Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Membrii PCRM sunt reprezentaţi în conducerea Partidului Stângii Europene

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În perioada 3–5 decembrie, la Paris, a avut loc cel de-al treilea congres al Partidului Stângii Europene (PSE). La lucrările Congresului au participat delegaţii şi reprezentanţii din circa 40 de partide comuniste, socialiste, muncii, stânga-verzi şi alte partide de stânga din toată Europa. Pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova acesta este deja al doilea congres la care PCRM a participat în calitate de membru cu drepturi depline al Partidului Stângii Europene.

Principala chestiune de pe ordinea de zi a Congresului a fost discutarea şi adoptarea Platformei comune de acţiuni a partidelor care fac parte din PSE pentru următorii ani. Acest plan de acţiuni specific constituie o viziune a forţelor politice europene de stânga referitor la acţiunile şi măsurile care trebuie întreprinse pentru a depăşi criza economică, socială, culturală, civilizaţională cu care se confruntă astăzi ţările Uniunii Europene şi Europa în ansamblu.

Congresul a ales o nouă componenţă a conducerii partidului. La funcţia de Preşedinte al Partidului Stângii Europene a fost ales liderul Partidului Comunist Francez, Pierre Laurent. Grigorii Petrenco, reprezentant al PCRM, a fost ales în calitate de vicepreşedinte al Partidului Stângii Europene, iar Irina Vlah a devenit membru al Biroului Executiv al Partidului.

Partidul Stângii Europene este unul dintr-un şir de partide politice europene reprezentate în Parlamentul European de către deputaţii din fracţiunea Stângii Europene Unite/ Stânga Verde Nordică (GUE/NGL). În prezent, PSE reuneşte partidele de stânga din ţările UE, precum şi din câteva state din Europa de Est: Moldova, Belarus, Turcia.

Partidul Stângii Europene pledează pentru unificarea forţelor politice de stânga din toată Europa in jurul unor valori şi obiective comune, în jurul ideii de a construi o Europă socială, Europa, în care drepturile şi libertăţile omului vor fi mai presus de interesele capitalului şi ale celor care-l reprezintă. PSE optează pentru democratizarea Uniunii Europene, pentru drepturile migranţilor, libertatea de mişcare şi Europa fără frontiere. De asemenea, PSE lupta împotriva politicilor neo-liberale, militarizării, precum şi împotriva unei noi curse a înarmărilor pe continentul european şi în întreaga lume, împotriva tuturor formelor de discriminare pe motive etnice, lingvistice şi de altă natură, împotriva revigorării organizaţiilor neo-fasciste şi de extrema dreaptă şi venirii lor la putere.

În ultimii ani, Partidul Stângii Europene în colaborare cu sindicate şi diferite mişcări sociale a fost iniţiatorul şi organizatorul de campanii şi proteste europene de mari proporţii pentru protecţia drepturilor muncitorilor, studenţilor, împotriva reducerilor de programe sociale şi de garanţii în ţările UE.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în legătură cu marşul legionarilor în capitala Moldovei Vladimir VORONIN: “Pentru noi, alegerea europeană, înseamnă un lucru enorm care urmează a fi realizat în ceea ce ţine de implementarea reformelor pe interior, înseamnă reintegrarea ţării şi consolidarea statalităţii”