Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Sesizare la Curtea Constituţională

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 26 septembrie, fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care cere să fie examinată constituţionalitatea procedurii adoptării legilor prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

În condiţiile în care Parlamentul RM se află în sesiune de lucru, este funcţional, iar Executivul, conform legislaţiei are dreptul de a prezenta iniţiative în Parlament, asistăm la încălcarea intenţionată a principiului constituţional al separării puterilor în stat. Aceste acţiuni, potrivit comuniştilor moldoveni, au loc din motiv că Executivul nu doreşte să vină în Parlament cu proiecte de legi în procedură ordinară. Motivul este evident: majoritatea parlamentară nu doreşte dezbateri publice şi transparente aşa încît, cetăţenii să fie informaţi despre felul în care sînt gestionaţi banii şi proprietăţile statului.

Excluderea sau neglijarea Parlamentului din procesul legislativ, se mai arată în sesizarea PCRM, contravine şi principiului supremaţiei puterilor în stat. De asemenea, prin astfel de proceduri, Legislativul devine unul nefuncţional şi este minimalizat conceptul de reprezentativitate. Angajarea răspunderii Guvernului nu mai este deja o excepţie, dar se transformă într-o regulă care pune în pericol statul de drept.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Cord Meier-Klodt Oxana Domenti: Legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului