Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu Dl. Mevlut Cavusoglu, Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 24 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Miercuri, 24 martie 2010, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Dl. Mevlut Cavusoglu, Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Pe parcursul discuţiei părţile au abordat diverse aspecte ale situaţiei social-politice din Republica Moldova.

Vladimir Voronin a ţinut să mulţumească oficialului european pentru suportul acordat de-a lungul ultimilor 8 ani de guvernare a PCRM, menţionînd că sfaturile, recomandările, ideile, deschiderea, asistenţa acordată din partea Consiliului Europei în această perioadă au permis ţării să avanseze pe calea reformelor.

În acelaşi timp, pe parcursul discuţiei, Preşedintele PCRM a exprimat profunda îngijorare cu privire la evoluţiile politice din Republica Moldova de la începutul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană şi pînă în prezent. Vladimir Voronin a menţionat că această coaliţie care s-a declarat a fi prodemocratică şi proeuropenă, tot mai des manifestă acţiuni inverse declaraţiilor lor, tot mai profund asemănîndu-se cu un regim de-a dreptul dictatorial.

Preşedintele PCRM a specificat că recent toate fărădelegile grave au culminat cu declaraţiile pe marginea concluziilor şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia în problema modificării constituţiei şi alegerilor anticipate, făcute la 9 martie 2010 de către liderii AIE. Vladimir Voronin a spus că poziţia liderilor AIE în această privinţă, ca şi declaraţiile pe care le-au făcut ei întrec orice limite legale, dar şi morale. Aceste acţiuni ale AIE au dat pe faţă definitiv adevăratele intenţii ale liderilor coaliţiei.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a menţionat că PCRM după ultima vizită a dlui Gianni Buquicchio la 25 februarie curent, a declarat că este gata de dialog cu AIE pentru depăşirea crizei politice în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, mai mult ca atît, PCRM a lansat public această invitaţie la dialog. Spre marele regret al PCRM, dar şi a poporului moldovenesc în întregime, cei patru lideri ai Alianţei nu numai că nu au ascultat aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia, nu numai că au refuzat orice dialog cu PCRM, dar au ales o cale contrară oricăror norme legale şi în special o cale contrară Constituţiei Republicii Moldova. Vladimir Voronin a specificat că în aceste condiţii comportamentul liderilor AIE este unul anti-constituţional, iar decizia anunţată la 9 martie 2010 de liderii Alianţei ca fiind o tentativă clară de uzurpare a puterii în stat.

Vladimir Voronin a specificat că pentru depăşirea crizei politice PCRM a transmis o adresare către toate partidele parlamentare în vederea semnării unui pact cu privire la depăşirea situaţiei curente create. Acest pact ar trebui să conţină o foaie de parcurs foarte clară, care la rîndul său să determine conţinutul angajamentelor şi termenii de realizare şi anume convenirea asupra datei dizolvării Parlamentului, precum şi a datei alegerilor parlamentare, după care să se decidă de comun asupra înaintării iniţiativei legislative de modificare a articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova nu mai tîrziu de 2 aprilie; înaintarea solicitării către Curtea Constituţională din partea tuturor fracţiunilor parlamentare în vederea expunerii asupra oportunităţii de examinare a iniţiativei în cauză nu mai tîrziu de 20 mai. În aprecierea acestei iniţiative, este necesar a se ţine cont de urgenţa incontestabilă în realizarea acestui consens, precum şi limitele de timp pentru toate aceste decizii. În acest context, Partidul Comuniştilor consideră că posibilitatea practică în stabilirea acestui dialog şi semnarea “Pactului privind depăşirea crizei politice” este termenul de 31 martie 2010. După difuzarea acestei adresări şi pînă la 31 martie PCRM a decis să suspende toate iniţiativele de pregătire a referendumului privind acordarea votului de neîncredere guvernării.

La rîndul său Dl. Mevlut Cavusoglu, a ţinut să mulţumească pentru informaţia prezentată şi a exprimat speranţa că în viitorul apropiat va fi găsită soluţia pentru depăşirea crizei politice la Chişinău. Dl. Cavusoglu a specificat că poziţia structurilor europene, a OSCE, şi nemijlocit a Comisiei Europene au fost deja făcute publice şi vin în deplină concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia. În acest context Dl. Cavusoglu a făcut apel către reprezentanţii PCRM să revină în sala Parlamentului pentru a prelungi discuţiile în condiţiile deja noi create. Vladimir Voronin la rîndul său a menţionat că mîine, 25 martie 2010, fracţiunea PCRM se va prezenta la şedinţa în plen a Parlamentului, cu prilejul mesajului pe care îl va transmite oficialul european Parlamentului Republicii Moldova, în semn de înaltă recunoştinţă şi consideraţiune faţă de Preşedintele APCE şi instituţia condusă de Dl. Cavusoglu. Totodată, Preşedintele PCRM a menţionat că este în aşteptarea poziţiei AIE cu privire la subiectele menţionate şi disponibilitatea liderilor Alianţei de a se aşeza la masa de dialog.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin a specificat că PCRM este gata să se aşeze în orice moment la masa de negocieri asupra foii de parcurs pentru depăşirea crizei şi să treacă la realizarea acţiunilor conform acestia. Preşedintele PCRM a lăsat să se înţeleagă că în cazul în care nu se va ajunge la numitor comun referitor la toate subiectele propuse pentru discuţii, PCRM îşi va menţine strategia anunţată anterior şi anume boicotarea activităţii parlamentului, iar după 31 martie revenirea la subiectul referedumului de neîncredere actualei guvernări.

Pe final părţile au ţinut să mulţumească pentru discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în cadrul şedinţei Comisiei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie Rezoluţia Congresului V al UTCM cu privire la politica de tineret dezastruoasă a noii guvernări