Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Întîlnirea preşedintelui V. Voronin cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Tun Mintao

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 februarie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 26 februarie curent, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Tun Mintao.

Interlocutorii au trecut în revistă evoluţia evenimentelor de ultimă oră din Republica Moldova, inclusiv situaţia politică şi social-economică din ţara noastră.

Vladimir Voronin a relatat Ambasadorului Mintao despre consultările partidelor parlamentare în vederea depăşirii crizei politice din ţară şi a pericolelor care au existat pentru economia naţională şi interesele reale ale cetăţenilor în cazul blocării alegerii guvernului şi a organizării alegerilor anticipate. Vladimir Voronin a adus argumentele care au stat la baza votului PCRM în favoarea desemnării guvernului şi a acceptării, chiar în pofida unor obiecţii considerabile, a Programului de guvernare şi componenţei personale a executivului.

Vladimir Voronin a accentuat, că PCRM nu a presupus şi nu preconizează să participe propriu-zis la actul guvernării, dar va susţine toate eforturile pentru realizarea proiectelor economice şi sociale în favoarea locuitorilor Republicii Moldova, prin obţinerea funcţiilor de control asupra activităţii organelor de stat din ţara noastră.

Ambasadorul Tun Mintao a subliniat, că conducerea Chinei susţine viziunile Partidului Comuniştilor şi eforturile întreprinse în vederea depăşirii crizei politice din Republica Moldova, care în opinia părţii chineze au afectat considerabil toate sferele vieţii moldovenilor.

Tun Mintao a specificat, că China î-şi doreşte o dezvoltare cît mai dinamică a ţării noastre şi a expus încrederea, că începerea activităţii guvernului va avea un efect benefic asupra societăţii, iar divergenţele de ordin politic nu vor crea impedimente pe calea avansării Moldovei spre un viitor prosper.

Vladimir Voronin şi Tun Mintao au trecut în revistă starea actuală şi perspectivele cooperării moldo-chineze în diverse domenii, inclusiv a fost efectuat un schimb de păreri privind oportunităţile de aprofundare a acestor relaţii la nivel de state, Ambasadorul menţionînd, că China este deschisă pentru dialog şi propuneri din partea partenerilor din Republica Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, interlocutorii au examinat relaţiile inter-partinice dintre Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Comunist Chinez. Vladimir Voronin şi Tun Mintao au constatat cu satisfacţie că relaţiile dintre cele două partide sînt în permanentă ascensiune şi se manifestă prin consultări, vizite şi schimburi de opinie pe diverse probleme de intere comun.

Ambasadorul Tun Mintao în acest context, a transmis invitaţia Departamentului relaţii externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez de a efectua o vizită în China în luna mai 2015 pentru o delegaţie a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, condusă de liderul partidului, Vladimir Voronin.

Preşedintele PCRM a mulţumit pentru această invitaţie şi asigurat Şeful Misiunii diplomatice chineze în Republica Moldova că invitaţia este acceptată cu satisfacţie, iar preconizata vizită va dezvolta în continuare relaţiile amicale existente între ambele partide.

Sursa: www.pcrm.md

Curtea Constituţională a validat mandatul deputatului ales pe lista PCRM, dna Gudumac Elena Prezentarea în Parlament a iniţiativei comuniştilor privind declararea anului 2015 — An al Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, 1941–1945