Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind tentativa de falsificare a adevărului referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009 de către guvernarea actuală şi tragerea la răspundere a organizatorilor

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova atrage atenţia opiniei publice, Procuraturii Generale şi Comsiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 asupra unor circumstanţe noi care au apărut ca rezultat al acţiunilor actualei conduceri a Republicii Moldova.

S-a scurs aproape un an de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 care au divizat societatea noastră şi a pus în pericol întregul proces de democratizare a Republicii Moldova.

În pofida faptului că comisiile de anchetă speciale create în vederea investigării circumstanţelor acelor acţiuni tragice nu şi-au prezentat concluzile, urmărirea penală pe aceste cazuri nu a fost încheiată, iar persoanele vinovate încă nu au fost identificate, actuala guvernare, încălcînd orice normă legală şi morală, avînd intenţia de a ascunde acţiunile sale criminale de tentativă de lovitură de stat nu s-a sfiat nici pentru o clipă să aducă învinuiri absolut absurde, aberante şi neîntemeiate privind implicarea PCRM şi ai reprezentanţilor fostei guvernări în organizarea acelor acţiuni.

După un şir de acţiuni, circumstanţe şi evenimente din ultima perioadă începe să devină absolut clar cine sînt adevăraţii organizatori ai devastărilor din 7 aprilie 2009.

Nu întîmplător astăzi sîntem martori ai unor acţiuni prin care se încearcă eroizarea participanţilor la pogromurile din aprilie 2009 inclusiv prin iniţiativa de a edifica un monument al aşa numiţilor eroi din 7 aprilie 2009 care au luat cu asalt clădirile guvernamentale.

Totodată, guvernarea actuală manifestă un cinism nemaivăzut: pentru a ascunde un şir de probe, fapte care ar putea duce la luminarea mai multor circumstanţe asupra acestor evenimente a iniţiat o adevărată vînătoare împotriva colaboratorilor MAI care cu preţul propriei sănătăţi, dînd dovadă de autojertfire, nu au admis victime printre participanţii la tulburările în masă din acea zi. În mod paradoxal se urmăreşte scopul de a inversa situaţia, de a-i scoate basma curată pe organizatorii şi executorii actelor criminale de vandalism şi de a-i pedepsi pe cei nevinovaţi care, cu preţul vieţii şi sănătăţii au întreprins măsuri necesare pentru stoparea acelor acţiuni ilegale şi nu au admis vărsări de sînge.

Devine evident că eroizarea vandalilor şi intimidarea organelor de apărare a ordinii publice este o tentativă a actualei guvernări de a se răsplăti în aşa mod eforturile rătăcite ale celor care prin acţiuni ilicite şi antidemocratice au contribuit la venirea la putere a partidelor de dreapta.

Astăzi, după aproape un an nimeni din participanţii şi organizatorii evenimentelor nu-şi ascunde complicitatea la cele întîmplate, coordonarea în acţiuni şi interesul în rezultatele tentativei loviturii de stat, care a avut loc în aprilie 2009. în mijloacele de informare în masă au apărut mărturii ale membrilor organizaţiilor extremiste, care ilustrează nu doar participarea sa în pogromuri, dar şi caracterul de comandă şi organizat al evenimentelor din 7 aprilie, indicînd spre reprezentanţii Partidului Liberal Democrat ca principalii comandatari.

În acelaşi timp, unul din cele mai importante argumente în stabilirea adevărului este declaraţia fără precedent a Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, făcută în cadrul unei vizite oficiale în Lituania. Practic punînd punct în cazul identificării organizatorilor evenimentelor de anul trecut, Domnul Ghimpu în alocuţiunea sa oficială a declarat că la 7 aprilie 2009 a avut loc o revoluţie care a avut drept scop înlăturarea puterii constituţionale, iar posibilele victime într-o revoluţie este acel preţ necesar în vederea edificării unei democraţii veritabile.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră că prin aceste declaraţii domnul Ghimpu practic a recunoscut implicarea partidelor aflate în prezent la guvernare în organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi solicită atît Procuraturii Generale, cît şi Comisiei parlamentare speciale să investigheze minuţios aceste declaraţii, să-i audieze pe domnii Ghimpu şi Filtat în legătură cu aceste mărturisiri şi să dea o apreciere cît mai obiectivă şi multilaterală a cauzelor şi consecinţelor evenimentilor din 7 aprilie 2009 în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind eşecul rebeliunii anticonstituţionale Adresarea Preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, către liderii partidelor politice parlamentare din Republica Moldova