Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Tiny Kox Preşedinte al grupului Stîngii Europene Unite în cadrul APCE

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 august 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Luni, 23 august 2010, ex-Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Tiny Kox, Preşedinte al grupului Stîngii Europene Unite în cadrul APCE. Pe parcursul discuţiei părţile au abordat diferite subiecte cu caracter social-politic de actualitate pentru Republica Moldova.

Oficialul european s-a interesat cu privire la poziţia PCRM în ceea ce ţine de climatul politic în Republica Moldova şi nemijlocit referendumul care urmează să aibă loc pe data de 5 septembrie curent. În acest context, Vladimir VORONIN a menţionat că spre mare regret aşa numita soluţie pentru a depăşi criza politică, prin organizarea şi desfăşurarea referendumului, aleasă de liderii Alianţei este departe de a fi una sinceră şi corectă.

Astfel, Vladimir VORONIN a amintit că PCRM a fost gata să voteze în Parlament modificarea art. 78 al constituţiei pentru a evita în primul rînd cheltuielile enorme pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, dar şi pentru a nu tărăgăna timpul. Ex-preşedintele Republicii Moldova a specificat că aceste acţiuni ale guvernării sunt extrem de iresbonsabile, aşa cum Republica Moldova are astăzi de confruntat consecinţele calamităţilor naturale, dar şi consecinţele politicilor dezastruoase ale guvernării liberal-democrate pe parcursul unui singur an de activitate cînd datoria externă a crescut fără precedent şi se cifrează deja la 1 mlrd de dolari SUA datorită creditelor accumulate de guvernare, gafele politicii externe care s-au soldat cu embargoul la producţia vinicolă impus de către Federaţia Rusă, politicile economice inadecvate care au dus la majorarea fără precedent a tarifelor, impozitelor, preţurilor şi s-a soldat cu scăderea sau îngheţarea salariilor în diverse ramuri ale economiei naţionale etc. Pe fonul sărăcirii continue a populaţiei şi în special a celor mai dezavantajate pături ale acesteia — pensonari, bugetari etc. — acest guvern în cel mai iresponsabil mod cheltuie banii cetăţenilor pentru aşi face campanie electorală, pentru aşi îndeplini poftele politice de menţinere la putere cu orice preţ

În altă ordine de idei, Vladimir VORONIN, a menţionat că deşi referendumul ar trebui să reprezinte un instrument democratic, prin care societatea să ia decizii de importanţă majoră pentru ulterioara dezvoltare a ţării, prin acţiunile sale liderii alianţei de fapt discreditează şi profanează această metodă de consultare a cetăţenilor. VORONIN a amintit că pragul de participare şi validare a referendumului a fost diminuat substanţial cu doar două luni înainte de desfăşurare a acestuia. Or în asemenea condiţii, peste un timp anumit orice decizie cum ar fi — renunţarea la neutralitatea Republicii Moldova, modificarea denumirii limbii şi chiar problema unificării cu statul vecin România ar putea fi adoptată prin votul minorităţii cetăţenilor — aşa cum doar 17% din cetăţenii care se vor prezenta la urnele de vot pot decide acest lucru, după toate modificările legislative introduse de liberal-democraţii în frunte cu Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean. Doar invalidarea referendumului — cînd cetăţenii nu vor ieşi la 5 septembrie pentru a participa în această nouă farsă ilegală a guvernanţilor, dizolvarea imediată a parlamentului şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate poate să asigure evitarea pe viitor a unor asemenea decizii şi scenarii care după cite se observă sunt foarte tentante pentru Ghimpu şi Co.

Vladimir VORONIN a menţionat că PCRM va întreprinde toate măsurile ca acest regim pseudo-democratic să părăsească în viitorul foarte apropiat scena politică, regim care doar ştie să sărăcească populaţia şi să se îmbogăţească pe spatele ei, să se ocupe toată ziua de contrabandă cu ţigări şi alte produse, să criminalizeze ţara aşa ca în anii 90, să intimideze şi să terorizeze acei oameni şi funcţionari din localităţile Republicii Moldova care nu sunt de acord cu politica liberal-democrată.

La rîndul său, Tiny Kox a exprimat sincere regrete în legătură cu înrăutăţirea continuă a situaţiei în toate domeniile vieţii social-economice, dar şi politice din Republica Moldova. Preşedintele grupului Stînga Europeană Unită la APCE a specificat că déjà tot mai multă lume îşi dă seama că partidele din actuala Alianţă nu fac şi nu au făcut altceva decît să-şi rezolve problemele proprii. Acesta a menţionat că Republica Moldova, în conformitate cu indicatorii de dezvoltare observaţi atît în interior dar şi exterior descreşte rapid la toate capitolele, iar menţinerea unei asemenea situaţii ar putea genera probleme extrem de serioase déjà în viitorul cel mai apropiat. Tiny Kox a dat asigurări că atît personal, cît şi înteg grupul parlamentar pe care îl reprezintă urmăreşte îndeaproape situaţia din ţară şi speră că Republica Moldova va reveni la stabilitate în cel mai scurt timp.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind învinuirile Procuraturii Generale referitor la achiziţionarea cotei părţi din imobilul din str. N. Iorga 11 Poporul Moldovei marchează 66 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia fascistă