Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN a avut o întrevedre cu Gunnar WIEGAND, Director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia centrală din cadrul Directoratului General Relaţii Externe al Comisiei Europene

|versiune pentru tipar||
PCRM / 19 octombrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Miercuri, 19 octombrie 2011, Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN a avut o întrevedre cu Gunnar WIEGAND, Director pentru Europa de Est, Caucazul de sud şi Asia Centrală din cadrul Directoratului General Relaţii Externe al Comisiei Europene. În cadrul discuţiilor părţile au abordat starea curentă a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, situaţia politică, economică şi socială din Republica Moldova, procesul de reglementare a diferendului transnistrean, dar şi căile de depăşire a crizei politice în care se află ţara.

Gunnar WIEGAND a trecut în revistă situaţia reală a lucrurilor în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a procesului de integrare europeană a ţării noastre, făcînd referinţe la mersul negocierilor în ceea ce ţine de procesul de liberalizare a regimului de vize, negocierile cu privire la acordul de asociere, perspectivele acordului de comerţ liber şi aprofundat dintre RM şi UE, asistenţa tehnică şi financiară a UE pentru Moldova. Totodată, în cadrul discuţiilor oficialul european a expus viziunea UE cu privire la perspectivele de reglementare a diferendului transnistrean. Directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală din cadrul Directoratului General Relaţii Externe al Comisiei Europene a menţionat faptul că vine cu un mesaj din partea oficialilor diferitor structuri europene care este adresat tuturor partidelor politice prezente în Parlament şi cu ocazia întrevederii, şi PCRM, pentru identificarea soluţiilor în vederea depăşirii crizei politice de la Chişinău.

La rîndul său, Vladimir VORONIN, a specificat faptul că UE întîrzie semnificativ cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, o adresare în acest sens cu argumentările necesare fiind transmisă de mult timp structurilor europene. Preşedintele PCRM a specificat că astfel reprezentanţii Uniunii Europene joacă de facto cartea Bucureştiului, partea română avînd propriul interes bine cunoscut în ceea ce ţine de acordarea cetăţeniei române populaţiei Republicii Moldova şi îl explorează la maximum făcînd uz de doleanţele cetăţenilor statului nostru de a călători liber în spaţiul Schengen.

Vladimir VORONIN a criticat dur declaraţiile populiste ale politicienilor moldoveni, dar şi a unor reprezentanţi din UE cu privire la aşa numitele progrese “remarcabile” înregistrate de Republica Moldova. Ex-preşedintele Republicii Moldova a menţionat că populaţia ţării pe zi ce trece simte aceste aşa numite progrese în toate sferele vieţii. Preşedintele PCRM a amintit că Alianţa care se declară ca fiind proeuropeană se pare că s-a înnecat definitiv în scandaluri, interese oligarhice, în acoperirea criminalităţii şi înflorirea corupţiei. Domeniile vitale pentru care Moldova are nevoie de schimbări — justiţia, lupta cu corupţia, combaterea criminalităţii, îmbunătăţirea mediului de afaceri — sînt atît de dependente de cei care guvernează, încît de nici o schimbare pozitivă nu poate fi vorba, iar domeniul social — educaţia, sănătatea, protecţia socială a cetăţenilor a fost adusă la o catastrofă totală. În aceste condiţii despre care progrese poate fi vorba, a conchis Vladimir VORONIN.

Referindu-se la criza politică de la Chişinău, Preşedintele PCRM a specificat faptul că în apariţia şi aprofundarea acesteia există o parte din vină şi a structurilor Uniunii Europene, care au lăsat neobservate numeroasele fraude şi falsificări în procesul electoral comise de către partidele Alianţei, dar şi tolerarea fărădelegelor de ordin legislativ, călcării în picioare a Constituţiei de către guvernarea actuală.

Vladimir VORONIN a menţionat că toate iniţiativele opoziţiei privind depăşirea crizei politice şi stabilizarea situaţiei au fost ignorate de actuala majoritate parlamentară. În acelaşi timp, Preşedintele PCRM a specificat faptul că formaţiunea pe care o reprezintă va depune şi în continuare toate eforturile posibile pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate şi speră că, totuşi, într-un bun final partidele Alianţei vor putea da dovadă de responsabilitate în acest sens.

Pe final, părţile şi-au mulţumit pentru schimbul de opinii şi au pledat pentru continuarea dialogului şi colaborării.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Boris Golovin: Partidele din alianţa de guvernare blochează activitatea Consiliului Municipal Chişinău Discursul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin la masa rotundă “200 de ani de relaţii moldo-ruse: etape, problem, perspective”