Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comentariu la declaraţia Preşedintelui SUA, Barack Obama cu privire propunerea NATO de a acorda asistenţă Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Referitor la declaraţia recentă a conducerii SUA privind propunerea NATO de a acorda asistenţă Republicii Moldova in pretinsa consolidare a aparării, subliniem următoarele: SUA si NATO au mai facut astfel de declaraţii anterior, în raport cu Georgia şi Ukraina. Astăzi, aceste state, dupa ce au pierdut controlul asupra propriului teritoriu, integritatea cărora nu mai poate fi restabilită, apreciază aceste promisiuni deja, prin altă prismă. Republica Moldova trebuie să sesizeze relaţia evidentă intre aşa-zisa “grijă” a occidentului pentru “apărarea” Moldovei şi şansele mari de a repeta soarta ţărilor cărora le-au fost făcute anterior astfel de promisiuni.

Republica Moldova nu are inamici externi de care trebuie să se apere pe cale militară. Problemele Moldovei ţin de guvernarea incompetentă şi coruptă, căreia, occidentul îi oferă tot sprijinul politic şi financiar. Nici Ukraina, nici România şi nici alţi vecini nu intenţionează să invadeze ţara noastră. Nu suntem naivi să credem că Barack Obama nu are alte griji decît asigurarea Ministerului Apărării din Moldova cu echipament militar, folosit exclusiv în scopuri paşnice. Şi atunci, avem dreptul să ne întrebăm, împotriva cui intenţionează NATO să ne înarmeze? Reaminitim că PCRM a înaintat de mai multe ori iniţiative legislative ce ţin de consolidarea statutului de neutralitate a Moldovei. În contextul proceselor geopolitice actuale şi a tragediei din Ukraina, confirmarea neutralităţii Republicii Moldova este imperativă.

Cel mai mare ajutor pe care îl pot oferi SUA în consolidarea securităţii statului nostru este să nu implice Republicii Moldova în jocurile sale geopolitice, şi să respecte poporul şi Constituţia noastră.

Partidul Comuniştilor consideră că, forţele politice din Moldova trebuie să ţină cont de situaţia tragică din Ukraina şi să contribuie la consolidarea statutului de neutralitate, să nu admită implicarea moldovenilor în orice fel de război.

Comitetul Central al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia CC al PCRM cu privire la soluţionarea paşnică a conflictului armat din Sud-Estul Ucrainei Declaraţia lui V.Voronin în legătură cu Conferinţa internaţională dedicată celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei RM