Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea PCRM către misiunile diplomatice acreditate la Chisinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În atenţia misiunilor diplomatice şi instituţiilor internaţionale acreditate la Chişinău
Cu privire la continuarea practicilor anti-democratice, dar şi utilizarea mijloacelor publice în scopuri politice de către Alianţa pentru Integrare Europeană

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este profund îngrijorat de comportamentul guvernării liberal-democrate în contextul acţiunilor organizate de către aceasta la 13 iunie 2010. În acest sens, PCRM condamnă vehement utilizarea fără precedent a resursei administrative de către Guvern în scopuri nespecifice funcţiilor Guvernului. De asemenea PCRM condamnă acţiunile şi declaraţiile Guvernului în legătură cu blocarea ilegală de către aceştia a manifestaţiilor PCRM, preconizate pentru desfăşurare pe data de 12 şi 13 iunie curent.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, pe 5 mai 2010, a înaintat la Primăria mun. Chişinău declaraţia prealabilă (nr. de înregistrare 02–115/2981 din 5 mai 2010) privind organizarea la 12 şi 13 iunie 2010 a unei întruniri sub formă de marş şi miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Întrunirea a fost autorizată oficial pentru 12 şi 13 iunie de către Primărie prin dispoziţia nr. 393 din 7 mai 2010. Totodată, prin dispoziţia nr. 486d din 1 iunie 2010 dispoziţia menţionata a fost abrogată din motivul că pe data de 13 iunie era preconizată o acţiune a Guvernului care a solicitat desfăşurarea unei întruniri de comerorare a deportărilor din perioada stalinistă. Cererea Guvernului a fost înregistrată la Primărie pe data de 26 mai 2010. Prim-ministrul Republicii Moldova a dat personal indicaţii în acest sens .

PCRM este profund indignat de faptul că Guvernul a dispus autorităţilor locale să asigure prezenţa la manifestaţii legate de comemorarea victimelor primului val de deportări. Cancelaria de Stat a emis o dispoziţie cu nr. 1308–650 , prin care obligă autorităţile publice locale “să asigure deplasarea la Chişinău a persoanelor (foşti deportaţi şi deţinuţi politici) din cadrul unităţii administrativ-teritoriale”. În acelaşi timp, conducătorii autorităţilor publice centrale, au dat indicaţii tuturor colaboratorilor-funcţionari publici din instituţia pe care o reprezintă, să fie prezenţi în mod obligatoriu la evenimentul organizat de Guvern. Pe 13 iunie 2010, în faţa tuturor sediilor insituţiilor administraţiei publice centrale a fost realizată prezenţa (numărătoarea) colaboratorilor acestor instituţii după care persoanele s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Partidul Comuniştilor de asemenea este îngijorat de utilizarea de către Alianţa pentru Integrarea Europeană a mijloacelor publice în scopuri politice personale. Cu toate că obiectivele evenimentului anunţate de organizatori au fost unele, în instanţă finală manifestarea s-a transformat într-o acţiune cu caracter pur politic. Astfel, conform informaţiei confirmate de către Igor Volniţchii, purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului, toate aspectele logistice au fost achitate de la bugetul de stat (instalarea scenei şi infrastructurii sonore; elaborarea atributicii pentru eveniment — pancarte, banere, steaguri etc; achitarea serviciilor pentru regie şi prezentatori; organizarea mesei de binefacere pentru 500 de persoane ş.a.), iar transportarea persoanelor din raionele Republicii Moldova, din contul bugetelor autorităţilor administraţiei publice locale. Guvernul a refuzat la solicitarea reprezentanţilor PCRM să ofere detalii asupra sumei de bani care a fost cheltuită pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentului.

Guvernul a tipărit peste 100.000 de exemplare a unui buclet în care se conţine informaţia despre programul evenimentului, texte şi imagini grafice, dar şi fotografia şi un mesaj politizat din partea prim ministrului RM, Dlui Vlad Filat. Costul estimativ al materialelor informative tipărit îl constituie 112 mii lei. Poşta Moldovei a primit indicaţii şi a distrubuit prin operatorii săi acest buclet informativ locuitorilor mun. Chişinău.

PCRM atenţionează că în ziua organizării evenimentului, Guvernarea nu a instalat aşa numitul “gard de protecţie” pentru participanţi, aşa cum au făcut-o pe data de 1 mai 2010, cînd opoziţia a organizat mitingul său de protest. Ministrul de interne, Dl. V. Catan intr-o declaraţie oferită presei a specificat că instalarea gardului de protecţie ar fi fost o “rusine”. PCRM a contestat necesitatea instalării unui asemenea gard încă de la 1 mai, şi totodată reiterează că actuala guvernare prin acţiunile sale încearcă să divizeze şi să limiteze în drepturi anumite categorii de cetăţeni, dar în special opoziţia parlamentară şi simpatizanţii acesteia.

PCRM, de asemenea, îşi exprimă îngrijorarea asupra faptului că la evenimentul care a fost declarat ca fiind organizat de Guvern, o bună parte a drapelelor care au fost repartizate participanţilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale, le-au constituit drapelele unui stat vecin. Partidul Comuniştilor califică asemenea acţiuni ca fiind inadmisibile în general, dar şi mai cu seamă în cazul specific acestei manifestări.

PCRM constată cu regret că în cadrul discursurilor rostite la eveniment politicienii, reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, au chemat iarăşi public la scoaterea PCRM în afara legii, interzicerea simbolurilor şi denumirii partidului. Aşa cum a fost menţionat în repetate rînduri, Partidul Comuniştilor, condamnă acţiunile şi tentativele guvernării prin care aceasta încearcă cu orice preţ să scoată PCRM din viitoarea cursă electorală.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, ţinînd cont de cele expuse mai sus, atenţionează misiunile diplomatice şi instituţiile internaţionale acreditate la Chişinău, cu privire la continuarea practicilor anti-democratice ale Guvernării, dar şi asupra utilizării mijloacelor financiare publice în scopuri personale politice.

Sursa: www.pcrm.md

Poziţia Partidului Comuniştilor faţă de depăşirea crizei politice sistemice în Moldova Vladimir Voronin a participat la comemorarea marelui poet Mihai Eminescu