Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: Procesul de aderare la Uniunea Vamală nu trebuie politizat

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, la care în scurt timp se vor alătura Ucraina şi Kîrgîstan, are perspective, dar acest proiect nu trebuie politizat, susţine ex-preşedintele Moldovei, liderul PCRM, Vladimir Voronin.

“Uniunea Vamală este un proiect nou, simpatic, cu perspectivă. Să nu uităm de partenerii noştri strategici, aceste relaţii mai sunt viabile. Aderarea noastră la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, este un lucru obligatoriu. Iată că recent, la summit-ul ţărilor CSI s-a discutat şi aderarea a doi membri noi — Ucraina şi Kîrgîstan”, a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni radiofonice.

Potrivit ex-preşedintelui Moldovei, “acest proces nu trebuie politizat, trebuie să ne uităm la cifre, să analizăm ce avem noi de câştigat”. “Am mai spus-o şi atunci când am devenit Preşedintele Moldovei, fiind întrebat de jurnalişti «pe care cale va porni Moldova», «unde trebuie să fie Moldova». Reiterez: Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele ei. Nu putem influenţa situaţia geopolitică. Suntem prea mici şi trebuie să ne gândim la propria situaţie. Trebuie să fim obligatoriu membri ai Uniunii Vamale. Important este să nu politizăm această situaţie, încă o dată vă rog”, a specificat Voronin.

Liderul comuniştilor moldoveni a mai subliniat că aderarea la Uniunea Vamală nu contravine aspiraţiilor europene ale Moldovei, iar PCRM a văzut întotdeauna în integrarea europeană a Moldovei o cale de modernizare internă şi niciodată nu a contrapus această modernizare posibilităţii de integrare în spaţiul CSI.

“Despre integrarea în Uniunea Europeană tot ascultăm poveşti de la funcţionarii europeni, care spun că până în 2025 ne integrăm, unii spun că peste 2 ani. Dar, situaţia trebuie decisă acum. Trebuie să fim în Uniunea Vamală. Acolo ne aşteaptă şi ne cheamă. Iar cu Uniunea Europeană putem lucra pe segmentul european. Aceste dimensiuni nu se exclud una pe alta”, a declarat Voronin.

Anterior, mai mulţi experţi în economie şi analişti politici, de la Chişinău, dar şi cei din stânga Nistrului, au declarat că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală va aduce atât beneficii economice, dar va fi şi un imbold pentru soluţionarea conflictului transnistrean. În acelaşi timp, persoane influente din UE susţin că procesul de integrare europeană a Moldovei nu trebuie să fie legat de soluţionarea problemei transnistrene. Astfel, integrarea Moldovei în diferite procese europene nu cuprinde şi malul stâng al Nistrului.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin: Programele naţionale de dezvoltare nu pot fi abandonate odată cu schimbarea guvernelor Comunicat de presă privind întrevederea lui Grigorii Petrenco cu secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert