Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Parlamentul de Legislatura a XIX-a nu mai este funcţional!

În pofida faptului că împuternicirile acestuia sînt valabile pînă la alegerea noului for legislativ, începînd cu luna iulie Parlamentul RM nu mai activează.

Am devenit martorii şi ostaticii unei situaţii fără precedent — Constituţia ţării şi legislaţia naţională sînt încălcate flagrant de către coaliţia de guvernare. Majoritatea parlamentară se eschivează de la exercitarea funcţiilor delegate de către cetăţeni. Decizia coaliţiei de a acorda Guvernului împuterniciri legislative substituie menirea şi prerogativele Parlamentului. Acest lucru constituie o dovadă a faptului că actuala putere a degradat definitiv şi încearcă astfel să evite responsabilitatea în aceste momente critice pentru ţară.

Nu este o noutate că actuala criză este o consecinţă a practicilor vicioase de partajare dubioasă a averilor şi proprietăţilor statului, a înţelegerilor secrete şi meschine de împărţire a funcţiilor importante, a cîrdăşiilor oligarhice, care sînt aplicate în ultimii cinci ani. Chiar din primele zile, partidele de la guvernare, care mai mult se asociază cu nişte grupări criminale organizate decît cu structuri politice, şi-au împărţit sferele de influienţă, au semnat acorduri antinaţionale care au îngenunchiat economia şi justiţia. Schemele criminale, aplicate la nivel de stat şi protejate de cancelariile occidentale, au îmbogăţit hoţii de la putere şi au adus Moldova în pragul falimentului şi dispariţiei de pe harta politică a lumii.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a atenţionat în repetate rînduri că intenţiile avide şi criminale ale capilor din Coaliţie vor duce ţara la pierzanie. Acum, în preajma alegerilor parlamentare, se confirmă cele mai negative pronosticuri ale noastre. Astăzi puterea şi-a semnat sentinţa — este incompetentă şi se ascunde în spatele unui Guvern corupt, ceea ce constituie o nouă tentativă de a-şi lustrui imaginea şi de a minţi cetăţenii.

Fracţiunea parlamentară a PCRM, fiind într-o opoziţie fermă, categoric s-a pronunţat împotriva nelegiuirilor promovate de putere. Şi astăzi rămînem pe aceleaşi poziţii — nu vom participa la realizarea scenariilor criminale prin care se fură ţara şi oamenii ei.

Condamnăm decizia de azi a coaliţiei şi sîntem convinşi că la viitoarele alegeri parlamentare poporul va taxa definitiv actualul rigim oligarhic şi acesta va fi aruncat acolo unde merită.

Fracţiunea PCRM din Parlamentul RM
Sursa: www.pcrm.md

Mesajul Preşedintelui PCRM, V.Voronin lansat in cadrul conferinţei de presă Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Cord Meier-Klodt