Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Opiniile PCRM şi Comisiei de la Veneţia cu privire la eventuala modificare a Constituţiei şi evoluţia sistemului politic din Repubilca Moldova în linii mari coincid

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 25 februarie 2010, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi altor structuri europene, delegaţia fiind condusă de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Părţile au făcut schimb de opinii cu privire la eventualele modificări care ar putea fi operate în Constituţie, anunţarea alegerilor anticipate, alte subiecte cu caracter social-politic din Republica Moldova.

În context, Vladimir Voronin, a salutat antrenarea Comisiei de la Veneţia care prin autoritatea şi experienţa sa incontesabilă de peste 3 decenii asistă în prezent şi autorităţile din Republica Moldova pentru identificarea unor soluţii legale şi democratice în vederea depăşirii crizei politice actuale create în ţară.

Preşedintele PCRM a menţionat că în Republica Moldova de facto nu există criză constituţională, cum se încearcă a intrepreta de reprezentanţii AIE, deoarece nu există nici o normă din Legea Supremă care nu poate fi aplicată, ci sînt norme constituţionle care, intenţionat nu se execută de noua conducere a ţării pentru a se menţine cu orice preţ la putere. Astfel, ex-preşedintele RM a subliniat că statul astăzi se confruntă cu o criză politică generată de ambiţiile politice ale unor partide care prin acţiunile lor ilegale fac cu regret practic imposibil orice dialog politic.

Vladimir Voronin, a menţionat faptul că în prezent este categoric inadmisibilă ideia revizuirii sau adoptării unei noi Constituţii reieşind din interese politice, personale sau de grup. În acelaşi timp, Preşedintele PCRM a specificat că activitatea Comisiei privind reforma constituţională este una total politizată şi discreditată.

Vladimir Voronin a atenţionat că nici un fel de revizuire a Legii Supreme în stat nu este posibilă fără un dialog politic deoarece doar Parlamentul, prin votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi poate adopta o lege constituţională, chiar dacă aceasta va fi supusă unui referendum. De asemenea Preşedintele PCRM, şi-a exprimat regretul asupra faptului că Curtea Constituţională a RM a refuzat să examineze un şir de sesizări ale PCRM privind interpretarea Constituţiei referitor la dizolvarea Parlamentului, termenului de numire a alegerilor anticipate şi altele, evitînd astfel să-şi asume responsabilitatea faţă de acest proces constituţional de o importanţă majoră.

Preşedintele PCRM a menţionat că, Partidul Comuniştilor în prezent este categoric împotriva adoptării unei noi Constituţii sau modificarea în ansamblu a Legii Supreme, deoarece un şir de norme constituţionale care se intenţionează a fi revăzute, precum statutul regiunii transnistrene, limba de stat, statutul de neutralitate şi altele, la această etapă istorică a statului ar putea crea disensiuni serioase la nivel de societate şi ar destabiliza şi mai mult situaţia politică şi social-economică din ţară.

Vladimir Voronin a opinat că în stalele europene cu regim parlamentar asemănător nu există o practică constituţională uniformă privind alegerea Preşedintelui şi totul depinde de specificul politic şi instituţional în fiecare stat aparte.

Ex-preşedintele Republicii Moldova, a subliniat că PCRM insistă asupra respectării necondiţionate a Constituţiei RM, dizolvării Parlamentului şi numirii alegerilor anticipate cel tîrziu în toamna anului 2010.

Totodată, Vladimir Voronin a menţionat că PCRM conştientizează faptul că criza politică şi blocajul instituţional trebuie şi urmează a fi depăşit şi este gata să iniţieze un dialog privind posibilitatea modificării art. 78 din Constituţie, dar numai cu condiţia că aceste modificări vor fi operate sau aplicate după alegerile anticipate de către noul Parlament.

La rîndul său, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Dl. Gianni Buquicchio, a menţionat că opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la eventuala modificare a Constituţiei şi evoluţia sistemului politic în linii mari coincide cu poziţia PCRM, anunţată de Vladimir Voronin. Oficialul european a subliniat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia aflîndu-se pentru a doua oară consecutiv în decursul unei luni în Republica Moldova, au avut diverse consultări cu partidele politice din ţară cu privire la acest subiect.

În context, Dl. Gianni Buquicchio, a subliniat faptul că cu toate că exită păreri diferite în interiorul partidelor politice cu privire la eventuala modificare a Constituţiei Republicii Moldova, de facto problema de bază este cea de alegere a Preşedintelui ţării şi rezidă în articolul 78 a Legii Supreme şi anume aceasta trebuie depăşită în primul rînd. Astfel, Dl. Gianni Buquicchio a informat că oprinia Comisiei de la Veneţia în prezent este că cel mai optimal pentru Republica Moldova ar fi de operat modificări anume la articolul 78 a Constituţiei, articol ce ţine de alegerea şefului statului, ulterior ar fi necesar de dizolvat parlamentul şi de anunţat alegeri anticipate în termeni rezonabili. Alte eventuale modificări ale Legii Supreme ar putea să fie examinate deja după alegerile anticipate dacă se va considera necesar.

Totodată, Dl. Gianni Buquicchio, a menţionat că este nevoie de un larg consens în baza unui dialog politic dintre toate partidele reprezentate în Parlament pentru realizarea celor menţionate mai sus. În context, Preşedintele PCRM, a reiterat disponibilitatea fermă a PCRM pentru acest dialog.

Pe final, părţile au ţinut să mulţimească pentru discuţia purtată şi au exprimat speranţa că în cel mai apropiat timp Republica Moldova va putea depăşi problemele cu care se confruntă în prezent.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea PCRM va insista pe adoptarea proiectului de Lege cu privire la susţinerea socială a veteranilor de război Declaraţia PCRM referitor la proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI)