Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Poziţia Partidului Comuniştilor faţă de depăşirea crizei politice sistemice în Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi prieteni,

Acest scurt brifing este consacrat poziţiei Partidului Comuniştilor faţă de depăşirea crizei politice sistemice în Moldova.

Prima. Noi sîntem mulţumiţi de situaţia în care Alianţa s-a dezis de intenţiile sale de guvernare nelimitată a Moldovei. Trece în nefiinţă principala caricatură a actualei noastre vieţi politice — Ghimpu cu aşii săi din mînică. În sfîrşit în societate a apărut speranţa schimbărilor, şansa de a beneficia de dreptul său democratic la alegere, şansa de a întoarce Moldova pe calea dezvoltării stabile şi destoinice. Protestele în masă din luna mai au demostrat în mod elocvent Alianţei dimensiunile crescîndei escaladări şi încordări politice interne, pregătirea poporului nostru de aşi apăra propriile interese. Aceste proteste au trezit definitiv pe cei care erau gata să guverneze Moldova contrar Constituţiei şi legii. Sperăm, că ieri aceasta problema a fost hotărîtă. Şi acesta este marele merit al celora care nu s-au temut de represii şi răfuială, au ieşit pe străzile oraşelor moldoveneşti. Aceasta înseamnă, de asemenea, că anume asemenea cale a presiunii democratice, sociale asupra puterii rămîne a fi cea mai eficientă în condiţiile guvernării a unor asemenea Alianţe.

A doua. Ieri guvernarea a luat încă o decizie — decizia de a modifica Consitituţia prin referendum. Şi această decizie a fost susţinută de către Consiliul Europei. În acest context, Partidul Comuniştilor declară următoarele. Păstrarea republicii parlamentare, alegerea Preşedintelui de către Parlament noi mereu le-am perceput nu doar ca un instrument al stabilităţii politice interne, dar şi ca o valoare europeană incontestabilă, ca un angajament propriu faţă de partenerii noştri europeni — să ne mişcăm în aceeaşi direcţie în care se mişcă majoritatea democraţiilor europene. Da, opinia societăţii moldoveneşti poate fi una diferită, precum arată sondajele, majoritatea cetăţenilor noştri se pronunţă pentru alegerea directă a Preşedintelui. Dar, precum este cunoscut majoritatea societăţii noastre într-un mod categoric se pronunţă pentru restabilirea pedepsei capitale. Şi în primul, şi în al doilea caz această opinie a majorităţii era percepută ca o realitate, care necesită eforturi suplimentare pentru explicare, pentru modificarea acesteia. Se considera că doar practica democratică multianuală este capabilă să înfrîngă aceste cunoscute dogme sociale. Anume, din aceste considerente, în momentul culminant al crizei politice, Partidul Comuniştilor a considerat că este raţional a acţiona în strictă conformitate cu recomandările europene, bazîndu-se pe normele şi standardele europene. Anume în conformitate cu acestea, partidul nostru a propus proiectul de modificare a Constituţiei, care ar dezlega orice posibilă situaţie de criză pe viitor.

Ieri, am văzut cu toţii cum Reprezentanţii Consiliului Europei şi-au schimbat deschis propria lor poziţie. Nu ţine de competenţa PCRM să caute cauzele unor astfel de virajuri şi să identifice premisele dezicerii structurilor europene de propriile lor recomandări. Important este că ieri, Consiliul Europei a scutit PCRM de necesitatea de a se conforma unei teorii europene, dealtfel deloc populare în societatea moldovenească. Le suntem recunoscători pentru aceasta. Dacă Consiliul Europei consideră că poate să nu se conducă de standardele europene în cazul Moldovei, aceasta înseamnă că şi democraţia moldovenească pe viitor va căuta soluţionarea crizelor bazîndu-se pe propria experienţă şi pe voinţa poporului. Din acest moment, Partidul Comuniştilor declară deschis că va acorda o susţinere politică activă societăţii în problema alegerii şefului statului. Prin urmare, noi ne pronunţăm pentru alegerea directă a preşedintelui ţării.

Trei. În situaţia creată, cunoscînd din timp opinia alegătorilor moldoveneşti vizavi de alegerea directă a şefului statului, Partidul Comuniştilor propune să nu fie cheltuite mijloace financiare şi timp pentru organizarea referendumului privind modificarea articolului 78 din Constituţie. Cu scopul soluţionării rapide a crizei politice şi anunţării datei alegerilor anticipate PCRM este gata să susţină în componenţa actuală a Parlamentului iniţiativa legislativă privind alegerea directă a şefului statului. Acesta va fi consensul pe care î-l aşteaptă întreaga societate moldovenească.

Partidul Comuniştilor îşi anulează agenda acţiunilor de protest anunţată pentru săptămînile următoare şi aşteaptă un răspuns promt din partea Alianţei. Cît despre revenirea fracţiunii PCRM în Parlament, decizia va fi luată doar după ce Partidul comuniştilor va primi garanţii ferme care vor confirma că Parlamentul va fi dizolvat şi va fi numită ziua alegerilor.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al Consiului Europei Dl. Thorbjorn Jagland Adresarea PCRM către misiunile diplomatice acreditate la Chisinău