Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în şedinţa plenară a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 iulie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Am auzit că, pentru prima dată Moldova 1 transmite în direct şedinţa noastră. De aceia eu mai mult o să mă adresez cetăţenilor noştri.

Voi începe cu o precizare pentru domnul Ghileţchi: în toate documentele este indicat că scrisul pentru prima dată a apărut în Mesopotamia acum 6 mii de ani. Dacă nu credeţi, întrebaţi-l pe domnul Ghimpu. În primele texte care erau scrise pe piatră, era scris că Saharneanu este “сексот” (секретный сотрудник спецслужб).

Acum la concret, de la vremurile străvechi la secolul XX, în anul 1938, un oarecare Chamberlen, a venit la Londra din Munchen unde a semnat un Acord şi a declarat: “Eu v-am adus pacea!”. Iar după aceasta a început cel mai sîngeros război din istoria omenirii, care a făcut nu mai puţin de 50 milioane de victime.

Ceva asemănător are loc acum. Trădarea de astăzi a început încă la 7 aprilie 2009, odată cu lovitura de stat, organizată şi efectuată de cei care au declanşat războiul din Georgia şi au divizat această ţara, cei care au organizat şi au finanţat şi finanţează pînă în prezent Maidanul.

A rămas ultimul pas şi Coaliţia va atinge scopul pentru care a fost creată, susţinută, finanţată de Uniunea Europeană începînd cu acel tragic 7 aprilie. Fiind ostatici ai Bruxelles-ului, guvernanţii noştri au cedat totul, au trădat interesele ţării. După ce va fi ratificat Acordul de Asociere, vom avea un singur învingător — Bruxelles-ul şi milioane de învinşi — poporul Republicii Moldova.

Voi, cei din Coaliţie, trebuie să recunoaşteţi că acest Acord a fost elaborat unilateral de către funcţionarii Uniunii Europene şi acest lucru la recunoscut Luc Devigne, coordonatorul grupului de lucru pentru elaborarea acestui Acord. Subiectul a fost abordat şi cu Jose Manuel Barroso. Poate anume din această cauză textul Acordului a fost ascuns de la societate, de la opoziţie. Dacă aţi fi citit acest document, aţi fi văzut că el este străin Moldovei, nu este deloc adaptat la realităţile noastre.

Acum cîteva zile, cunoscutul D-voastră, Stefan,Fule într-un interviu a spus că regretă aderarea Bulgariei şi României la UE. Domnule prim-ministru, cuvîntul “Bulgaria” nu vă aminteşte de nimic?

Constituţia Moldovei prevede că astfel de documente strategice pot fi adoptate în rezultatul unui referendum naţional. Dar acest Acord nu a fost dezbătut în Parlament, în Guvern, nu a fost prezentat societăţii civile. Acest lucru nu a fost deloc întîmplător. Coaliţia adoptă un document prin care Moldova îşi pierde suveranitatea. Şi politică, şi economică, şi socială. Rolul Parlamentului se reduce la zero. Gestionarea procesului de implementare a Acordului nu prevede participarea Parlamentului Republicii Moldova. Dimpotrivă, prevede crearea organelor supranaţionale precum Consiliul Asociaţiei, Comitetul Asociaţiei şi altele, deciziile cărora poartă un caracter obligatoriu. Şi atunci cu ce se deosebeşte ţara noastră de o colonie clasică medievală?

Stimaţi concetăţeni!

Realizarea prevederilor acestui Acord va distruge rămăşiţele economiei moldoveneşti, producătorii autohtoni, va permite străinilor să cumpere pămîntul nostru. După ratificarea Acordului de Asociere, poporul Moldovei nu va mai fi stăpînul propriei ţări.

Cine a împuternicit un Guvern pe care îl susţine aproximativ 20% din populaţie, un Guvern desemnat corupt de către Curtea Constituţională, să semneze un Acord care va avea consecinţe foarte grave pentru societatea moldovenească? Un Acord care poate definitiv să rupă ţara în două?

În Moldova toleranţa interetnică întotdeauna a fost în prim-plan. Coaliţia a lovit dur în acest fundament al societăţii moldoveneşti. Acordul a divizat societatea, a incitat spiritele. Documentul a ignorat o problemă foarte serioasă, specifică ţării noastre — integritatea teritorială.

Acordul va avea consecinţe grave pentru securitatea statului. Moldova va pierde statutul constituţional de neutralitate, deoarece în partea politică a Acordului se prevede obligaţiunea de a acţiona în conformitate cu politicile UE în domeniile securităţii şi apărării.

Stimaţi concetăţeni!

Noi, comuniştii şi susţinătorii noştri nu sîntem împotriva modernizării ţării. Ba mai mult, am contribuit la aceasta timp de opt ani. PCRM a pus şi pune accent pe interesele naţionale atît în raport cu ţările-membre ale UE, cît şi în raport cu partenerii tradiţionali ai Moldovei din ţările-membre ale CSI. Dar Acordul nu oferă şanse de modernizare, pentru că nu poate fi modernizat un cadavru în care se va transforma economia naţională. Acordul lipseşte Moldova de viitor. Ţara în care nu se va produce nimic, unde singurele slujbe vor fi servitorul şi paznicul — are o singură perspectivă — degradarea.

Astăzi noi, deputaţii, mai avem încă şansa să evităm rolul de complici în actul de trădare naţională.

Partidul Comuniştilor nu o singură dată a subliniat că Acordul nu trebuie să fie semnat. Un document născut în grabă, semnat în grabă şi acum se propune ratificarea lui cu aceeaşi grabă.

Şi noi, şi societatea înţelegem foarte bine de unde s-a luat această grabă. Din frică! Coaliţia şi proprietarii ei din Bruxelles şi de peste ocean înţeleg că alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor pune punct acestei guvernări antipopulare.

Astăzi este o zi deosebită în istoria Moldovei, astăzi îl comemorăm pe Ştefan cel Mare. Cum a spus poetul: “Cînd a fost să moară Ştefan

Multă jale-a fost în ţară…”.

Imaginaţi-vă dacă ar fi să intre acum, în acestă sală, Ştefan cel Mare — ce aţi face voi cei din Coaliţie?

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — un grup de senatori americani Moţiune simplă asupra politicilor în domeniul educaţional, precum şi a activităţii Ministerului Educaţiei