Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea Preşedintelui Fracţiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova Maria POSTOICO

|versiune pentru tipar||
PCRM / 13 februarie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat Parlament,

Anul 2013 a fost unul destul de trist pentru Moldova, fiind marcat de tragedia din Pădurea Domnească, învinuirile reciproce de corupţie şi uzurpare a puterii de stat din partea persoanelor de rang înalt din ţară, demiterea ruşinoasă a guvernului şi întregului prezidiu al Parlamentului, urmate de amnistierea publică reciprocă, precum şi încheierea unei afaceri politice sub forma unei noi coaliţii de guvernare. Coaliţie — constituită din aceleaşi persoane, condusă de aceeaşi lideri, care promovează aceleaşi practici — ale hoţiei vădite şi suprimării libertăţilor şi drepturilor democratice. Urmează o nouă serie de divulgări scandaloase: au fost furate Banca de Economii, Aeroportul de Stat, a fost expusă noua listă a obiectelor care urmează a fi privatizate — de la edificii medicale, grădiniţe de copii, pînă la Moldtelecom.

Şi din nou ignorare deplină a opiniei publice şi lipsă de pedeapsă. În continuare — isteria din preajma aşa-numitului Summit de la Vilnius al Parteneriatului Estic, însoţită de deciziile criminale de divizare a ţării cu hotarul pe Nistru, detaşarea ilegală a militarilor noştri în Kosovo şi ovaţiile majorităţii în adresa declaraţiilor revanşiste, devenite permanente, ale lui Băsescu despre inevitabila unire a Moldovei cu România.

Societatea moldovenească a urmărit, cu nedumerire şi repulsie, procesul aprobării de către guvernare a politicii bugetar-fiscale într-o modalitate lipsită de transparenţă, discuţii şi dezbateri. Aceste documente de importanţă majoră pentru orice stat, astăzi sunt mai degrabă dovada hotărîrilor arbitrare şi criminale ale două-trei persoane şi nu urmare a unei decizii conştientizate, responsabile a guvernării. Şi toate acestea au avut loc sub pretextul paradei de la Vilnius, a exclamaţiilor false şi deşarte despre viitorul european. În numele acestui viitor guvernarea a impus venirea a zeci de mii de cetăţeni în capitală la 3 noiembrie, a aprobat un nou Regulament al Parlamentului, plagiat din cele mai rele practici de oprimare a opoziţiei. În “scopuri luminoase”, guvernarea a iniţiat o răfuială fără precedent faţă de mijloacele de informare în masă, înfăptuind un atac terorist asupra ultimilor posturi de televiziune independente din ţară. În scopul acestui “vis” a interzis poporului din autonomia găgăuză să organizeze plebiscitul şi a iniţiat o campanie de revizuire a Codului Electoral.

La întrebarea ce a mai realizat guvernarea este greu de dat un răspuns concret, cert este însă, că în anul trecut oamenii au devenit mai săraci şi mai lipsiţi de drepturi; că educaţia şi ocrotirea sănătăţii au făcut un salt în haos şi degradare, iar oameni în Moldova rămîn tot mai puţini.

Stimaţi deputaţi,

A rămas mai puţin de un an pînă la următoarele alegeri parlamentare. În pofida faptului că prăpastia dintre guvernare şi opoziţie s-a aprofundat şi mai mult, Fracţiunea Partidului Comuniştilor consideră că mai există o şansă pentru a demonstra constructivism, de a demonstra interesul faţă de viitorul Republicii Moldova. E necesar să conştientizăm că timpul rămas pînă la alegeri nu trebuie epuizat pentru un război rece intern, pentru încercările partidelor de la guvernare de a se menţine cu orice preţ la putere, pentru sustragerea ultimilor rămăşiţe ale proprietăţii de stat, pentru represiuni împotriva opoziţiei. De altfel, finalul va fi unul trist pentru întreaga ţară.

Stimaţi colegi! Nu vă dedaţi tentaţiei de a menţine acest regim de guvernare! Acest regim nu este viabil! El poate fi depăşit prin alegeri corecte şi democratice. Şi din aceste considerente, propunem să ne axăm pe următoarele trei chestiuni.

Unu. Astăzi deja este necesar să identificăm noi metode de asigurare a exprimării libere a voinţei cetăţenilor ţării noastre, ceea ce ar însemna introducerea moratoriului în încercările de modificare a sistemului electoral, să elaborăm mecanisme eficiente de contracarare a falsificării alegerilor, votării multiple şi coruperea alegătorilor. Înţelegem cu toţii că acestea sînt pericole reale, generate exclusiv de putere. Este necesară stoparea imediată a practicii de represiuni faţă de opoziţie, trebuie exclus monopolul asupra mijloacelor de informare în masă, orişice încercare de acaparare tip raider, şantaj în cadrul administraţiei publice locale. Toate cifrele demonstrate prin sondaje nu mai pot fi schimbate substanţial, de aceea, fiţi de acord, nu merită să provocaţi alegătorii nemijlocit în ziua votării să caute metode de protejare a votului său.

Doi. Guvernarea şi opoziţia astăzi diferă nu numai prin ideologie, dar şi prin viziunile sale privind căile de modernizare a Moldovei. Anume aceste viziuni daţi să le supunem judecăţii alegătorului. Pe 23 noiembrie am demonstrat că putem aduna orice număr de oameni, dar am demonstrat şi responsabilitatea noastră acordînd puterii dreptul constituţional de a pleca de la guvernare.

Sîntem dispuşi să discutăm deschis, să ascultăm argumente cu răbdare şi toleranţă. E ştiut că guvernarea utilizează forţa atunci cînd nu are argumente, iar opoziţia — cînd nu i se oferă dreptul de a se expune.

Trei. Noi toţi — şi guvernarea şi opoziţia, sîntem obligaţi să ne gîndim la viitorul Moldovei. Este important ca următorii ani să nu fie pierduţi pentru reabilitarea din ruine a ţării (aşa cum s-a întîmplat cu clădirea Parlamentului din 2009), pentru stingerea incendiilor economice, pentru restabilirea unităţii şi încrederii interetnice. Şi anume din aceste considerente este necesar să avem o atitudine responsabilă faţă de potenţialul nostru economic, uman, să oprim goana după privatizarea totală şi hoţie, să oprim distrugerea sistemului social — optimizarea şcolilor şi a instituţiilor de ocrotire a sănătăţii; să încetăm xenofobia şi naţionalismul şovin.

Stimaţi colegi, Onoraţi Parlamentari!!!

Noi deţinem cel mai important instrument de activitate constructivă — procesul legislativ. Propun ca în timpul rămas să facem tot posibilul pentru a recăpăta cel puţin parţial încrederea din partea cetăţenilor faţă de Constituţie, libertăţi civice, dreptul la alegerea democratică, faţă de supremaţia legii. Şi atunci poporul Moldovei posibil că va aprecia întregul Parlament, indiferent de culoarea politică.

Mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Cuvîntarea lui Mark Tkaciuk în cadrul conferinţei internaţionale “Moldova în Parteneriatul Estic după Vilnius” Întrevederea lui Vladimir Voronin cu Henri Malosse, preşedintele Comitetului social-economic al UE