Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul G.Angel rostit la ultima şedinţă din acest an a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat Parlament! Stimati deputati.

Aprecierea noastra a sesiunii care s-a finisat dar şi a întregii activităţi legislative în anul 2012 majorităţii celor prezenţi va părea destul de previzibil. Da, această apreciere este extrem de negativă. Nici opoziţia, nici majoritatea societăţii moldoveneşti nu a avut nici o şansă în acest an să aplaude guvernării. Sînt convins de faptul că şi reprezentanţii majorităţii parlamentare conştientizează rezultatele sumbre ale guvernării sale. Nu aveti cu ce sa va laudati stimati colegi din alianta de guvernare. În acest an poporul Moldovei a devenit şi mai sărac. În acest an în Moldova sînt mai puţine şcoli, spitale, grădiniţe. În acest an în Moldova sînt mai puţini oameni,. În mediu circa o sută de familii părăsesc ţara noastră săptămînal. Părăsesc, deoarece o viaţă mai mult sau mai puţin destoinică este posibilă în Moldova exclusiv pentru cei care într-un fel sau altul sint legati cu una din cele trei activităţi profitabile — contrabanda, furtul mijloacelor bugetare şi prostituţia, inclusiv prostituţia politica.

Statistica economică accesibilă demonstrează în mod elocvent faptul că Moldova de astăzi — este un stat al datoriei crescînde, fără creştere economică, fără agricultură, fără investiţii, în schimb cu cele mai mari impozite în spaţiul ex-sovietic.

In anul 2012 Moldova a devenit încă şi un stat fără drepturi civile, cu o Constituţie violată, urmărire poliţienască a mijloacelor de informare în masă de opoziţie şi de facto un stat cu instituţii capturate.

Stimaţi reprezentanţi ai majorităţii parlamentare, dumneavoastră vă mîndiţi cu faptul că pe 16 martie aţi ales şeful statului! În numele realizării acestei sarcini v-aţi consolidat rîndurile, v-aţi bătut joc de Legea Supremă, aţi creat un precedent foarte periculos şi anume, ca politicienii si pe viitor ar putea actiona nu dupa legi dar dupa principiul care in original suna asa “Daje esli nelizea no esli oceni hocetsea, to mojno”.

Spuneţi, cum astăzi s-a schimbat viaţa spre bine de la 16 martie? Cui îi este mai uşor? În numele la ce a fost făcută jertfă suveranitatea şi supremaţia legii?

Răspunsul este la suprafaţă. În cel mai bun caz a devenit mai uşor pentru o buna parte a reprezentantilor partidelor aflate la guvernare si celor afiliati lor.

Dar cum rămîne cu poporul? — Nu! Lui nu- î este mai uşor. Păcat că nu mergeţi prin ţară, nu riscaţi să intraţi în satele moldoveneşti, preferaţi să comunicaţi cu societatea noastră doar prin intermediul posturilor de televiziune, iar opinia publică o aflaţi exclusiv din sondajele cumpărate de dumneavoastră. Aţi simţi foarte bine ce fel de sentinţă se coace în sufetele pămîntenilor noştri în toţi aceşti trei ani ai înjosirilor fizice şi morale fără precedent. Aţi aprecia acea răzbunare socială care se acumulează la majoritatea cetăţenilor ţării pentru viitorul furat al copiilor, pentru speranţele înşelate, pentru criminalitatea legalizată şi libertăţile democratice badjocorite.

Nu vă bazaţi prea tare pe aprecierile încurajatoare ale partenerilor dumneavoastră externi. Chiar credeţi că atunci cînd poporul va lua decizia de a rupe acest lant al faradelegilor va cere permisiunea de la Biden, Merkel, Barroso sau Mignon? — Presupun că poporul se va consulta doar cu propria conştiinţă şi minte.

Astăzi, în această zi de ajun al noului an, noi — unica opoziţie parlamentară tare am dori să pronunţăm ceva împăciutor, încurajator, ce ar suna pacificator şi constructiv.

Sincer vorbind, noi comunistii, dispunem de o rezervă enormă de constructivism, care este îndreptată în direcţia poporului şi nu spre regim.

Să ne amintim cu ce a fost preocupat Parlamentul în ultima sesiune? Ce hotariri şi legi au fost adoptate de către majoritatea parlamentară? Daca sa facem o concluzie generala despre activitatea Parlamentului, cele mai obiective calificative ar fi haos si anarhie. Ceea ce se intimpla aici aminteste despre miscarea brouniana. Avind in vedere nu deplasarea deputatilor prin spatiul Palatului dar miscarea proiectelor de legi in ordinea de zi. A devenit o norma ca sedintele biroului permanent sa aiba loc doar cu citevai minute inainte de sedintele plenare. Deputatii neavind posibilitatea sa afle din timp despre proiectele ce vor fi discutate. Proiectele incluse mai inainte in ordinea de zi se exclud in schimb in locul lor apar altele, cu care deputatii nici nu au dovedit sa faca cunostinta. Activitatea Parlamentului nu este ghidata nici de o strategie,nici de un plan de actiuni.

Spre adoptare se propun doar proiecte de legi care reprezinta interese personale sau ale diferitor grupari din alianta.

Procesul legislativ s-a transformat intr-un tirg rusinos intre reprezentantii aliantei. Lupta se da pentru controlul asupra fondurilor care vin cu nemiluita din occident si dispar fara urma in buzunarele fara fund ale aliatiilor de la guvernare.

Ne amintim cu toţii farsa ruşinoasă de alegere a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi a Comisiei Naţionale pentru Integritate. Acestea au fost apreciate si de catre mass-media, şi în evaluarările majorităţii experţilor ca exemple de neglijare totală a normelor etice şi a bunului simţ.

În aceeaşi categorie de istorii ruşinoase se înscrie alegerea noilor membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care s-au dovedit a fi nişte instrumente utile a guvernanţilor, fără cunoştinţe elementare în domeniul mass-media şi cel al drepturilor omului.

O realizare enormă a majorităţii parlamentare s-a dovedit a fi modificarea regulamentului Parlamentului şi întroducerea lui Ghimpu în componenţa Biroului Permanent. O adevărată lovitură pentru economia Moldovei şi viaţa societăţii a constituit-o adoptarea bugetului de stat, care a fost numit imediat buget al capitulării statale şi civile a Republicii Moldova. Şi aceasta în condiţiile în care nici bugetul precedent nu a fost îndeplinit, iar guvernarea a lăsat să se înţeleagă că astfel de acţiuni sînt normale şi obişnuite.

Alianţa poate demonstra un evantai de legi adoptate, îndreptate spre majorarea impozitelor, tarifelor şi taxelor. Aceasta, se pare, reprezintă mîndria regimului, demonstrînd duritatea şi principialitatea lui în calea înăbuşirii activităţii economice în ţara noastră. Agricultorii sînt ruinaţi din cauza multiplelor impozite şi amenzi, fiind impuşi să-şi vîndă pămînturile la un preţ de nimic milionarilor din Alianţă, iar contrabandiştii sînt scutiţi de pedeapsa penală. Nimeni nu se va mira dacă, într-o zi, le vor înmîna şi paşapoarte diplomatice.

Poate am trecut ceva cu vederea? Ceva ne-a scăpat în activitatea acestui Parlament? Poate au fost nişte iniţiative simbolice, îndreptate spre îmbunătăţirea nivelului de trai a pedagogilor, studenţilor, pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi? Noi — deputaţii din opoziţie — nu ne amintim astfel de iniţiative. Evident, în afară de iniţiativele Partidului Comuniştilor care au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Voi aminti doar unele dintre ele. Este vorba despre proiectul de lege cu privire la majorarea indemnizaţiei la naştere, restabilirea în drepturi a pedagogilor care au atins vîrsta de pensionare, solicitarea controlului asupra instituţiilor medicale, care dau în arendă suprafeţele sale particularilor.

A mai fost şi solicitarea de a retrage semnătura Guvernului Moldovei de pe al treilea Pachet Energetic, ce ar permite micşorarea considerabilă a preţului la gaze. Şi proiectul de lege cu privire la statutul de neutralitate permanenta, care extinde normele constituţionale cunoscute şi face imposibilă aderarea Moldovei la NATO.

O iniţiativă importantă a fost şi organizarea audierilor parlamentare cu privire la libertatea mass-media în Moldova, în rezultatul cărora societatea a înţeles că toată libertatea de exprimare, toate canalele de televiziune sînt concentrate în mîinile deputaţilor Alianţei. În rezultatul audierilor, societatea a aflat că NIT-ul a fost închis cu grave încălcări a legislaţiei, iar reluarea activităţii acestui post de televiziune nu este decisă de sistemul judecătoresc, ci de către cei ce controlează acest sistem.

Partidul Comuniştilor consideră o realizare importantă faptul că, în pofida rezistenţei dure, am reuşit să iniţiem în Parlament o discuţie serioasă cu privire la necesitatea organizării unui referendum referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Ce am aflat în rezultatul acestor discuţii? Deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană nu au reuşit să apere ideea integrării europene, ne mai vorbind despre prezentarea unor argumente profesioniste împotriva Uniunii vamale. Ba mai mult, guvernanţii se tem să acorde cuvîntul poporului, se tem de suveranitatea şi independenţa lui. S-a demonstrat o dată în plus că aşa-numiţii liberali si democraţi nu sînt capabili să aprobe decizii democratice, nu sînt capabili să convingă, fără a implica teroarea poliţieneasca şi represiunile politice, care s-au exprimat inclusiv si prin inderdictia utilizarii simbolurilor Partidului Comunistilor,lucru care de fapt este si o lasitate politica.

Mai aducem aminte di despre acele proiecte de legi pregatite de comunisti inca din perioada guvernarii care sunt strategice pentru diferite domenii printre care as enumera — Adoptarea noului cod funciar, foarte important pentru agricultura; legea privind finantele publice locale, care trebuie sa consolideze autonomia locala; codul locativ,care sa reglementeze drepturile cetatenilor dar si obligatiile statului in asigurarea cu spatiu locativ, mai ales a tinerilor familii.

Unde sunt aceste proiecte serioase stimati colegi, de ce le-ati ascuns si nu le puneti in discutie?

Onorat Parlament! Stimati colegi.

Din numele colegilor din fracţiunea Partidului Comuniştilor, Vă doresc mai mult spirit autocritic, mai mult constructivizm în deciziile adoptate, în primul rînd faţă de femei, bătrîni şi copii, care, de fapt, constituie majoritatea poporului nostru. Mai aveţi încă timp să schimbaţi lucrurile în bine. Nimeni nu poate spune cînd acest timp va expira. Numărătoare inversă pentru guvernarea Alianţei a început.

Cu ajunul Anului Nou! Un an în care poporul Moldovei trebuie să recucerească democraţia, libertatea socială şi dreptatea.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea PCRM cere anularea ordinelor distructive ale ministrului Sănătăţii Societatea civilă solicită demisia lui Valeriu Zubco; Parlamentul va începe discuţiile pe marginea incidentului de la Făleşti