Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM cere anularea ordinelor distructive ale ministrului Sănătăţii

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

La finele audierilor parlamentare ale ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, privind situaţia din domeniul respectiv, fracţiunea PCRM a solicitat anularea mai multor ordine semnate de ministrul Sănătăţii, care duc, potrivit opoziţiei, la distrugerea sistemului de sănătate.

“Cerem anularea ordinului 192, 1032, 1317 ale ministrului Sănătăţii, dar şi considerăm că este nevoie stringentă de a revedea cadrele din domeniul sănătăţii care au puterea de decizie pentru a asigura buna funcţionare a sistemului de sănătate”, a declarat deputatul PCRM, Oxana Domenti, ex-consilier prezidenţial pentru probleme sociale.

Ordinele la care a făcut trimitere deputatul, vizează indicaţiile ministrului Usatâi, de reducere a numărului de paturi în spitalele raionale, lucru condiţionat de autorităţi prin lipsa finanţării. Altele prevăd reorganizarea prin absorbţie a Spitalului clinic de boli infecţioase “Toma Ciorbă” de către Spitalul Dermatologie şi maladii comunicabile; comasarea Institutului de Cardiologie, a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, a spitalului oncologic şi altele cu Spitalul Clinic Republican. Aceste acţiuni presupun, conform ordinului ministrului Sănătăţii, “disponibilizarea personalului în urma reorganizării instituţiilor conform prevederilor legislaţiei în vigoare”.

Deputatul a specificat că “lucrurile nu merg bine deloc, ne confruntăm cu o lipsă totală de transparenţă în adoptarea deciziilor în domeniul de sănătate”.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi a fost audiat în Parlament, joi, 27 decembrie. Audierile au ţinut de reducerea numărului de paturi în spitalele raionale, comasarea instituţiilor medicale de importanţă naţională, trecerea spitalelor feroviare în subordinea ministerului Sănătăţii, testarea medicamentelor pe bolnavii din spitalul psihiatric, preţul medicamentelor, etc. Deşi foarte mulţi deputaţi au avut pretenţii la activitatea şi prestaţia acestuia, la solicitarea fracţiunii PLDM — partid care l-a înaintat pe Usatâi în funcţie — întrebările au fost stopate. Mai mult, moderatorul şedinţei, Marian Lupu a decis încheierea audierilor fără ca să fie aprobată vreo hotărâre, aşa cum propunea fracţiunea PCRM.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a înmînat 32 de carnete de partid Discursul G.Angel rostit la ultima şedinţă din acest an a Parlamentului Republicii Moldova