Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 octombrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN care se află astăzi în vizită de lucru la Strasbourg, a ţinut o alocuţiune în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Alocuţiunea dlui Vladimir VORONIN a fost prezentată din partea fracţiunii Stîngii Unite.

O atenţie deosebită în alocuţiunea sa, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a acordat problemelor aşa numitului referendum din 5 septembrie curent.

Vladimir VORONIN a menţionat că tot ce a urmat după transmiterea democratică a puterii mai mult de un an în urmă şi trecerea Republicii Moldova sub guvernarea aşa numitei “Alianţe pentru integrare europeană” poate fi numit ca un proces de discreditare şi profanare a standardelor legale şi a valorilor europene.

Vladimir VORONIN a menţionat că “timp de un an Alianţa nu a adoptat nici o lege în domeniul armonizării legislaţiei Republicii Moldova la standardele europene. Pe parcursul acestui an, noua coaliţie a iniţiat nenumărate (peste 400) iniţiative legislative doar în acele domenii care le-au asigurat aflarea la putere cu orice preţ. Guvernarea a refuzat în repetate rînduri identificarea consensului şi a compromisului în Parlament pentru modificarea Constituţiei. Şi acest lucru s-a întîmplat, doar pentru a substitui prin referendum alegerile parlamentare obligatorii, adică pentru a păstru actualul Parlament. În ajunul referendumului a fost modificat Codul Electoral, redus pragul de validare a referendumului de la 60 % la o treime”.

Preşedintele PCRM a subliniat faptul că actuala guvernare, în pofida tuturor atenţionărilor, a decis totuşi să organizeze această farsă. Şi acest lucru a survenit din simplul considerent că ei, guvernanţii, au primit semnal de aprobare în acest sens de la conducerea Consiliului Europei.

“Reiese, că în multe cazuri, scopurile politice pot fi mai presus decît valorile democratice. Reputaţia consiliului Europei, în calitatea sa de arbitru imparţial, a fost adusă în jertfă simpatiilor politice” a conchis Vladimir VORONIN.

“De fapt acest lucru a fost astăzi menţionat din păcate şi în alocuţiunea Dlui Vareikis. El a spus astăzi două, dar importante neadevăruri. Pentru a demonstra acest lucru vă comunic faptul că Constituţia Republicii Moldova nu poate fi modificată prin referendum, dar numai de către Parlament şi acesta este primul adevăr. Al doilea adevăr constă în faptul că Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a permis o asemenea formă de participare la referendum precum «pentru», «împotrivă» şi «boicotare». Aceste lucruri Dl Vareikis ar fi trebuit să-l cunoască”, a declarat Vladimir Voronin ca răspuns la alocuţiunea Dlui Egidijus Vareikis, coraportor al APCE pentru Moldova.

La finalul alocuţiunii sale, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a chemat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să dea dovadă de prudenţă la alegerile parlamentare stabilite pentru 28 noiembrie 2010 şi în această luptă electorală să rămînă acel arbitru echidistant şi cu autoritate de care are nevoie cu adevărat democraţia moldovenească.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Dl. Gianni Buquicchio, preşedinte al Comisiei de la Veneţia şi locţiitorul său, Dl Thomas Markert