Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Prezentarea în Parlament a iniţiativei comuniştilor privind declararea anului 2015 — An al Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, 1941–1945

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 februarie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi deputaţi,

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova prezintă pentru examinare şi adoptare proiectul de hotărîre cu privire la declararea anului 2015 Anul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei 1941–1945, nr.21 din 30 ianuarie 2015 (spre informare — iniţiativa dată a fost înregistrată în legislatura precedentă cu nr.280 la 09 iulie 2014).

În anul 2015 se împlinesc 70 de ani de la Victoria asupra fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945, Victorie care a pus capăt groaznicului masacru mondial. Acest eveniment este de o importanţă istorică deosebită nu doar pentru popoarele statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, dar şi pentru întreaga omenire.

Vă reamintesc, că la 25 octombrie 2013 la Minsk, Republica Moldova a semnat trei Decizii ale Consiliului Şefilor de Stat al CSI, respectiv:

La 23 decembrie 2013 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărîrea cu privire la sărbătorirea aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului, în baza căreia Guvernul, în termen de şase luni, era obligat să prezinte legislativului spre aprobare un plan de acţiuni privind pregătirea şi celebrarea acestui eveniment. În pofida demersurilor repetate ale Fracţiunii noastre prin care s-a solicitat executarea hotărîrii menţionate, Guvernul a manifestat o atitudine iresponsabilă, o indiferenţă totală faţă de această problemă.

Stimaţi colegi,

Tot mai puţini şi mai puţini veterani rămîn în viaţă.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale numărul acestora la 1–01–2015 a fost 1097 de persoane, din ei 285 invalizi, 375 care au muncit în spatele frontului, 187 foşti deţinuţi, 37 supravieţuitori ai blocadei.

Nu voi apela nici la conştiinţa şi nici la memoria dumneavoastră, vă îndemnăm doar să susţineţi un proiect necesar. Necesar nu lor, ci nouă, celor care sîntem urmaşii eroilor căzuţi pentru apărarea Patriei.

Suplimentar fracţiunea PCRM a înregistrat un proiect de lege care propune concret măsuri de susţinere a veteranilor războiului şi care sperăm că va fi pus în discuţie în timp cît mai apropiat.

Se apropie 9 mai, Ziua Victoriei asupra fascismului, şi tot poporul va marca acest eveniment. Este de datoria noastră să comemorăm eroii căzuţi, să le mulţumim pentru pace şi libertate tuturor veteranilor, care prin curaj, eroism şi muncă enormă au adus pacea în lumea întreagă.

Ar fi simbolic şi important ca toată clasa politică, consolidat, să cinstească memoria celor căzuţi şi să demonstreze recunoştinţă şi stimă faţă de veteranii din ţara noastră. Este o ocazie de a demonstra realmente aspiraţiile spre o coeziune socială în numele viitorului ţării noastre.

Stimaţi deputaţi, vă îndemnăm să susţineţi acest proiect.

Artur Reşetnicov, deputat PCRM

Sursa: www.pcrm.md

Întîlnirea preşedintelui V. Voronin cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Tun Mintao Plenara ordinară a CC al PCRM