Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Jean Louis Laurens, Directorul General al Directoratului General Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 12 mai 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Joi, 12 mai 2011, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Dl. Jean Louis Laurens, Directorul General al Directoratului General Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei. De la bun început Dl. Jean Louis Laurens, a menţionat că se află într-o vizită de documentare şi că este interesat să afle cît mai detaliat despre procesele politice curente din ţară.

Referindu-se la subiectul alegerilor generale locale, Vladimir VORONIN, a calificat startul campaniei şi desfăşurarea acesteia ca fiind una nesatisfăcătoare. “Numirea datei alegerilor s-a făcut în grabă şi prin metode de şantaj între componentele AIE. La scurt timp după adoptarea datei alegerilor a fost modificat codul electoral, contrar recomandărilor OSCE/ODIHR. A fost intenţionat de către autorităţi amînată implementarea registrului electronic al alegătorilor şi scopul lor în acest sens este foarte evident. Politica bugetar fiscală a fost modificată în aşa fel încît a fost redusă semnificativ remunerarea pentru funcţionarii electorali degrevaţi din funcţie, ceea ce a influenţat extrem de negativ implicarea persoanelor cu experienţă în gestionarea procesului electoral. De asemenea, modificările în concepţia de reflectare a campaniei în mass-media, pentru prima dată a permis transferul de imagine ceea ce favorizează utilizarea resursei administrative de către liderii Alianţei. Toate cele menţionate, alături de componenţa actuală a CEC, stabilită contrar recomandărilor formulate în opinia comună din 2006 a Comisiei de la Veneţia şi ODIHR ne indică clar asupra intenţiilor guvernanţilor”, a menţionat Preşedintele PCRM.

De asemenea, ex-preşedintele Republicii Moldova, a specificat caracterul extrem de murdar al acestei campanii. “Intimidarea candidaţilor şi a persoanelor apropiate acestora, întoarcerea documentelor de înregistrare pentru reperfectare doar cu o oră înainte închiderii consiliilor electorale de circumscripţie, adoptarea unui tratament priveligiat pentru candidaţii Alianţei în mass-media, în special cea publică, refuzarea plasării materilelor promoţionale ale PCRM contrar prevederilor legislaţiei electorale, acuzaţii şi învinuiri dure fără probe, materiale video şi de tipar care vin să compromită imaginea candidaţilor PCRM sînt doar cîteva exemple în acest sens”, a menţionat Vladrimir VORONIN.

Referindu-se la alegerea şefului statului şi modificarea Consituţiei, preşedintele PCRM a spus că liderii AIE inventează tot felul de acrobaţii cu caracter juridic, de cele mai multe ori absolut ilegale. Modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii prin referendum nu este posibilă, fiind o cale anticonstituţională. Acest lucru a fost confirmat şi de Comisia de la Veneţia. Iar menţinerea interimatului funcţiei de preşedinte pe parcursul a 4 ani de zile nu este altceva decît o uzurpare a puterii în stat. De asemenea, liderul PCRM l-a informat pe Directorul General că Partidul Comuniştilor a înaintat un set de propuneri pentru soluţionarea crizei politice, care sînt cunoscute societăţii şi tuturor actorilor politici, însă toate acestea au fost şi sînt ignorate de către partidele constituente ale Alianţei.

“Noi înţelegem că Ghimpu şi colegii săi nu sînt obişnuiţi să respecte Constituţia şi legile ţării, dar pretindem că sîntem încă un stat democratic şi deci trebuie să procedăm în strictă conformitate cu legislaţia naţională şi standardele europene. Sîntem siguri că vom fi susţinuţi de comunitatea internaţională în acest sens”, a conchis Vladimir VORONIN.

Directorul General al DGDAP al Consiliului Europei, a mulţimit pentru informaţiile oferite, pentru schimbul de păreri şi a pledat pentru continuarea dialogului între părţi.

Sursa: www.pcrm.md

Peste 60 de mii de cetăţeni au participat în Marşul Victoriei, organizat de PCRM Declaraţia PCRM privind Consiliul Naţional pentru Reforma Organelor de Drept