Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM cere actualei guvernări încetarea terorizării colaboratorilor de poliţie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere în mod hotărât de la actuala guvernare să înceteze imediat derapajul antidemocratic, să pună capăt terorizării colaboratorilor poliţiei, să urgenteze investigarea obiectivă şi identificarea legitimă şi probată a vinovaţilor pentru acţiunile din 7 aprilie 2009, să înceteze profanarea bunului simţ la tratarea şi aprecierea respectivelor evenimente şi propagarea şi înveşnicirea unor semnificaţii false, se spune într-o declaraţie publică a celui mai mare partid parlamentar, adresată Alianţei pentru Integrare Europeană.

În această ordine de idei, PCRM a condamnat şi acţiunile organelor de urmărire penale care, “fiind dirijate şi presate în mod evident de către guvernare, în mod deliberat au concentrat pârghiile represive împotriva colaboratorilor poliţiei, care în mod adecvat şi-au îndeplinit obligaţiunile funcţionale pentru a diminua şi stopa acţiunile criminale ale mulţimii dezlănţuite şi au dat dovadă de autojertfire, neadmiţând victime printre participanţii la tulburările în masă din acea zi”.

În acelaşi context, PCRM “condamnă ascensiunea cu care actuala guvernare continuă şirul acţiunilor ilegale şi atacurile asupra principiilor democratice şi statului de drept”, menţionând că “în pofida faptului că comisiile de anchetă speciale create în vederea investigării circumstanţelor acelor acţiuni tragice nu şi-au prezentat concluziile, urmărirea penală pe aceste cazuri nu a fost finisată, iar persoanele vinovate încă nu au fost identificate, guvernarea actuală, în mod fariseic, a iniţiat edificarea unui monument al eroilor din 7 aprilie 2009, concomitent, iniţiind şi atacuri vehemente îndreptate împotriva sutelor de colaboratori ai organelor afacerilor interne care sacrificându-se au apărat ordinea publică şi regimul constituţional al Republicii Moldova”.

Tot aici, Partidul Comuniştilor susţine că actualmente se urmăreşte “scopul de a inversa situaţia, de a-i scoate basma curată pe organizatorii şi executorii actelor criminale de vandalism şi de a-i pedepsi pe cei nevinovaţi care, cu preţul vieţii şi sănătăţii au întreprins măsuri necesare pentru stoparea acelor acţiuni ilegale şi nu au admis vărsări de sînge în rîndul copiilor”. Partidul de opoziţie accentuează că prin aceste acţiuni “se face evidentă poziţia actualei guvernări de a răsplăti în aşa mod eforturile rătăcite ale celor care prin acţiuni ilicite şi antidemocratice au contribuit la venirea la putere a acestor formaţiuni politice”.

Evenimentele violente din 7 aprilie 2009 au început de la acţiunile de protest din 6 aprilie, după ce partidele parlamentare care în prezent sunt la guvernare au declarat că nu sunt de acord cu scorul acumulat în scrutinul din 5 aprilie. Protestele au degenerat, la 7 aprilie, în acţiuni de dezordine în masă, care s-au soldat cu devastarea şi incendierea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În acţiunile menţionate au fost răniţi peste 200 de poliţişti.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia fracţiunii PCRM privind condamnarea acţiunilor majorităţii parlamentare liberal democrate de demitere a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie