Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea Partidului Comuniştilor în CMC “Cu privire la şedinţa recentă a Consiliului Municipal Chişinău”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 februarie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor în CMC o dată în plus este nevoită să constate faptul că puterea executivă din municipiu continuă să demonstreze incompetenţă profesională şi ignoranţă cinică în raport cu interesele şi preocupările locuitorilor oraşului.

Un exemplu în acest sens este şedinţa de ieri a Consiliului Municipal Chişinău. Întrebarea de bază de pe ordinea de zi a CMC a fost adoptarea budetului municipal pentru 2012, în prima lectură. Trebuie din start menţionat faptul că Primăria mun. Chişinău a întîrziat semnificativ cu prezentarea documentului, document care este unul fundamental pentru activitatea capitalei şi care urma a fi prezentat încă în toamna anului 2011. Ca şi rezultat, oraşul a intrat în noul an fără un buget aprobat cu toate consecinţele ce se impun în acest sens.

Aşa cum a devenit deja tradiţional pentru administraţia Primarului General, Dorin Chirtoacă, preocuparea de bază a acestuia a devenit nu calitatea documentului, dar populismul ieftin caracteristic lui. Partea de venituri bugetului este de 2,4 mlrd. lei, iar cheltuielile constituie 2,6 mlrd. lei cu un deficit bugetar de 212 mln. lei Autorii documentului, scot în evidenţă, ca pe o realizare personală, majorarea părţii de venituri în comparaţie cu anul precedent în valoare de 500 mln lei. Dar, Primăria nu are de ce să îşi atribuie aceste majorări, ţinănd cont de faptul că unicul lucru care a făcut ca aceste majorări să fie posibile sînt majorările excesive a impozitelor şi nu sînt rezultatul unui management eficient al capitalei.

Poziţia fracţiunii comuniştilor constă în faptul că creşterea veniturilor bugetului trebuie să fie drept o consecinţă organică a unor măsuri complexe şi sistemice de creare a condiţiilor favorabile pentru o dezvoltare economică a municipiului, îmbunătăţirii administrării fiscale, unui management eficient a finanţelor şi proprietăţilor municipiului, luptei contra corupţiei, formării unui climat favorabil investiţiilor şi dezvoltării afacerilor. Anume reieşind din acest deziderat, fracţiunea PCRM a solicitat majorarea părţii de venituri a bugetului cu 250 mln. lei. Mai mult decît atît, consilierii comunişti au insistat asupra fortificării cheltuielilor pentru domeniile sociale — sănătate, educaţie, asistenţă grupurilor vulnerabile, acordarea de diferite compensaţii etc. Anume pentru aceste priorităţi fracţiunea PCRM va opta categoric la aprobarea bugetului în lectura a II-a.

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău fracţiunea PCRM a cerut din nou administraţiei municipale să abordeze mai profesionist şi competent rezolvarea problemelor locuitorilor. Presupusa micşorare a tarifului pentru apa caldă cu micşorarea în acelaşi timp a temperaturii apei livrate în apartamente, fracţiunea PCRm a considerat-o neprofesionistă. Oamenii şi aşa se plîng că apa nu este suficient de fierbinte. Iar tariful trebuie în mod obligatoriu micşorat din reducerea pierderilor din reţelele de termoficare şi creşterea eficienţei în activitatea “Termocom”.

În cadrul şedinţei Consiliului Municipal, fracţiunea PCRM şi-a exprimat indignarea în legătură cu continuarea jocuirilor în jurul celor trei mandate de consilieri-comunişti. În virtutea faptului că Curtea de Apel a adoptat aproape o lună în urmă o decizie prin care sînt înlăturate toate barierele în obţinerea de către fracţiune a acestor mandate, Chirtoacă şi acoliţii săi au refuzat chiar şi să introducă această chestiune în ordinea de zi.

Dar şi această circumstanţă, precum şi acţiunile destructive ale reprezentanţilor municipali ai Alianţei de guvernare nu vor împiedica fracţiunii Partidului Comuniştilor în Consiliul Municipal Chişinău să continuie cu succes lupa pentru interesele orăşenilor, pentru curăţarea capitalei de corupţie şi hoţia banului public.

Sursa: www.pcrm.md

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin l-a felicitat pe Dumitru Pulbere cu jubileul de 60 de ani Comunicat de presă privind întrevederea lui Vladimir Voronin cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William Moser