Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu ES Dl. Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Miercuri, 17 februarie 2010, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu ES Dl. Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Părţile au abordat diverse subiecte ale vieţii social-politice din Republica Moldova în prezent şi perspectivele de dezvoltare a acesteia pe viitor.

În cadrul discuţiei, Vladimir Voronin l-a informat pe Ambasadorul SUA cu privire la poziţia PCRM asupra iniţiativei majorităţii parlamentare actuale de modificare a Constituţiei RM, menţionînd că abordarea şi formatul propus de liderii AIE şi comisia creată în acest sens, de schimbare totală a legii fundamentale a ţării, este categoric inacceptabilă. Preşedintele PCRM a menţionat că depăşirea crizei politice trebuie să fie realizată doar în cadrul unui dialog şi consens dintre partidele politice.

De asemenea, ex-preşedintele RM a menţionat necesitatea organizării aşa cum prevede norma constituţională a alegerilor parlamentare în anul 2010. Preşedintele PCRM a specificat că potenţiala amînare a alegerilor parlamentare fie din iniţiativa unor lideri politici, fie din alte motive, nu poate fi considerată altfel decît o tentativă clară de uzurpare a puterii în stat. Vladimir Voronin a menţionat că alegerile ar trebui să se desfăşoare nu mai tîrziu decît luna octombrie a anului 2010, astfel ca noul parlament să reuşească să aleagă organele de conducere, să investească guvernul, să se reuşească în mod obligatoriu elaborarea şi adoptarea în timp a legii bugetului pentru anul 2011, pentru ca noul aparat administrativ să poată intra în anul 2011 fără restanţe la acest capitol.

În cadrul discuţiei, părţile au făcut un schimb de opiinii în ceea ce ţine de procesul de soluţionare a problemei transnistrene. În context, Vladimir Voronin, a specificat că în prezent este necesară reluarea deplină a negocierilor în formatul “5+2”, precum şi necesitatea continuării promovării măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

Totodată, Preşedintele PCRM şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia statului vecin România de amplasare a elementelor sistemului anti-rachetă PRO pe teriotoriul său, menţionînd că această decizie ar putea influenţa negativ procesul de reintegrare a Republicii Moldova şi eventual ar destabiliza situaţia în ceea ce priveşte securitatea regională, că asemenea decizii ar stimula autorităţile neligitime de la Tiraspol să respingă dialogul atît de necesar cu Chişinăul, iar ultimile declaraţii ale lui Smirnov sunt dovada faptului real în acest sens. În acelaşi context, Vladimir Voronin a ţinut să îşi exprime îngrijorările sale cu privire la unele declaraţii făcute recent de oficialii români, inclusiv a Preşedintelui Băsescu şi ministrului de externe Baconschi, refuzarea continuă şi categorică a României de semnare a tratatului de bază şi tratatului de frontieră cu Republica Moldova, acţiuni care după părerea sa, la fel, ar complica esenţial îmbunătăţirea comunicării dintre Chişinău şi Tiraspol, dar şi starea de spirit generală în societatea moldovenească.

La rîndul său, ES Dl. Ambasador Asif J. Chaudhry, a explicat poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în România, dînd asigurări că acesta este un instrument în exclusivitate defensiv şi că prin această decizie nu s-ar urmări în nici un fel o destabilizare a elementelor de securitate în regiune, ci dimpotrivă o consolidare a acestora.

Pe parcusul întrevederii părţile au abordat şi unele aspecte ale dezvoltării social-economice ale ţării. În acest sens, Vladimir Voronin şi-a expus îngrijorarea cu privire la acţiunile noii guvernări în ceea ce priveşte politicele sociale, dar şi cele economice realizate în prezent. Totodată, Preşedintele PCRM, a atras atenţia la multiple încălcări, care după părerea sa sunt comise de către noua guvernare de la Chişinău — intimidarea continuă a mass-mediei incomode, modificarea legislaţiei în conformitate cu ambiţiile proprii ale liderilor AIE, încălcarea continuă a regulamentului parlamentului şi normelor de procedură şi în mod special a fost atrasă atenţia asupra intimidării fără precedent a reprezentanţilor opoziţiei şi simpatizanţilor acesteia, fiind deja notificate sute de cazuri de acest gen pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Pe final părţile au ţinut să mulţumească pentru dialogul purtat şi s-au pronunţat pentru continuarea acestuia pe viitor.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Jaromir Kvapil, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehia în Republica Moldova Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Irji Mastalka, deputat al Parlamentului European, membru al comitetului de cooperare inter-parlamentară RM-UE