Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Comitetului Central al PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 septembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 21 septembrie Curtea Constituţională a Republicii Moldova a adoptat decizia cu privire la necesitatea dizolvării actualei legislaturi a Parlamentului şi stabilirii alegerilor parlamentare anticipate. Prin această decizie Curtea a constatat faptul care demult era evident atît pentru Partidul Comuniştilor, cît şi pentru majoritatea cetăţenilor ţării. Încă la sfîrşitul anului 2009, cînd nu s-a reuşit alegerea Preşedintelui ţării, Parlamentul trebuia să fie dizolvat, aşa cum prevede în mod expres actuala Constituţie a Republicii Moldova. Şi doar acţiunile iresponsabile, practic de escrocherie ale Alianţei de guvernămînt, au permis îndepărtarea cu un an a datei dizolvării şi a alegerilor anticipate, în virtutea cerinţelor Constituţiei şi opiniei majorităţii cetăţenilor ţării.

În pofida unei rezistenţe disperate a Alinaţei care se agaţă de putere, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, împreună cu majoritatea cetăţenilor ţării, pe parcursul multor luni a dus lupta pentru respectarea legii, respectarea dreptului sfînt al cetăţenilor de aşi alege propria guvernare. Actuala decizie privind necesitatea dizolvării Parlamentului este în exclusivitate rezultatul acestei lupte fără compromis, rezultatul activismului şi principialităţii PCRM, rezultatul conştiinţei cetăţenilor şi a hotărîrii de a obţine dreptate. Guvernarea a fost nevoită să renunţe la planul de uzurpare definitivă a puterii de stat anume sub presiunea multiplelor acţiuni de protest civic la care au participat mii de oameni, consolidării în jurul ideei de nesupunere paşnică faţă de guvernare, eşecului demonstrativ şi elocvent al referendumului antipopular. Pentru prima dată în istoria contemporană a ţării, poporul cu forţele proprii a obţinut respectarea drepturilor sale fundamentale şi s-a manifestat ca un garant veritabil al suveranităţii Republicii Moldova.

Partidul Comuniştilor este convins că alegerile parlamentare anticipate care urmează a fi organizate pe parcursul apropiatelor două luni, vor permite reîntoarcerea Republicii Moldova pe calea dezvoltării destoinice şi moderne, independenţei şi adevăratei democraţii.

Sursa: www.pcrm.md

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN, la Plenara a XIX-a a Comitetului Central al PCRM PCRM este gata şi va apăra alegerea europeană a Moldovei