Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir VORONIN: “Pentru noi, alegerea europeană, înseamnă un lucru enorm care urmează a fi realizat în ceea ce ţine de implementarea reformelor pe interior, înseamnă reintegrarea ţării şi consolidarea statalităţii”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 8 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, a avut loc o întrevedere între Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN şi miniştrii afacerilor externe a Poloniei, Radislaw Sikorski şi cel al Suediei, Karl Bildt, ultimii fiind într-o scurtă vizită în Republica Moldova.

De la bun început, Vladimir VORONIN a menţionat: “Sîntem flataţi de faptul că situaţia postelectorală din Moldova, astăzi, se află în centrul atenţiei partenerilor din Federaţia Rusă şi Europa. Şi acest lucru nu este de mirare, în special datorită faptului că Uniunea Europeană nu este indiferentă faţă de ceea ce se întîmplă la hotarele ei estice, dar mai ales din considerentul că este vorba de un stat care traversează nu doar o criză politică deja de un timp îndelungat, ci are şi un conflict teritorial cronic”.

Dînd aprecieri situaţiei curente din ţară şi a posibilităţilor de depăşire a crizei politice, Vladimir VORONIN a specificat: “toţi noi vom reuşi în acest sens, doar în cazul în care nu vom simplifica situaţia în care ne aflăm. Atîta timp, cît intriga politică internă, va fi interpretată ca o luptă dintre aşa numitele forţe proeuropene şi reformatoare cu forţele reacţiunii comuniste — această criză nu va fi soluţionată. Mai mult decît atît, autoritatea Uniunii Europene în acest sens va fi în continuă scădere. În comparaţie cu anul 2009, după toate datele din sondaje, încrederea în UE şi structurile acesteia deja a scăzut cu 20%”.

Vladimir VORONIN a argumentat această poziţie printr-un şir de exemple. “Însuşi vectorul european al Moldovei, în calitate de scop strategic al ţării, a fost determinat în anul 2002 de către guvernarea comunistă. Pînă la acel moment, absolut nimeni şi niciodată nu a abordat acest subiect. Anume în timpul guvernării PCRM, Republica Moldova a implementat Planul Individual de Acţiuni RM-UE, a modificat esenţial legislaţia Republicii Moldova în vederea alinierii acesteia la standardele europene, a realizat cele mai dificile reforme europene, a adoptat codurile legislative în toate domeniile importante (codul funciar, codul civil, etc.), a obţinut regim de comerţ asimetric cu UE, a instituit misiunea de monitorizare la frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, a abolit regimul de vize cu statele Uniunii Europene. Toate alegerile, care au avut loc în Republica Moldova cînd PCRM a fost la guvernare, au fost declarate de instituţiile internaţionale ca fiind libere şi democratice. Conform ratingului libertăţii mass-media, după «Freedom House», Moldova era printre lideri în regiune. Doar pe parcursul anilor 2008–2009, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat peste 250 de legi cu scopul de aliniere a legislaţiei RM la legislaţia europeană” — a specificat liderul PCRM.

De asemenea, Vladimir VORONIN, a specificat faptul că pentru cei care astăzi îşi permit să numească cele realizate pînă la mijlocul anului 2009 drept un proces de euroimitare, trebuie în mod obligatoriu la rîndul lor să facă o comparaţie a practicii legislative în acest sens cu rezultatele obţinute de Alianţa pentru Integrare Europeană. “Nici măcar o singură lege pe parcursul unui an şi jumătate cu conţinut european nu a fost adoptată de guvernarea de la Chişinău. Totodată, a avut loc o substituire a procesului de integrare europeană cu cel de integrare în România”.

În acelaşi timp, Vladimir VORONIN a atras atenţia colegilor săi europeni la un şir de circumstanţe extrem de negative şi în acelaşi timp simptomatice. “În relaţia cu Alianţa, adică cu actuala putere de la Chişinău, Uniunea Europeană pornea probabil de la ipoteza că această guvernare este eternă”. UE nu observa eşecurile Alianţei şi ignora cu desăvîrşire opoziţia, represiunile fără precedent împotriva mass-media (cu rare excepţii). La fel ignora declaraţiile şocante, antieuropene şi acţiunile conducerii ţării vecine, România în atitudinea ei faţă de Moldova. În perioada electorală au fost demonstrate deschis simpatiile politice ale UE. Nu vorbum doar de Basescu. Comisarul pentru Extinderea UE, dl Fule l-a felicitat pe Filat cu victoria în alegeri, deşi învingător a ieşit alt partid, precum prea bine se cunoaşte. Dar cel mai trist fapt este că UE a ignorat în totalitate încălcările electorale, comise de actuala guvernare. Vom nota, că pînă în prezent noi nu ne-am cocnit cu acest tip de încălcări, cum ar fi votarea multiplă, sau cumpărarea făţişă a alegătorului. Această abordare unilaterală a UE a condus la faptul, că acum mai mult de jumătate din alegători are o atitudine de neîncredre, ca minimum, faţă de capacitatea structurilor şi instituţiilor europene de fi un arbitru obiectiv în Moldova — a subliniat Vladimir VORONIN.

Preşedintele PCRM şi-a expus viziunea sa asupra modalităţilor de depăşirea a crizei. “Eu cred, că viitoarea guvernare trebuie nu numai să depună maximum eforturi pentru a stabili, în fine, relaţii fructuoase cu Romania, să depăşească rusofobia, nenumărtele conflictele stupide cu Rusia, dar şi să repună în rolul şi însemnătatea sa opţiunea europeană întru modernizarea Republicii Moldova. Fiţi de acord că nu poţi convinge cetăţenii că contrabanda făţişă, creşterea bruscă a corupţiei, întoarcerea pe dos a legislaţiei înaintea alegerilor, eliberarea în masă a bandiţilor şi a autorităţilor criminale din puşcării, renunţarea la identitatea noastră naţională şi pogromul asupra Parlamentului — ar fi tocmai o alegere europeană”. Pentru noi opţiunea europeană înseamnă un proces profund de reformare în primul rînd în domeniul legislativ, acţiuni de implementare corectă a acestei legislaţii, standarde cu adevărat democratice pentru toţi — şi pentru guvernare şi pentru opoziţie, reintegrarea Moldovei, consolidarea statalităţii şi nu renunţarea la ea.

Vladimir VORONIN a subliniat că în procesul dialogului care are loc între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat s-a găsit înţelegere în aceste chestiuni, care nu ameninţă principiile europene.

În acest context, Vladimir VORONIN a dat o apreciere şi acţiunilor altor formaţiuni politice. “Ar fi foarte rău dacă actualul prim-ministru va încerca în continuare să formeze majoritatea folosind argumentul forţei, inclusiv a forţei poliţieneşti. Noi considerăm că utilizarea unor asemenea argumente nu ne va apropia de stabilitatea dorită şi de realizarea unei înţelegi politice” — a conchis liderul comuniştilor moldoveni.

La rîndul lor, Rodislaw SIKORSKI şi Carl BILDT au ţinut să exprime mulţumiri pentru faptul că în Republica Moldova există un consens principial în ceea ce ţine de integrarea europeană a ţării şi au exprimat speranţa, că indiferent de viitoarea configuraţie a puterii, acest consens va rămîne valabil.

Sursa: www.pcrm.md

Membrii PCRM sunt reprezentaţi în conducerea Partidului Stângii Europene Adresarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin cu ocazia serbării Zilei Poliţiei