Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM în CMC: Fuziunea SA “Termocom”, CET-1 şi CET-2 este un furt în amiaza mare şi un genocid împotriva chişinăuienilor

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 decembrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

“Fuziunea SA «Termocom» cu CET-1 şi CET-2, votată miercuri de fracţiunile PLDM, PL şi consilierii democrat, liberal-reformatori şi cei neafiliaţi, reprezintă un genocid împotriva chişinăuienilor şi un furt în amiaza mare la care participă şi primarul general, Dorin Chirtoacă”. Declaraţia a fost făcută de fracţiunea PCRM în Consiliul Municipal Chişinău, care nu a susţinut decizia de fuzionare a celor trei întreprinderi.

Aleşii comunişti au atras atenţia că, după ce majoritatea guvernamentală din CMC a votat pentru fuzionarea celor trei instituţii, nu există garanţii că tariful la căldură pentru chişinăuieni nu va fi majorat ori că nu vor fi vîndute activele “Termocom”-ului, care sunt mai bune decît activele CET-urilor. Totodată, aleşii comunişti au mai spus că nimeni astăzi nu poate oferi garanţie că, după comasare, întreprinderile nu vor acumula pierderi tehnologice şi, respectiv, nu se vor majora datoriile acestora faţă de creditori, care astăzi se cifrează la 2 mlrd 794 mln lei.

Consilierii PCRM au menţionat că Guvernul a ales calea de şantaj pentru a impune CMC să voteze decizia de fuzionare a celor trei întreprinderi. Potrivit fracţiunii PCRM, complexul termoenergetic din capitală trebuie modernizat, dar soluţia propusă de guvernare are scopul de a şterge crimele din domeniu, autorii cărora sunt cei care astăzi se află la conducerea ţării.

Potrivit fracţiunii PCRM în CMC, proiectul de fuzionare nu stipulează clar ce cotă parte va avea CMC în întreprinderea creată în baza fuzionării, în condiţiile în care astăzi cota parte a CMC în “Termocom” este de aproape 72%. De asemenea, nu este clar ce se va întîmpla cu activele “Termocom”-ului şi cu pămîntul aflat în proprietatea societăţii, dar şi cine va controla fluxul financiar după fuzionare, care va fi în jur de 4 mlrd de lei pe an.

Consilierii PCRM au mai atras atenţia că decizia de fuzionare a celor trei întreprinderi din complexul termoenergetic a fost luată de majoritatea din CMC fără a vedea contractul de fuziune şi proiectul de statut al noii societăţi.

Fracţiunea PCRM în CMC a propus să nu fie grăbit procesul de votare, dar să fie analizate toate posibilităţile de păstrare a SA “Termocom” în proprietatea municipalităţii. Totodată, consilierii comunişti au menţionat că decizia trebuie luată în baza unui audit fezabil, care să indice eficienţa activelor după fuziune. În acelaşi timp, fracţiunea PCRM a remarcat că decizia de fuzionare a SA “Termocom” cu CET-1 şi CET-2 trebuie luată şi în baza opiniilor savanţilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Sursa: comunist.md

Să ne mobilizăm la o muncă bine organizată în numele victoriei la alegeri PCRM îşi exprimă compasiunea în legătură cu atentatele teroriste din Rusia