia, integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, situaţia social-politică actuală din Republica şi persepctivele de dezvoltare a acesteia.

Vladimir Voronin a adus felicitări Dlui Jaromir Kvapil cu intrarea în noua funcţie de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Moldova. Preşedintele PCRM a ţinut să mulţumească pentru progresele înregistrate în cooperarea bilaterală pe parcursul ultimilor 8 ani, menţionînd în context că relaţiile comerciale dintre state au sporit de mai mult de 5 ori în perioada dată. Vladimir Voronin şi-a exprimat convingerea că aceste relaţii vor evolua în context pozitiv şi în continuare.

De asemenea, liderul PCRM a ţinut să mulţumească pentru sprijinul continuu acordat de Republica Cehia în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Trecînd în revistă realizările din ultimă perioadă a guvernării precedente — implementarea planului de acţiuni RM-UE, lansarea centrului comun de vize de la Chişinău, instituirea misiunii EUBAM, Vladimir Voronin şi-a exprimat speranţa că această colaborare se va aprofunda pe viitor, inclusiv în contextul noului acord de asociere cu UE. Preşedintele PCRM a menţionat necesitatea trecerii la o nouă etapă în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, negocierea şi semnarea unui acord de liber schimb aprofundat şi comprehensiv cu UE, majorării asistenţei în cadrul programului naţional indicativ pe ţară etc.

Jaromir Kvapil, la rîndul său, la fel a apreciat înalt nivelul relaţiilor bilaterale dintre Cehia şi Republica Moldova. În acelaşi context, Ambasadorul a menţioant că statul pe care îl reprezintă va susţine activ şi pe viitor aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Părţile au abordat pe parcursul discuţiei şi diferite aspecte ale politicii interne a Republicii Moldova. În context, ex-preşedintele RM s-a exprimat pe marginea tentativelor AIE de modificare a constituţiei, menţionînd că abordarea pe care o impun liderii AIE în acest sens este imposibilă şi pe alocuri chiar periculoasă. Liderul PCRM a lăsat să se înţeleagă că inclusiv criza politică actuală din RM trebuie să fie soluţionată exclusiv prin dialog şi nicidecum prin modificarea legii fundamentale a ţării şi altor acte legislative cum s-au obişnuit deja să facă reprezentanţii noii majorităţi parlamentare. Totodată, Vladimir Voronin s-a pronunţat pentru desfăşurarea în acest an a alegerilor parlamentare aşa cum prevede constituţia, menţionînd că politica antisocială şi în multe privinţe antistatală ale guvernării actuale nu mai poate fi tolerată de către populaţia RM.

Pe final părţile au ţinut să mulţumească pentru schimbul de opinii şi discuţia constructivă purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Konstantin PAWLJUK, preşedinte al Asociaţiei Culturale a Moldovenilor din Germania Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu ES Dl. Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova