Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM privind acţiunile anticonstituţionale ale Curţii Constituţionale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 ianuarie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova condamnă ultimele hotărîri şi acţiuni distructive ale Curţii Constituţionale, demonstrînd, astfel, o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova, discreditînd unica autoritate supremă în stat, transformînd acest organ în componenta a patra a alianţei de guvernare.

În această perioadă de criză politică, independenţa şi autoritatea Curţii Constituţionale este imperios necesară pentru implicarea activă în vederea neadmiterii încălcării flagrante de către unele forţe politice a prevederilor Constituţiei.

Condamnăm faptul că Curtea Constituţională, în special judecătorii Tănase, Puşcaş, Railean, Şterbeţ, în loc să atenţioneze întreaga clasă politică, şi în special guvernarea, despre necesitatea respectării exacte a cadrului legal, pentru a nu admite cea mai gravă crimă împotriva poporului — Uzurparea puterii în stat, aceştea chiar se fac complci la violarea Constituţiei Republicii Moldova.

Astăzi Curtea Constituţională s-a transformat într-un organ politic, corupt pînă-n măduva oaselor, în care executarea comenzilor politice şi intereselor materiale a devenit o prioritate.

Reamintim doar unele acţiuni care au discreditat acest organ.

  1. Curtea Constituţională a refuzat la 8 februarie 2011 să soluţioneze problema termenului de alegere a şefului statului şi nici nu a întreprins vreo măsură ca Parlamentul să execute adresa sa de a clarifica procedura prin lege organică;
  2. Curtea Constituţională a admis modificarea practicii sale de zeci de ani şi a permis Guvernului şi Parlamentului să-şi bată joc de cetăţeni prin anularea şi diminuarea unui şir întreg de garanţii sociale;
  3. Curtea Constituţională a admis o ingerinţă de neperceput în hotărîrea Curţii din 20 septembrie 2011 deja publicată în Monitorul Oficial, excluzînd din textul motivat a frazei potrivit căreia Preşedintele ţării nu poate să evite dizolvarea Parlamentului pe motiv că nu a avut loc procedura de alegere a şefului statului. Prin această ingerinţă de nepermis, practic s-a deschis calea guvernării de a tegriversa la nesfîrşit procedura de alegere a şefului statului şi menţinerea guvernării la putere prin uzurpare.
  4. Curtea Constituţională şi-a depăşit flagrant competenţa şi şi-a permis să anuleze la 12 ianuarie 2012 procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova în totalitate, fapt absolut inadmisibil. Curtea urma doar să constate încălcările dacă au existat iar să intervină putea doar în procesul validării mandatului de şef al statului şi nici decum anterior acestui proces.

Numai aceste exemple denotă clar că acest organ nu mai vine să apere Legea Supremă în Stat şi poporul ţării.

Fracţiunea PCRM constată cu certitudine faptul că Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a pierdut în totalitate dreptul de a se numi autoritate de jurisdicţie constituţională, în actuala componenţă, iar prin acţiunile şi deciziile sale s-a discreditat în faţa întregului popor. Acei judecători, care s-au făcut complice la uzurparea puterii de stat urmează să-şi prezinte imediat demisia.

Această Curte a trădat şi a vîndut poporul Republicii Moldova!
Această Curte a trădat toate valorile unui stat de drept!
Această Curte, împreună cu guvernarea AIE uzurpează puterea de stat!
Republica Moldova nu mai are Curte Constituţională!

În aceste circumstanţe, fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, exponentul celei mai mari părţi ai societăţii moldoveneşti îşi retrage încrederea faţă de acest organ ruşinos.

De azi înainte, unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova va fi — poporul Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Discursul Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN la conferinţa de presă din 19 ianuarie, 2012