Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu David A. Merkel

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 mai 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Luni, 3 mai 2010, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu David A. Merkel, ex-asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, responsabil pentru Europa şi Asia, în prezent consultat în domeniul strategic pentru companii şi fundaţii internaţionale. Părţile au discutat diverse aspecte ale vieţii social-economice, dar şi politice din Republica Moldova.

David A. Merkel a ţinut să mulţumească pentru cooperarea eficientă între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii desfăşurată pe durata mandatului său la Departamentul de Stat şi respectiv în timpul Preşedinţiei Republicii Moldova a Dlui Vladimir Voronin. Dl. Merkel a menţionat în special eforturile comune depuse pe dimensiunea soluţionării diferendului transnistrean, elaborarea planului preliminar pe ţară “Provocările Mileniului”, elaborarea şi negocierea programului Compact etc. Totodată Dl. Merkel s-a interesat de poziţia şi percepţia liderului PCRM vis-a-vis de situaţia actuală în Republica Moldova.

La rîndul său Preşedintele PCRM de asemenea a mulţumit pentru cooperarea care a avut loc în anii precedenţi. În acelaşi timp Vladimir Voronin a exprimat profunda îngijorare cu privire la evoluţiile social-economice, dar şi politice din Republica Moldova de la începutul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană şi pînă în prezent.

Vladimir Voronin, a lăsat să se înţeleagă că actuala guvernare vorbeşte foarte mult şi uneori foarte frumos, însă rezultatele negative ale activităţii acestei guvernări tot mai mult se răsfrăng asupra populaţiei. Preşedintele PCRM a specificat că astăzi Guvernarea este preocupată de foarte multe probleme virtuale, a creat o sumedenie de comisii care se preocupă ba de constituţie, ba de istoria comunismului, ba de participarea sau neparticiparea soldaţilor moldoveni la parada de 9 mai din Moscova, ba de sîrma ghimpată de la Prut, însă problemele reale ale cetăţenilor, cum sunt pensiile, salariile, tarifele, preţurile, şomajul şi multe altele pentru liderii Alianţei sunt în ultimul plan, ceea ce o demonstrează şi situaţia creată în ţară.

În acelaşi timp, neavînd soluţii reale pentru îmbunătăţirea vieţii social-economice, Alianţa pentru Integrare Europeană, întreprinde tot felul de acţiuni pentru a se menţine cît mai mult, cu orice preţ la guvernare şi de a beneficia în mod personal cît mai deplin în acest sens. Acest lucru a fost demonstrat în repetate rînduri prin acţiunile liderilor Alianţei în perioada ultimelor 6 luni, în special Preşedintele PCRM a specificat decizia făcută publică la 9 martie curent de către toate componentele Alianţei, totalmente contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi altor structuri internaţionale şi europene privind depăşirea crizei politice din Republica Moldova, prin care aceştia îşi propusese să modifice întreaga constituţie. Voronin a menţionat că şi după presiunile din partea structurilor europene să-şi schimbe poziţia, liderii Alianţei, chiar dacă şi-au schimbat poziţia anunţată la 9 martie curent, au găsit deja o altă formulă pentru a trage din timp şi anume propunînd un referendum constituţional privitor la modificarea art.78. Pe lîngă faptul că prin această iniţiativă se doreşte revenirea la formatul puterii în stat existent în anii 90, pentru organizarea referndumului ar putea fi necesar un an de zile, iar cheltuielile pentru pregătirile şi desfăşurarea acestuia ar putea depăşi cele necesare pentru alegeri anticipate, iar cel mai important lucru este că indiferent de rezultatul referendumului propus de AIE va fi necesar după asta de organizat în mod obligatoriu aceste alegeri.

Tergiversarea intenţionată a soluţionării crizei politice, presiunile continue asupra mass-mediei, încălcarea dreptului opoziţiei, retorica antimoldovenească, situaţia social-economică dezastruoasă din ţară şi multe altele, sunt de facto dovada incompetenţei, nedorinţei, iresponsabilităţii acestei guvernări în faţa propriilor cetăţeni a conchis Vladimir Voronin. În acelaşi timp, Preşedintele PCRM a specificat că partidul pe care îl reprezentă are o echipă foarte mare de oameni tineri, energici, cu o pregătire excelentă, care este gata să guverneze Republica Moldova în mod eficient şi responsabil în cel mai scurt timp.

Sursa: www.pcrm.md

Mai multe zeci de mii de manifestanţi protestează după gratiile instalate de autorităţi Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în cadrul mesei rotunde “Marea victorie în structura valorilor statale ale Republicii Moldova”