Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Hotărîrea Plenarei a XXVII a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor cu privire la situaţia politică curentă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 noiembrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În urma audierii şi discuţiilor pe marginea informaţiei prezentante de Preşedintele PCRM, tov. V. Voronin “Cu privire la situaţia politică curentă”, Plenara CC al PCRM menţionează că în ultimii doi ani în ţară s-a creat o atmosferă a teroarei deschise politice, economice şi criminale. Moldova practic este bancrotată, bancrotată economia, societatea, statul independent. Alianţa nu este capabilă să conducă ţara.

Pe fundalul spectacolului politic organizat în permanenţă de Alianţă, în societate creşte apatia, neîncrederea în toate organele puterii, fără excepţie. În asemnea situaţie, societatea şi ţara se poate confrunta cu cele mai imprevizibile scenarii de dezvoltare — de la declararea de către autorităţi a defoltului economic şi politic a Republicii Moldova, pînă la explozii sociale stihiinice. În orice caz, asemenea situaţie poate finisa cu una şi aceeaşi — trecerea ţării sub administrare externă.

După cum s-a menţionat de nenumărate ori, în momentul de faţă, criza politică în ţară este cauzată nu de lipsa Preşedintelui ales, dar invers, însăşi faptul nealegerii Preşedintelui este dovada şi rezultatul gravei crize politice, în care a atras societatea Alianţa de guvernare, care este incapabilă de orice activitate constructivă.

Plenara CC menţionează faptul că în această situaţie, PCRM ca niciodată trebuie să fie alături de popor, alături de interesele lui vitale.

În situaţia creată, chiar şi alegerile parlamentare anticipate nu vor rezolva problema, dar invers, pot împinge ţara în haosul confruntării neimaginabile. Victoria pe ruine — nu este acel scenariu, pe care îl aşteaptă societatea.

În acelaşi timp, mai există posibilitatea de a obţine schimbarea radicală a situaţiei pe altă cale. Alianţa în forma în care există şi acţionează trebuie să-şi dea demisia! Partidele politice care se află în Parlament trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi prin sprijinirea Partidului Comuniştilor să formeze o nouă guvernare anticriză.

Plenara CC al PCRM HOTĂRĂŞTE:

  1. A considera ca sarcină primordială a partidului obţinerea demisiei Alianţei de guvernare şi transmiterea puterii PCRM pentru formarea guvernului anticriză a încrederii populare.
  2. Comitetelor municipal şi raionale de partid să continuie activitatea de mobilizare maximă a activiştilor, susţinătorilor, tuturor cetăţenilor ţării pentru participarea în mişcarea de protest.
  3. Executivul Politic al CC să elaboreze programul de ieşire a ţării din criză (“Noul Curs”) şi să-l prezinte societăţii ca alternativă programului antistatal şi antisocial al Alianţei de guvernare.
Preşedintele PCRM
Vladimir VORONIN

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin s-a întîlnit cu Serghei Lavrov Rezoluţia Mitingului de protest împotriva politicii antisociale a Alianţei pentru Euro