Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea lui Vladimir Voronin din cadrul conferinţei de presă 3 iunie 2013

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 iunie 2013 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Aţi atras atenţia că în ziua aprobării Guvernului, joia trecută, Partidul Comuniştilor a ignorat deybaterile cu privire la programul noului Guvern.

Noi ştiam că acest document nu a fost dezbătut nici chiar de către partidele guvernamentale, conţinutul lui nu interesa pe nimeni. Ei erau interesaţi de teme importante şi anume împărţirea funcţiilor şi a domeniilor de influenţă. Cu alte cuvinte, principalul document al puterii executive a fost pregătit ca un machet formal, o “sperietoare”, menită să înlocuiască ideile vii şi tendinţele sincere spre nişte schimbări.

Şi iată Guvernul este investit. Colegii mei vor analiza acum acest product programatic al puterii. Iar eu intenţionez să mă opresc la trei aspecte de ordin politic.

În primul rînd. Joi a avut loc un eveniment destul de important. Nu este vorba doar de faptul că de la orizontul politic au dispărut definitiv personajele politice Lupu, Filat şi Ghimpu. Şi nici de faptul că astăzi toată puterea în stat aparţine unei singure formaţiuni — Partidul Democrat. Şi acest partid trebuie să răspundă pentru ceea ce se întîmplă.

Concluzia principală ţine de alt moment. Noua coaliţie s-a constituit fără vreo iluzie vizavi de platforma lor politică, fără valori şi ideologie. Nimănui dintre arhitecţii coaliţiei nu i-a trecut prin cap ideea că trebuie să dezvolte economia, domeniul social, să combată corupţia, să dezvolte ţara — învăţămîntul şi medicina. Noua coaliţie nu are componentă politică. Este doar o conspiraţie cinică cu privire la împărţirea fluxurilor financiare. Cu alte cuvinte, avem un Guvern criminal. Singurul lor scop este salvarea şi păstrarea răului acumulat în ultimii patru ani: corupţia, crima organizată, controlul justiţiei şi capturarea instituţiilor statului.

În rîndul al doilea. Este clar pentru toată lumea că integrarea europeană a acestei guvernări este doar o camuflare. Simptomatic — în fruntea puterii executive şi a Parlamentului au ajuns diplomaţii. Adică oameni care nu sînt pregătiţi să poarte dialog cu propriul popor, ci cu mediul extern. Sarcina lor este de a fi nişte interlocutori comozi pentru ambasadorii europeni, o faţadă confortabilă în spatele căreia restul guvernării se va ocupa cu ceea ce a făcut pînă acum.

Este important să subliniem că această euroimitare moldovenească este convenabilă şi Uniunii Europene. Cauza este evidentă — integrarea europeană nu mai este un proces de reformare, nu mai are valori şi standarde. Integrarea europeană pentru Moldova are un singur scop — conservarea în Moldova a unui regim agresiv antirusesc şi excluderea oricărei posibilităţi de reintegrare cu Transnistria. Şi pînă va exista o astfel de situaţie, toţi aceşti Fule, Ashtoni şi Schubeli vor închide ochii la fărădelegile comise de regimul antidemocratic şi corupt de la Chişinău. Vor aplauda şi-l vor susţine.

În rîndul al treilea. Pînă în ultima zi, pînă miercuri Partidul Comuniştilor negocia cu PLDM şi cu Partidul Democrat. Aici sînt prezenţi doi din cei trei negociatori, care vor comunica detaliile acestui proces. Tema discuţiilor era una singură — anunţarea cît mai rapidă a alegerilor anticipate. Ambele partide pînă în ultimul moment erau de acord cu necesitatea anticipatelor. Faptul că ele în ultimul moment au renunţat la această decizie arată un singur lucru: aceste forţe nu sînt independente, sînt marionete în mîinile păpuşarilor externi, care participă la nişte jocuri geopolitice mult mai serioase.

Din toate cele spuse mai sus reiese concluzia: guvernarea care s-a format acum în Moldova a apărut fără vreun plan de schimbarea a stării de lucruri în ţară, fără a ţine cont de interesele statului, de interesele alegătorilor partidelor, care au participat la votarea din 30 mai.

O astfel de guvernare criminală este o ameninţare enormă pentru Moldova, pentru statalitatea moldovenească, întregul popor şi securitatea regională în general. Este evident că din 30 mai Moldova a intrat într-o zonă de instabilitate şi mai mare.

Este clar că acest regim oligarhic, lipsit de acoperire ideologică şi profesionistă, nu poate fi de durată. Astăzi în faţa tuturor forţelor patriotice şi democratice stă o singură sarcină: de a nu admite ca agonia regimului să distrugă ţara. După ce a văzut Moldova la 30 mai, alegerile anticipate sînt şi mai actuale decît anterior.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Discursul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în Parlamentul Republicii Moldova Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la decizia Curţii Constituţionale