Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, Participanţilor la conferinţa “Republica Moldova şi perspectivele integrării euroasiatice”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 aprilie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi participanţi!

Şocurile social-economice globale şi criza îndelungată din ultimii patru ani au schimbat radical dimensiunea şi direcţia proceselor integraţionale în Euroasia.

Fără îndoială, anul 2010 a devenit un nou punct de reper pentru stabilirea unei integrări de tip nou — Uniunea vamală şi, în perspectivă, Uniunea Euroasiatică. Este important că proiectul respectiv de la bun început are la bază trei elemente esenţiale: experienţa istorică a dezvoltării comune a popoarelor din fosta URSS, cele mai performante standarde administrative şi tehnice după modelul Uniunii Europene, precum şi unitatea interstatală şi interetnică dictate de realităţile secolului XXI. În acest sens, este evident că integrarea euroasiatică contemporană este un fel de ştafetă a modernizării care nu contravine, ci din contra suplineşte experienţa europeană, scade nivelul conflictual regional, interetnic şi interstatal în Euroasia, dar şi ridică nivelul de concurenţă a economiilor ţărilor noastre.

În starea actuală a Republicii Moldova, integrarea euroasiatică reprezintă un stimulent puternic, ba chiar principal pentru restabilirea imediată a potenţialului economic, a resurselor umane şi a independenţei statului. În acelaşi timp, este singura premisă pentru continuarea modernizării europene a Moldovei. Aceasta mai este şi platforma directă pentru soluţionarea diferendului transnistrean şi pentru dezvoltarea completă a identităţii moldoveneşti, dar şi a libertăţilor şi drepturilor tuturor naţionalităţilor din ţara noastră. Anume din această cauză Partidul Comuniştilor consideră că aderarea Moldovei la Uniunea vamală nu este doar o chestiune urgentă, dar şi singura modalitate de a depăşi criza.

Bineînţeles pentru a realiza această decizie este necesară evaluarea multilaterală şi competentă a acestui scop naţional, sînt necesare evaluările corecte şi profunde ale experţilor, precum şi o dezbatere naţională. Această conferinţă pentru prima dată deschide o dezbatere cu participarea politicienilor, cercetătorilor, experţilor. Le doresc participanţilor la conferinţă ca toate ideile care vor apărea la acest for să devină baza pentru consolidarea şi unificarea tuturor adepţilor a direcţiei Euroasiatice.

Sursa: comunist.md

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin s-a întîlnit cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William Moser CEC cere Curţii Constituţionale examinarea de urgenţă a sesizării privind însemnele “secera şi ciocanul”