Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind eşecul rebeliunii anticonstituţionale

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 9 martie liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au adoptat o hotărîre ce a pus în pericol orînduirea constituţională în Republica Moldova. Decizia Alianţei privind iniţierea procedurii de modificare completă a Constituţiei în vigoare şi anularea alegerilor parlamentare anticipate au devenit o continuare logică a şirului de acţiuni antistatale, anticonstituţionale şi antidemocratice, iniţiate de către partidele de dreapta încă pe 7 aprilie anul trecut. Caracterul ilegal evident al anulării alegerilor anticipate, precum şi lipsa de argumentare în încercarea de modificare cardinală a Constituţiei în vigoare, deopotrivă cu alte fapte de încălcare grosolană a legislaţiei, ne permite să vorbim despre o încercare de rebeliune anticonstituţională în ţară, organizate de către Alianţa partidelor de guvernămînt în frunte cu Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean.

Aceste acţiuni ilegale şi antidemocratice ale Alianţei au provocat de la bun început o reacţie negativă din partea întregii societăţi. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi-a declarat necondiţionat protestul categoric în legătură cu intenţiile alianţei de guvernămînt de uzurpare a puterii şi subminare a fundamentelor constituţionale şi democratice ale statului. În calitate de măsuri hotărîtoare de rezistenţă faţă de partidele de dreapta, PCRM a anunţat decizia de boicotare a activităţii Parlamentului, precum şi iniţierea referendumului naţional privind acordarea votului de neîncredere actualei guvernări. Concomitent cu deciziile adoptate, a fost iniţiate active acţiuni de informare a societăţii, precum şi a structurilor internaţionale vis a vis de situaţia creată în Moldova.

Măsurile întreprinse de PCRM au găsit înţelegerea şi o susţinere aprigă în întreaga societate moldovenească. Partidul Comuniştilor în mod real se află în fruntea mişcării naţionale de opunere faţă de hunta antidemocratică, rezistenţă faţă de rebeliunea anticonstituţională, de apărare a democraţiei. În acelaşi timp, o apreciere adecvată şi calificată acţiunilor Alianţei pentru Integrare Europeană a fost dată şi de organismele europene, în primul rînd Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. În poziţia acestei prestigioase structuri europene, făcute publice, se vorbeşte în mod univoc despre discordanţa deciziei adoptate de către Alianţă cu legislaţia naţională şi standardele europene. Ca unică cale corectă de evoluţie a evenimentelor, Comisia de la Veneţia consideră dizolvarea actualului Parlament, anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate şi refuzul de la modificarea cardinală a Constituţiei în vigoare în Moldova.

În acest fel, în momentul de faţă nu există temei nici moral, nici legal pentru realizarea planului partidelor de dreapta privind anularea alegerilor şi revizuirea Constituţiei. Astăzi, Partidul Comuniştilor poate constata, că împreună cu toate forţele sănătoase ale societăţii, cu contribuţia instituţiilor europene a obţinut prima victorie importantă în lupta pentru restabilirea democraţiei şi legalităţii în Republica Moldova.

În aceste condiţii noi, PCRM cheamă fracţiunile partidelor Liberal, Liberal Democrat, Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” să asigure condiţiile pentru iniţierea procedurii de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate, precum şi propune iniţierea neîntîrziată a dialogului privind elaborarea unei redacţii acceptabile a articolului 78 din Constituţie. Considerăm, că redacţia de compromis a acestui articol, care poate fi aplicată doar de către viitoarea componenţă a Parlamentului, va permite preîntîmpinarea crizelor politice, legate de alegerea Preşedintelui.

Pentru Republica Moldova asemenea abordare este o şansă unică de restabilire a unui proces democratic normal şi triumfarea supremaţiei legii. În acelaşi timp, întreaga experienţă din ultimele şapte luni de guvernare a regimului actual nu ne oferă temei pentru optimism şi speranţă că partidele din Alianţă vor fi capabile de un asemenea compromis istoric. Din aceste considerente, Partidul Comuniştilor păstrează pe ordinea sa de zi organizarea şi desfăşurarea referendumului privind votul de neîncredere guvernării, precum şi îşi rezervă dreptul de a opune o rezistenţă organizată împreună cu întreaga societate faţă de regimul anticonstituţional, bazîndu-se pe întregul spectru de forme democratice de protest.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu Dl. Jean Louis Laurens, Directorul General al Directoratului General Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei Declaraţia PCRM privind tentativa de falsificare a adevărului referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009 de către guvernarea actuală şi tragerea la răspundere a organizatorilor