Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

CEC cere Curţii Constituţionale examinarea de urgenţă a sesizării privind însemnele “secera şi ciocanul”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 aprilie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală a adresat o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, prin care solicită înaltei instanţe să examineze “în termeni proximi” sesizarea privind repunerea în drepturi a însemnelor comuniste “secera şi ciocanul”, pentru a putea fi folosite de concurenţii electorali în alegerile locale din 19 mai curent, care vor avea loc în mai multe localităţi.

Potrivit semnatarului scrisorii, preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, la Comisie au parvenit două contestări din partea concurenţilor electorali comunişti, cărora li se refuză înregistrarea în baza simbolurilor PCRM “secera şi ciocanul”.

Totodată preşedintele CEC atenţionează Curtea că hotărârile privind textele buletinelor de vot pentru alegerile locale trebuie să fie aprobate de consiliile electorale până pe data de 7 mai curent. “Întrucât Curtea Constituţională este unica autoritate abilitată de a se expune pe marginea constituţionalităţii actelor legislative, decizia acesteia pe marginea cauzei sus expuse va influenţa şi mersul examinării contestaţiilor depuse la Comisie”, se spune în scrisoare.

Din aceste considerente, Comisia Electorală Centrală cere CC examinarea de urgenţă a sesizării la acest subiect. “În acest context şi având în vedere faptul că Curtea a primit deja avizul Comisiei de la Veneţia solicităm respectuos de a examina cauza în termeni proximi şi a ne informa despre decizia adoptată”, se mai spune în scrisoare

Pe data de 19 mai curent vor avea loc alegeri locale noi în cinci localităţi din Republica Moldova: com. Mincenii de Jos, r-nul Rezina; sat. Olişcani, r-nul Şoldăneşti; com.Manta, r-nul Cahul; sat Visoca, r-nul Soroca şi com Chetrosu, r-nul Anenii Noi.

Pe data de 12 iulie 2012, deputaţii din Alianţă au votat pentru adoptarea legii privind condamnarea regimului totalitar comunist şi interzicerea simbolurilor “secera şi ciocanul”. Deşi a fost contestată la Curtea Constituţională, care, la rândul său a cerut o expertizare a Comisiei de la Veneţia, norma a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012, iar persoanele care au utilizat drapele cu simbolurile “secera şi ciocan” au fost sancţionate, iar candidaţii PCRM la alegerile locale au fost constrânşi să renunţe la simbolul formaţiunii în buletinele electorale.

Curtea Constituţională, deşi a depăşit termenul de 6 luni, prevăzute pentru finalizarea examinării şi emiterii unei hotărâri după sesizarea deputaţilor, urmează să se pronunţe asupra constituţionalităţii normei restrictive.

Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, Participanţilor la conferinţa “Republica Moldova şi perspectivele integrării euroasiatice” Nu atentaţi la ce e Sfânt! Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor din CMC