Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Dl. Gianni Buquicchio, preşedinte al Comisiei de la Veneţia şi locţiitorul său, Dl Thomas Markert

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 octombrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

De la bun început, Dl. Gianni BUQUICCHIO a menţionat că Republica Moldova, în situaţia în care se află, are nevoie întîi de toate de stabilitate. Vladimir VORONIN, la rîndul său, şi-a exprimat acordul categoric în legătură cu acest fapt, specificînd că, spre mare regret, politicienii din Moldova aşa şi nu au reuşit să se înveţe să poarte răspundere pentru deciziile pe care le adoptă. În context, Preşedintele PCRM s-a referit la tentativa alianţei de guvernare de a înlocui alegerile parlamentare anticipate cu referendumul pe care l-au desfăşurat. Vladimir VORONIN a menţionat că anume eşuarea aşa numitului referendum a deschis pentru Moldova perspectivele de organizare şi desfăşurare a alegerilor din data de 28 noiembrie curent.

În acest sens, ex-preşedintele Republicii Moldova a subliniat că PCRM este gata, în vederea depăşirii crizei parlamentare să iniţieze modificarea art. 78 al Constituţiei, deja în parlamentul nou ales. Vladimir VORONIN a specificat că iniţiativa PCRM de modificare a articolului 78, cu diminuarea în trei tururi de alegeri a pragului necesar pentru votarea şefului statului de la 61 de mandate la majoritatea simplă în Parlament, a fost avizată pozitiv de Curtea Constituţională şi că este foarte important ca după alegerile parlamentare să poată fi formată majoritatea constituţională pentru a decide definitiv această întebare.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a menţionat că aceasta este poate cea mai bună soluţie pentru depăşirea crizei politice actuale.

De asemenea, Vladimir VORONIN a atenţionat conducerea Comisiei de la Veneţia despre ultimile modificări efectuate de Alianţa pentru Integrare Europeană în Codul Electoral, în ceea ce ţine de repartizarea mandatelor şi despre faptul că aceste modificări nu au fost coordonate cu experţii Comisiei de la Veneţia. Aceste modificări trezesc nedumiriri şi suspiciuni serioase în rîndurile cetăţenilor din Moldova, a conchis Vladimir VORONIN.

În răspuns, Dl. Gianni BUQUICCHIO, a menţionat că Comisia de la Veneţia la fel nu agrează modificările legislative, care sînt îndreptate pentru atingerea efectelor pe moment. Preşedintele Comisiei de la Veneţia a subliniat necesitatea existenţei unui consens politic larg în cazul adoptării unor asemenea decizii.

Spre final, Preşedintele Comisiei de la Veneţia l-a asigurat pe liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova despre dorinţa de cooperare şi pe viitor cu toate forţele politice din Republica Moldova în vederea asigurării stabilităţii şi consensului în societatea moldovenească.

Serviciul de presă al PCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut astăzi la Strasbourg o întrevedere cu Grupul Stînga Unită