Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul sistemului organelor de drept. Alocuţiunea deputatului PCRM, G.Angel în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 martie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimati colegi!

Eu ca deputat tinar nu m-am asteptat sincer sa va spun ca in forul suprem legislativ al tarii sa se adopte legi intr-o asa maniera proasta. In sala sint mai multi deputati care anterior au lucrat in organele administratiei publice locale si ei o sa confirme ca in multe primarii atitudinea fata de adoptarea bugetului este cu mult mai responsabila si procesul este mai profesionist.Acolo se fac audieri publice,se consulta grupuri de cetateni,iar proiectul deciziei se prezinta conselierilor cu mult timp inainte,avind posibilitatea sa fie mai pregatiti pentru sedinta plenara.

Cu toate ca proiectul bugetului l-am primit acum citeva zile si n-am deovedit sa-l examinam in plina complexitate dar bat la ochi unele prevederi, care in viziunea mea vor avea consecinte grave asupra tarii daca acest buget va fi aprobat in varianta propusa. Bugetul propus va duce la degradarea situatiei in majoritatea domeniilor economiei nationale si despre aceasta au mentionat deja antivorbitorii,de aceea eu n-am sa ma repet,ma voi referi doar la soarta institutiilor de stat si in special al organelor de drept,fiindca ele sint si cele mai afectate de asa numitele reforme pe care le promoveaza actuala guvernare.

Dupa modificarea mai multor legi guvernarea a lipsit de protectia sociala a statului: procurorii,judecatorii,militarii,colaboratorii organelor afacerilor interne si alte categorii de salariati ale organelor de drept.

Ca urmare, guvernul nu numai ca a prejudeciat zeci de mii de angajati inclusiv membrii famiilor acestora, dar a incalcat si prevederile constitutionale prin faptul ca lipsesc acesti oameni de un drept dobindit anterior.

Voi confirma cele spuse prin cifre concrete, spre exemplu in urma modificarilor in legislatia politistilor:

Toate aceste modificari au dus la diminuarea salariului de la 1500 pina la 2000 lei pentru fiecare politist.

Ca consecinta la cele 800 de locuri vacante din Ministerul Afacerilor Interne s-au adaos peste 5000 de rapoarte ale colaboratorilor de concediere din organe.

Si cine va veni in locul lor sa lucreze la salariu de 1800–2200 lei??Care va fi calitatea cadrelor si ce fel de servicii pot oferi cetatenilor aceste organe se poate doar de presupus.

Dmv stimati guvernanti trebuie sa intelegeti ca oraganele de drept sint institutiile fundamentale ale statului care asigura functionalitatea lui.

Si atacurile impotriva organelor de drept sint indreptate direct asupra statalitatii.

Proiectul bugetului este o confirmare a unei politici antiinstitutionale a aliantei.

Ca sa demonstrez acest lucru o sa va atrag atentia ce prevede proiectul bugetului la grupa organe a afacerilor interne si securitate nationala.

In intregime pe aceasta grupa cheltuielile bugetare sunt prevazute la nivelul anului 2009,ceea ce deja nu este bine deoarece timp de 2 ani,cheltuielile operationale au crescut foarte mult.Dar cum se distrbuie finantele in interiorul grupei este cu de-a dreptul socant.

Daca pentru organele securitatii nationale comparativ cu 2009 bugetul prevede un supliment de peste 55 mln atunci pentru organele de interne prevede o diminuare cu peste 141 mln.Iar bugetul acestor doua structuri apoape ca s-au egalat:339 mln — pentru securitatea nationala,si 371 mln pentru afacerile interne.De aici se poate de facut o concluzie ca actuala guvernare nu mai doreste sa asigure ordine publica si securitatea cetatenilor,dar constienti de faptul ca rabdarea oamenilor are si ea o limita,asi asigura o securitate proprie prin fortificarea serviciului paza si protectie de stat,cu alte cuvinte asigurindu-si paza de corp.

Argumentele D-ra precum ca nu sunt bani pentru alocatii suplimentare la diferite domenii se bat cap in cap cu informatiile pe care le prezentati tot D-ra care vor sa ne convinga ca anul trecut am avut o crestere impunatoare a PIB.

Si daca in trecut,mai cu seama in 2009 spunea-ti ca nu puteti rezolva mai multe probleme din cauza mostenirii pe care v-au lasat-o comunistii,acum trebuie sa recunoasteti ca treburile merg din ce in ce mai prost si actuala situatie ati mostenit-o de la AIE-1, adica tot de la voi.

In sfirsit trebuie sa recunoasteti ca AIE-2 ca si AIE-1 este un proiect falimentar, care nu poate sa asigure o guvernare eficienta a tarii si sa aveti curajul de a va prezenta demisia.

Dar inainte de aceasta trebuie totusi de adoptat bugetul tarii.

Pentru aceasta eu propun,deoarece tot ce ati incalcat termenul de aprobare a bugetului cu aproape jumate de an,sa nu puneti azi la vot acest proiect de lege, mai lucram asupra lui 2–3 saptamini,pentru al imbunatati considerabil cu eforturi comune, asa ca sa nu ne fie si noua rusine pentru ca am participat la acest proces legislativ.

Va multumesc pentru atentie!!

Sursa: www.pcrm.md

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul dezvoltării regionale. Alocuţiunea deputatului PCRM, E.Muşuc în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011 Alocuţiunea deputatului PCRM, Dnei G.BALMOŞ la proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011