Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Poporul Moldovei marchează 66 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia fascistă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 24 august 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În cadrul manifestării dedicate celor 66 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, care a avut loc la complexul memorial “Eternitate”, ex-preşedintele Moldovei, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a depus flori şi a declarat că trebuie să onorăm memoria celor care au făcut această sărbătoare posibilă.

“Este de datoria noastră să transmitem istoria pentru tânăra generaţie, pentru ca ei să cinstească memoria şi faptele eroice ale părinţilor şi buneilor săi, care au rezistat în faţa soldaţilor fascişti”, a declarat Voronin, specificând că Moldova, “în pofida greutăţilor, în pofida lipsei de zăcăminte naturale, bazându-se doar pe oameni, pe credinţa lor şi patriotism, a reuşit să devină o ţară prosperă”.

Totodată, ex-preşedintele a subliniat că “cursul istoriei s-a întrerupt din nou, iar puterea din nou s-a întors la cei care nu ştie altceva decât să distrugă, să fure şi să nimicească”. În context, preşedintele PCRM a specificat că este inadmisibil să permiţi politicienilor să rescrie istoria şi să distrugă memoria despre evenimentele istorice glorioase, de aceea, “memoria despre cei care au luptat în Marele război pentru Apărarea Patriei, trebuie să fie veşnic vie şi este de datoria noastră să ne mândrim cu cei care ne-au eliberat, deoarece ei nu sunt ocupanţi, ci oameni care ne-au salvat de fascism”.

Voronin s-a arătat convins de “forţa noastră şi perspectiva noastră constă în unitate, în unificarea tuturor forţelor patriotice, a tuturor cetăţenilor, indiferent de simpatiile politice ale acestora” şi, numai împreună, consolidându-ne eforturile “Moldova ar putea să revină la o configuraţie şi la o muncă constructivă”.

La manifestarea consacrată eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă şi pentru a cinsti memoria celor căzuţi în luptă au venit sute de oameni de diferite vârste. La miting au participat veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, veteranii războiului din Afganistan şi sute de tineri.

Pe data de 24 august 1944, în cadrul operaţiunii Iaşi — Chişinău, de asupra Chişinăului a fost ridicat drapelul roşu, care a marcat eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă.

Adresarea CC al PCRM în legătură cu aniversarea a 66 ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist

Stimaţi concetăţeni,

Dragi veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei!

Toţi patrioţii sinceri ai Republicii Moldova!

Data de 24 august 1944 va rămîne pentru totdeauna în istoria pămîntului nostru ca o zi a marii eliberări, ca o zi ce a adus pace în Moldova, demnitate şi speranţă, ca o zi care a devenit o nouă etapă importantă în biografia statalităţii noastre. Anume această zi a smuls ţara vecină — România din braţele uniunii diabolice cu Germania, devenind una din etapele importante în calea spre victorie asupra fascismului în Europa.

Poporul moldav a avut mult de suferit de pe urma ocupaţiei pămîntului său. Sute de mii şi-au pierdut viaţa, majoritatea dintre care au fost civili: bătrîni, femei, copii. A fost distrusă şi devastată economia naţională, au lăsat durere netrecătoare în destinele a mii şi mii de familii. Preţul eliberării a fost şi el unul înalt. Doar pe capul de pod Şerpeni şi-au pierdut viaţa unsprezece mii de eroi. Dar numele lor, la fel ca şi numele eliberatorilor patriei noastre, este pe veci înscris cu literele de aur ale memoriei şi recunoştinţei în cronica multiseculară a statului moldovenesc. Nimeni nu va putea şterge aceste nume măreţe din memoria poporului, din inimele noastre, din memoria noilor generaţii de cetăţeni ai ţării noastre.

Astăzi Republica Moldova este guvernată de acele forţe care se consideră deschis drept urmaşi ai celor care au fost învinşi în acel cumplit război. Ţara este în mîinele celor care umilesc veteranii şi eroismul lor, înmînîndu-le cruci de fier. Moldova este condusă de oameni care consideră datele de 28 iunie 1940 şi 24 august 1944 drept zile de ocupaţie. Republica este condusă de politicieni care cooperează deschis cu organizaţii neonaziste ce îl ridică în slăvi pe călăul Antonescu şi crimele lui. Dar anume acum, cînd sărbătorim 66 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, este ca niciodată important ca patrioţii sinceri ai ţării să fie împreună, să fie nişte apărători înverşunaţi ai libertăţii şi independenţii noastre. PCRM este convins că poporul Republicii Moldova va găsi forţe şi încredere pentru a pune capăt acestei experienţe ruşinoase şi va restabili consecutivitatea glorioasă a învingătorilor şi urmaşilor lor reconuscători.

În aceste zile care ne întorc în acele zile dramatice ale lui august 1944, PCRM vă felicită pe toţi, dragi concetăţeni, cu aniversarea a 66 de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. În această zi măreaţă vă chemăm să comemorăm pe cei căzuţi şi să le dăm onorurile celor care sînt în viaţă, celor care sînt alături de noi, care au eliberat pămîntul moldav şi au reconstruit ţara din ruine.

Veşnica slavă eroilor!

Veşnica memorie eliberatorilor Republicii Moldova!

Sursa: www.pcrm.md

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Tiny Kox Preşedinte al grupului Stîngii Europene Unite în cadrul APCE Fracţiunea PCRM întrerupe boicotul şedinţelor parlamentare