Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea deputatului PCRM, Dnei G.BALMOŞ la proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 martie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimată audienţă,

Urmare a exerciţiului de examinare şi aprobare, într-o manieră ilegală, defectuoasă, bazată pe interese personale şi de clan, a politicii bugetar-fiscale, a bugetului de stat, într-o goană întărziată, s-a ajuns şi la adoptarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011. Loc pentru manevră mai că nu există, pentru că nu se doreşte să se intervină realmente în susţinerea cetăţenilor noştri.

Ceea ce se ascunde în spatele cifrelor e simplu de înţeles: De ce ar trebui să venim cu majorări de prestaţii dacă şi aşa i-am fericit pe toţi prin poveştile de succes cu care am umplut canalele mass media. Indexarea cu 7,8 puncte procentuale a pensiilor trebuie să închidă gura pensionarilor, care şi aşa sunt prea mulţi, iar tendinţele de îmbătrînire a populaţiei ne dau planurile peste cap, persoanele în etate trebuie să înţeleagă că au devenit o povară a bugetului ţării, a persoanelor apte de muncă care trebuie să-i întreţină, a tinerilor care nu-şi prea găsesc loc de muncă, a sistemului de asigurări în medicină, pentru că prea des se tratează şi consumă banii publici, dar mai ales pentru că, după cum zic unii experţi, aceştia, adică pensionarii, votează comuniştii.

Guvernarea liberal — democrată îţi confirmă denumirea şi principiile cu care a tot alimentat naţiunea, iar priorităţile europene se conturează în pachetul de documente care se află pe agenda parlamentară: majorarea stagiului de cotizare de la 30 la 35 de ani pentru toţi cetăţenii, contrar recomandărilor Codului european de securitate socială, semnat de Republica Moldova, excluderea garanţiilor sociale dobîndite unui şir de categorii de angajaţi: poliţişti, militari, aleşi locali, funcţionari publici, judecători, procurori, stoparea dreptului la compensaţii nominative invalizilor, mamelor cu mulţi copii, pensionarilor solitari, începănd cu anul trecut, pe fonul majorării substanţiale a tarifelor la agentul termic, servicii comunale, a preţurilor, introducerea valorilor europene prin proiectul nondiscriminare şi multe altele care ne tot fac “fericiţi.”

Sunt pe masa de lucru a parlamentului cîteva iniţiative de ordin social a comuniştilor şi nu numai, de exemplu, proiectul care prevede majorarea alocaţiilor lunare veteranilor şi invalizilor celui de-al doilea război mondial. În acest an în proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat este preconizat numărul de 10250 de beneficiari( în 2010 — 11530), atîta doar, cu o alocaţie lunară în mediu de 231 lei. Strigător la cer. Oare mai contează a cui este iniţiativa? O să dăm seama cu toţii, domnilor.

Un alt proiect al PD-iştilor, datat cu 10 septembrie anul trecut, tocmai în ajunul dizolvării Parlamentului şi alegerilor parlamentare anticipate, cu propunerea de indexare a pensiilor cu nu mai puţin de 15%, astăzi nu mai e actual?

Sunt proiecte, nu numai a comuniştilor, care vizează majorarea alocaţiilor copiilor invalizi, a unor garanţii sociale persoanelor cu dizabilităţi. Vă amintiţi ratificarea recentă a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilităţi, cîte conferinţe, cuvîntări, fotografii ale conducătorilor de partide din alianţă alături de copii cu disabilităţi şi ce măsuri avem incluse în acest proiect de buget, indexarea pensiilor cu 7,8% şi atăt. De ce nu se majorează sau indexează alocaţia de îngrijire care nu s-a revizuit din 2008, de ce nu se admite extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de această alocaţie, de ce nu se mai aude nimic despre asistentul personal, despre instituirea căruia vorbeau mult reprezentanţi ai societăţii civile pe timpul guvernării comuniste. În iunie anul trecut a fost aprobată Legea voluntariatului , iar Guvernul urma în decursul a 6 luni să elaboreze acte normative, prevederi ce ar viza funcţionalitatea legii, pînă în prezent nu s-a întreprins nimic. Să înţelegem că nu mai sunt necesare, utile, la modă?

Sunt foarte clare încă în memorie promisiunile electorale de majorare a îndemnizaiei unice la naşterea copilului la 5 mii, 300 dolari ţăranului la hectar, pensii şi salarii europene, dar pînă cînd înregistrăm doar preţuri şi tarife europene.

Restricţii găsim mai multe: pentru tratamentul balneo-sanatorial persoanelor asigurate în 2009 — 25,5 mln lei — în 2011 — 10 mln, veteranilor, inclusiv ai muncii, din bugetul de stat, 38 mln (în 2009 — 47,6 mln, iar în anul trecut 44,8 mln), plata ajutorului de şomaj pentru 11 mii de persoane, în creştere doar cu 1 mie de beneficiari faţă de anul trecut, dar în acelaşi timp în bugetul de stat este indicată măsura de optimizare a 20 de mii de angajaţi din sfera bugetară. Unde vor apărea aceşti bugetari, dacă nu-i regăsim în categoria şomerilor, în categoria migranţilor? Cum aţi calculat că în acest an vor deceda 39421 de persoane cu 2mii mai multe decît în anul precedent? De obicei se prognozează suma cheltuielilor pentru ajutorul de deces, reieşind din cifra anului precedent, mai ales că nu aţi majorat cuantumul ajutorului de deces, în acest an dumneavoastră aţi indicat şi numărul celor care vor deceda. Dar dacă aţi observat această tendinţă nu v-aţi întrebat care sunt cauzele şi nu cumva este o legătură cu situaţia actuală socio-economică?

Încă un moment, stimaţi colegi, în ultimul timp tot mai des auzim despre faptul că Moldova este o ţară a turismului sexual, ne-a cutremurat informaţia Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane despre reţeaua de pedofilie descoperită în ţara noastră cu implicarea unor experţi, funcţionari ai serviciilor diplomatice din diferite ţări europene şi de peste ocean, victime devenind copii din internate, din familiile vulnerabile, iar noi continuăm să lichidăm şcoli în satele mici, să eliberăm din funcţii angajaţi din sistemul bugetar, am lăsat neatinse plăţile cuvenite copiilor orfani, astfel devalorizîndu-le de fapt, retragem drepturi şi garanţii sociale părinţilor. Oare acesta este drumul spre Europa? Astfel arată Moldova fără sărăcie?

Fracţiunea PCRM vine cu propunerea de a examina tot atît de urgent proiectele de ordin social ale comuniştilor şi ale deputaţilor din alte fracţiuni, pentru ca în a doua lectură, bugetul asigurărilor siociale de stat şi bugetul de stat, în a treia lectură, să le includă.

De altfel noi nu vom susţine aceste proiecte.

Sursa: www.pcrm.md

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul sistemului organelor de drept. Alocuţiunea deputatului PCRM, G.Angel în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011 Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN, a avut o întrevedere cu Aleksander KWASNIEWSKI, ex-preşedinte al Republicii Poloneze