Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul dezvoltării regionale. Alocuţiunea deputatului PCRM, E.Muşuc în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 martie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

In conformitate cu prevederile Art.2, litera b), în bugetul de stat (pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor) este prevăzut Fondul Naţional pentru dezvoltare regională în sumă de 163,8 mil lei, iar în anul 2010 au fost prevăzute alocaţii în acest fond de 113,75 mil lei.

Din 113,750 mil lei planificate au fost de fapt valorificate si alocate pentru diferite proiecte de dezvoltare regionala — 0 lei! In anul 2010 a avut loc un fapt fara precedent din ultimii 8 ani — nealocarea totala pentru 11 raioane a investitiilor capitale din bugetul de stat contrar prevederilor Legii bugetului de stat in suma totala de 23,5 mil lei !!! Si lucrulile acestea s-au intamplat atunci, cand bugetul a fost aprobat la timp, la sfarsitul anului 2009.

Luand in calcul ca pentru anul 2011 bugetul se aproba si intra in vigoare practic in luna aprilie, ceea ce inseamna ca autoritatile pblice vor avea mai putin de 8 luni pentru executaea acestuia — teama noastra este ca si anul acesta banii planificati nu vor ajunge la destinatie.

In ceea ce priveste suma totala de 113,75 mil lei — ea a fost stabilita contrar legii, deoarece este sub plafonul indicat de 1% pentru Fondul Naţional pentru dezvoltare regională. Mai mult, proiectele planificate pentru anul 2010 raman fara acoperire financiara.

Propunem, pentru asigurarea unei dezvoltari regionale veritabile si calitative, stabilirea Fondului Naţional pentru dezvoltare regională conform prevederilor legale in suma de 190,0 mil.lei, suplimentarea lui cu cifra restanta din 2010 de 113,75 mil lei si aprobarea lui in suma totala de 303,75 mil lei.

La fel insitam la efectuarea unui control permanent guvernamental asupra realizarii programului de dezvoltare regionala a RM pentru ca resursele financiare planificate sa fie valorificate la 100%. In acest context vom organiza si controlul parlamentar din partea Comisiei Administratie Publica si Dezvoltare Regionala asupra executarii legii bugetului si legii privind dezvoltarea regionala a Republici Moldova.

Alocatiile pentru autoritatile publice locale, destinate finantarii investitiilor capitale sunt discriminatorii, raman cu mult sub nivelul necesitatilor reale.

Nemaivorbind despre discrepante neargumentate in finantarea diferitor regiuni. Exemplul graitor este unul din cele mai mare raioane — raionul Floresti caruia se aloca doar 920 mii lei(desi solicitarea parvenita de la Consiliul Raional Floresti depaseste 10 mil. Lei), pe cand altor raioane se aloca cate 3–4 mil. Lei.

Nemaivorbind de Mun. Chisinau, capitala RM cu doar 2,5 mil.lei sau intreaga autonomie — UTA Gagauzia, care include 3 raioane, cu doar 4,6 mil.lei. Mai mult, in lista raioanelor pentru investitii capitale lipsesc cu desafarsire trei raioane — Cantemir, Ialoveni si Rascani !!!

Atrag atentia si la o chestiune interesanta — din alocatiile pentru autoritatile publice centrale, destinate finantarii investitiilor capitale — Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor pentru zona sinistrata, diferite proiecte, se aloca cca 115,6 mil.lei.

Noi nu suntem impotriva combaterii consecintelor inundatiilor din anul 2010, dar fara discriminarea unitatilor administrativ teritoriale. Se primeste ca pentru 30 de raioane, Mun. Chisinau si Balti, UTA Gagauzia toate luate impreuna se aloca cu 15% mai putin decat pentru un sat. !!!

Propunerea noastra este sa ramana finantarea in valoare de 115,6 mil lei pentru zonele sisinstrate dar din contul grantului oferit de Guvernul Romaniei, iar pentru investitii capitale alocate APL suma sa fie majorata semnificativ reiesind din necesitatile reale a unitatilor administrativ-teritoriale.

Pe parcursul anului 2011, va fi ajustată limita numărului funcţiilor titulare de la 232000 unităţi pînă la 212000 unităţi. Nu este clar, care va fi soarta celor 20 mii de angajaţi concediaţi prin optimizare şi ce le va propune Guvernul acestora. Practic aici putem vorbi despre lichidarea a zeci de mii de locuri de munca — lucrul care categoric nu poate sustinut.

Luand in calcul toate cele expuse, Fractiunea PCRM nu va vota pentru proiectul Legii Bugetului propus, deoarece nu putem sustine subdezvoltarea regionala, degradarea localitatilor si lichidarea locurilor de munca.

Sursa: www.pcrm.md

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul politicii sociale. Alocuţiunea deputatului PCRM, O. Domenti în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011 De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul sistemului organelor de drept. Alocuţiunea deputatului PCRM, G.Angel în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011