Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Oxana Domenti: Legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În timp ce legea (289/2004) cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă prevede dreptul părinţilor de a beneficia de îndemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, aceasta rămîne nefuncţională sau aplicată selectiv, din cauza unei erori a Guvernului. Problema constă în faptul, că indemnizaţia, prevăzută de lege, se acordă în baza certificatului de concediu medical, care se eliberează de către instituţiile medicale în baza Hotărîrii de Guvern, nr.469/2005, care, însă, timp de mai mult de jumătate de an, nu a fost actualizată şi ajustată la rigorile legii. În baza acestei Hotărîri de Guvern, certificatele de concediu medical, eliberate de către instituţiile medicale, se acordă părinţilor pentru îngrijirea copilului bolnav în vărstă de doar pînă la 7 ani. Astfel, părinţilor cu copii bolnavi între 7 şi 10 ani, în majoritatea cazurilor, le sunt lezate drepturile lor legale.

Chiar dacă problema a iesit la iveală acum cîteva luni şi se discută activ pe reţelele de socializare, iar mai mulţi factori de decizie de la Guvern, inclusiv de la Ministerul Sănătăţii dar de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi a Familiei, au fost sensibilizaţi şi atenţionaţi privind existenţa acesteia, de către reprezentanţi ai societăţii civile, de către conducătorii instituţiilor medicale dar şi de către deputaţi din opoziţie, pînă în prezent Guvernul nu a intervenit cu modificările normative necesare.

În opinia deputatului PCRM, O. Domenti: “Este regretabil şi revoltător faptul că, în timp ce mai multe legi, cu interese coruptibile, sunt aprobate de către Guvern în grabă, în mod netransparent, cu ignorarea procedurilor constituţionale şi a opiniei Parlamentului, legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului”.

Sursa: www.pcrm.md

Sesizare la Curtea Constituţională