Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM întrerupe boicotul şedinţelor parlamentare

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 august 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 26 august a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al CC PCRM. Membrii Executivului Politic au constatat că procesul de uzurpare a puterii de stat din partea liderilor “Alianţei pentru Integrare Europeană” a ajuns la o limită periculoasă.

În procesul pregătirii pentru desfăşurarea referendumului constituţional care urmează să ofere liderilor AIE motive formale pentru refuzul de la alegerile parlamentare anticipate, în toată ţara, zilnic sînt înregistrate cazuri de implicare a structurilor de forţă în procesul electoral.

La indicaţia directă a liderilor Alianţei, care deţin posturi cheie în stat, MAI, Procuratură, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, au declanşat represiuni masive contra reprezentanţilor administraţiei publice locale. În ajunul referendumului, presiunile asupra alegătorilor, ignorarea neîmpiedicată a principiului exprimării libere a opţiunii de vot, au obţinut mărimi îngrijorătoare.

Intimidarea şi presiunile din partea structurilor de forţă, nerespectarea principiului separaţiei atribuţiilor dintre administraţia centrală şi cea locală, pregătirea morală a Guvernului pentru a suprima drepturile şi libertăţile democratice în Republica Moldova prin metode poliţieneşti şi militare, demonstrează că liderii Alianţei au făcut un pas decisiv în calea instaurării dictaturii definitive, au trecut la pregătirea etapei finale a procesului de uzurpare a puterii.

Comitetul Executiv Politic al CC PCRM a constatat că în circumstanţele create, desfăşurarea referendumului anunţat de autorităţi, este un moment extrem de periculos în istoria Republicii Moldova. Nu se exclude că după ziua votării, în cazul în care referendumul nu va fi considerat valid, guvernarea ar putea apela la acţiuni anticonstituţionale, să întreprindă tentative de a trece prin Parlament acte de stat care ar legaliza uzurparea puterii de către Alianţă şi care ar continua demontarea statalităţii Republicii Moldova.

În aceste condiţii, Comitetul Executiv Politic al CC PCRM a adoptat hotărîrea de a întrerupe boicotul şedinţelor Parlamentului. Comitetul Executiv Politic a obligat fracţiunea PCRM să reia participarea activă la şedinţele plenare ale Legislativului, să monitorizeze atent evoluţia situaţiei, să utilizeze activ tribuna parlamentară pentru informarea comunităţii moldoveneşti şi celei europene despre tendinţele politice îngrijorătoare, prin toate mijloacele să se opună tentativelor de lichidare a organizării constituţionale a Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Poporul Moldovei marchează 66 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia fascistă Vladimir Voronin, Preşedinte al PCRM a avut o întrevedere cu Felix Leon Carballo, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cuba în Republica Moldova